mamaplus.md

Piaţa din Moldova, invadată de produse din brânză fără pic de lapte

-
//
03.12.2018

Da, brânza are nenumărate beneficii pentru organism, însă doar dacă este făcută din lapte. 

mamaplus.md

Precizarea este mai mult decât actuală, în condiţiile în care, consumatorii pot să cadă uşor în plasa producătorilor care se gândesc mai mult la profit decât la calitatea acestui aliment. Astfel, piaţa este acaparată de produsele din brânză care nici nu miros a lapte, iar potrivit doctorilor, acestea pot dăuna grav sănătăţii.

Primul indiciu care ne face să ne dăm seama că produsul are un conţinut vegetal este termenul de valabilitate mare şi preţul mai mic. Cumpărătorii recunosc că anume acest lucru îi determină să aleagă asemenea produse, dar se alarmează atunci când văd ingredientele.

„Eu cred că în el nu este nimic natural, e totul chimic. Chiar dacă ne uităm la termenul de valabilitate, doar nu poate să fie bun șase luni de zile sau un an”, a opinat un cumpărător.

Aşa se face că deşi avem o lege destinată produselor lactate, aceasta din păcate nu este adaptată la condițiile actuale ale pieței, care a fost inundată de produse cu un conținut cel puțin dubios.

Cele mai multe produse lactate fabricate exclusiv din grăsimi vegetale sunt de import, cum ar fi de exemplu caşcavalul, care este importat în proporție de 40 la sută. Însă în goana după profit şi unele companii autohtone înlocuiesc laptele cu diverse adaosuri.

„După câte cunosc, în jur de 2-3 producători autohtoni fac produse care conţin ulei de palmier, din import avem ceva mai mult. Cel mai grav e că la produsele de import avem falsificări, atunci când pe produs nu este indicat că acesta conţine ulei de palmier”, a explicat președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte.

Aşa-numitele produse din lapte, ar putea conţine ulei de palmier tehnic şi nu din cel care este permis pentru utilizarea în alimentaţie. Medicii spun că asemenea ingrediente ar putea duce la afecţiuni grave.

„Consumul acestor produse poate să crească riscul de boli cardiovasculare, să crească colesterolul, să facă un dezechilibru în conţinutul lipidelor organismului”, a menționat medicul gastroenterolog, Ludmila Tofan.

Între timp, responsabilii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) ne dau asigurări că produsele lactate care ajung pe teritoriul ţării trec mai multe filtre de control. Astfel, potrivit lor, în toate cele trei posturi de control veterinar de la frontieră, produsele sunt verificate detaliat.

„Utilizarea grăsimilor vegetale, mai ales în această perioadă, evident că se practică şi dacă se face în concordanţă cu acele standarde şi acele reglementări din domeniul alimentar, acest produs nu trebuie să dăuneze sănătăţii, dar să aducă numai beneficii”, a spus directorul adjunct ANSA, Ion Toma.

Republica Moldova este în proces de aliniere la o directivă europeană ce prevede ca pe ambalajul acestor produse să fie indicate toate ingredientele şi originea lor, astfel încât consumatorul să fie informat de la A la Z.

Sursa: trm.md