Primăvara este o perioadă specială pentru că trecerea de la perioada rece şi lipsită de lumina din an, în cea caldă şi însorită este una extrem de dificilă pentru metabolism şi organism în general. În consecinţă este esenţial să ştii ce trebuie să mănânci primăvara şi care sunt alimentele care te vor ajuta să faci faţă cu succes acestei perioade speciale. 

O serie de alimente comune sunt surse excelente de energie şi sănătate, pot da strălucire tenului şi îţi asigura un start bun pentru noul sezon. Avocado, somonul sau peştele gras, ouăle, spanacul, carnea de curcan, broccoli, verdeţurile şi apa, sunt combinaţia perfectă care o să facă minuni pentru metabolismul tău şi pentru starea ta generală.

Avocado este alimentul de top pentru o piele frumoasă din interior. Conţine grăsimi santoase şi fibre, dar şi o doză consistenţă de vitamină E, care are un eficient şi activ efect antiîmbătrânire. Efectele benefice ale fructului de avocado cresc dacă îl combini cu roşii, spanac şi morcovi, pentru asocierea grăsimilor sănătoase cu licopenul şi betacarotenul.

Somonul şi peştele gras îţi vor face pielea să strălucească, de aceea ar trebui să consumi aceste alimente măcar o dată pe săptămână. Concentraţia mare de acizi graşi omega 3 face ca inflamaţiile să dispară şi ajută la hidratarea pielii din interior. Somonul conţine vitamină A, un antioxidant care încetineşte procesul de îmbătrânire.

Ouăle reprezintă o sursă generoasă de vitamină A şi lecitină, ambele substanţe fiind antioxidanţi puternici pe care stratul de colagen al pielii îi adoră. În plus sunt o sursă foarte bună de proteine foarte uşor asimilabile, fără angoase calorice. Ouăle conţin şi seleniu, un antioxidant care a fost legat de o incidenţă scăzută a cancerului de piele. Seleniul întăreşte sistemul imunitar şi asta nu este tot. Ouăle sunt o sursă foarte bună de cupru, care regenerează elastina din structura pielii şi o face mai fermă.

Spanacul şi toate frunzele verzi merită o statuie în dieta de primăvară şitrebuie incluse în alimentaţie în această perioadă de trecere de la iarnă la vară. Spanacul este  o uzină de nutrienţi, iar luteină pe care îl conţine protejează pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete. Aceeaşi legumă conţine vitaminele C, E şi K, care combinate dau elasticitate pielii şi previn ridurile, combat afecţiunile articulare şi bolile metabolice.

Carnea de curcan este de preferat celei de pui, având mai puţină grăsime, dar şi o concentraţie mare de zinc. În plus conţine triptofan care combate efectele depresiei sezoniere de primăvară.

Broccoli şi toate legumele rude cu broccoli (conopida, varza albă şi roşie) abundă în antioxidanţi şi conţine cantităţi importante de vitamină C, B, E, A şi K. Alege bucheţelele cât mai închise la culoare, în care şi vitaminele au o mai mare densitate. Broccoli are şi proprietatea de a detoxifia general organismul, ceea ce este mai mult decât necesar pentru această perioadă din an, în cadrul unei alimentaţii sănătoase, prin stimularea bunei funcţionări a ficatului.

La toate acestea adaugă cei doi litri de apă necesari în fiecare zi. O parte din această cantitate poate să vină din supe de zarzavat şi sucuri naturale. Sunt bune ceaiurile şi lactatele degresate. 

Sursa