Dificultățile financiare pot cauza conflicte în cuplu, acestea fiind una din cele mai întâlnite cauze de disconfort, deoarece creează multă presiune emoțională.

mamaplus.md

De ce banii pot fi cauza conflictelor? Certurile care au la bază banii, de fapt nu sunt despre finanțe, ci despre faptul că partenerii au valori și eventual scopuri diferite. Cineva care cheltuie prea mult prin restaurante, călătorii și distracții de regulă își dorește să trăiască în prezent și este în căutare de noi aventuri. În timp ce cineva care economisește pentru o casă pune în valoare mai mult stabilitatea, familia și apartenența la o comunitate.

Conflictele în cuplu referitor la bani pot fi un barometru relațional și un indicator că nu sunteți sincronizați pe aceleași valori. Dr. D. Olson, profesor la Universitate din Minnesota, SUA, a identificat 5 întrebări care ar putea să te ajute să înțelegi dacă ești financiar compatibil cu partenera/ul.

  1. Noi suntem de acord cum cheltuim banii.
  2. Nu am preocupări legate de modul în care partenera/ul gestionează banii.
  3. Sunt satisfăcut/ă de deciziile noastre privind economiile.
  4. Luarea deciziilor financiare nu sunt dificile.
  5. Datoriile mari nu sunt o problemă.

Dr. D. Olson a identificat că cuplurile cele mai fericite sunt cele în care ambii parteneri sunt de acord cu cel puțin 4 din cele 5 afirmații. Iar cei care nu sunt de acord cu cel puțin 3 itemi, au un nivel scăzut de satisfacție referitor la relația de cuplu. Datoriile sunt cele mai stresante pentru cuplu, deseori o dată cu diminuarea datoriilor se rezolvă și celelalte conflicte.

În ceea ce privește modalitățile de gestionare a banilor în cuplu nu există o rețetă unică.

Gestionarea banilor depinde de atitudinea față de bani. Este important să știți cum sunt gestionați banii în cuplul vostru, să discutați despre finanțe cu partenerul sistematic și deschis. Există 3 opțiuni de a gestiona banii în cuplu. Fiecare din voi poate decide ce i se potrivește mai mult. În continuare voi prezenta cum funcționează fiecare opțiune:

  1. Conturi separate

Decideți dacă veți achita serviciile comunale 50/50 sau altfel, important e să fie clar cum divizați această responsabilitate. Când iei decizii legate de bani gândește-te la partener/ă, dacă îi cheltui pe toți atunci rămâne presiunea achitării serviciilor comunale pe el/ea. În cazul în care aveți copii discutați cine ce responsabilități financiare își asumă.

  1. Împărțiți și gestionați banii în mod egal

Puteți opta pentru un cont comun, astfel mereu veți fi la curent care sunt cheltuielile partenerei/ului. Este important să verificați dacă aveți modalități, comportamente, și obișnuințe de a cheltui banii similare, altfel riscați să aveți des conflicte din cauza banilor. Stabiliți contribuția fiecăruia pentru cheltuielile lunare.

Citește continuarea pe consuela.md