Ecaterina Mikitenko: Cu ce speli hăinuțele copilului?

Ecaterina Mikitenko: Cu ce speli hăinuțele copilului?

-
//
27.04.2015

Cred, că multe mame și-au pus această întrebare. În special, dacă este vorba despre un bebeluș. Detergentul simplu nu poate fi folosit la spălarea hăinuțelor sau a pelinelor nou-născutului, din cauza probabilității apariției erupțiilor sau alergiei. Cu toții înțelegem, că detergentul este un produs chimic, chiar dacă este destinat pentru casă. Să cumpărați detergenți de genul ”Ușastîi neani” (eu alte denumiri nu cunosc)? Personal pentru mine, nici aceasta nu a fost o soluție, în condițiile în care cu doi ani până la nașterea copilului am renunțat la detergenții chimici pentru spălarea rufelor. Și atunci cum ași fi putut să spăl hăinuțele copilașului cu detergent? Dimpotrivă, pentru el este mult mai important, pentru ca totul în jur să fie ecologic și inofensiv pentru sănătate. Astfel, vă propun 4 produse naturale pentru spălarea hăinuțelor pentru copii (și desigur a celor maturi) pe care le-am găsit, le-am probat și vi le pot recomanda. Absolut toate pot fi folosite pentru spălarea hăinuțelor bebelușului chiar din prima zi de viață. 

Ecaterina Mikitenko: Cu ce speli hăinuțele copilului?

Nucile de săpun.

Cu ele am și început. Nucile de săpun – sunt un produs organic, natural sută la sută, cu care rufele pot fi spălate manual dar și cu mașina (potrivit instrucțiunii, câteva nuci se aruncă în bazin împreună cu rufele murdare). Chiar dacă, nucile de săpun – sunt fructul unui arbore specific, ele într-adevăr fac spumă în apă. Nucile se vând la kilogram (o,5-1 kg) în magazinele specializate, uneori pot fi găsite în supermarket-urile din Chișinău. Anterior, un ambalaj costa 150 de lei, care ajunge pentru o perioadă îndelungată de timp (se pun doar 7-8 nuci la o spălare, care apropo, pot fi reutilizate). Adică, este o variantă foarte rentabilă. Am spălat rufele, folosind nucile de săpun mai bine de un an. După care am renunțat, pentru că hainele căpătau o nuanță de gri (evident, pentru că nucile nu conțin înălbitor). Nu ajuta nici chiar bicarbonatul de sodiu, care se recomandă să fie adăugat în compartimentul pentru detergent la spălarea cu nucile de săpun (pentru obținerea efectului de înălbire). Hainele nu aveau miros specific după spălare – rufele miroseau a curat, dacă ași putea să mă exprim astfel. Situația poate fi schimbată cu ajutorul a două picături de ulei eteric, picurate pe săculețul cu nuci, astfel încât rufele să miroase așa cum vă place cel mai mult. După nucile de săpun am început să folosesc săpunul pentru rufe. Când s-a născut fiul meu, moașa m-a sfătuit să spăl pelincile cu săpun dat prin răzătoare măruntă, care ar avea și un efect antiseptic. În prezent există o gamă variată de săpun pentru rufe, însă dacă veți căuta, veți găsi săpun natural, chiar și vegetal 100% , fără adaosuri de grăsimi animaliere. Spălarea rufelor cu săpun este o metodă foarte rentabilă pentru buzunar. Doar că mă plictiseam să dau săpunul prin răzătoare, în special atunci când trebuie să speli ceva urgent, și nu ai ”praful” pregătit. Mai mult, se întâmpla ca praful de săpun să rămână pe haine. Ce-i drept, rufele erau spălate impecabil. Într-un cuvânt, am spălat doi ani rufele folosind săpunul de rufe. 

Ecaterina Mikitenko: Cu ce speli hăinuțele copilului?

Atunci când calitatea spălării prin această metodă a început să mă deranjeze, am început să folosesc gelul ECO pentru rufe. O soluție perfectă! În Moldova pot fi găsite câteva mărci de produse ecologice pentru spălatul rufelor, eu am folosit gelul de producție rusească ”Organicpeople”. Are un miros proaspăt, compus din 99% din produse organice, adică este un produs biodegradabil, care are câteva certificate de calitate. Un pahar de gel și spală rufe cu plăcere. Îmi plăcea calitatea spălării, singurul dezavantaj – prețul. Un ambalaj de gel costa 150 de lei, care are doar un litru. Era suficient pentru o lună și jumătate de spălare la o zi (haine ale copilului și ale noastre). Am folosit gelul ecologic timp de câteva luni și am început să caut o alternativă. Și am găsit...

...Sferele cu turmalină.

Cu ele spăl deja de cca trei luni. Pe internet puteți găsi chiar filme documentare despre sferele cu turmalină, care ar fi o soluție revoluționară în spălarea hainelor. Care este esența? Două sfere mari din plastic sunt umplute cu turmalină (mineral pisat). În apă acestea creează un câmp magnetic, în rezultatul căruia din apă se eliberează oxigenul activ, care înlătură murdăria și petele. Nu sunt fizician și nici chimist. Eu spun ceea ce am auzit și am citit despre aceste sfere cu turmalină. Acestea nu conțin vreo substanță chimică. Adică, rufele sunt spălate de apă, care capătă alte proprietăți grație turmalinei. Respectiv, termenul de utilizare a sferelor este foarte mare: trei ani de spălare zilnică. Adică cumpărați un set și uitați pentru trei ani despre detergenți, geluri și balsamuri. Însă, un set de emisfere costă 600 de lei, deloc ieftin. Însă dacă luați în calcul, că acești 600 de lei se cheltuie timp de trei ani, atunci reiese că spălatul cu sferele de turmalină este cea mai ieftină metodă. Despre calitatea spălatului deocamdată pot spune următoarele: sferele cu turmalină într-adevăr spală. Nu rămâne nici urmă de la mirosul de urină pe pantalonașii pișați (chiar și pe cei, care au stat câteva zile). Petele proaspete indiferent de origine dispar, singura condiție acestea trebuie să fie proaspăt lăsate (ex. Serafim a vărsat peste maiou suc fresh de struguri, l-am spălat imediat - și petele au dispărut, însă petele de la curmale, care au fost lăsate pe haină cu câteva ore până la spălare au rămas parțial). Însă, la prețul de 80 de lei puteți cumpăra o soluție de îndepărtare a petelor pe bază de piroxid de hidrogen al aceluiași producător (eu am cumpărat sfere produse de compania rusă TianDe în Chișinău), și atunci puteți scăpa și de petele mai vechi. În linii generale, deocamdată sunt mulțumită de descoperirea făcută: este ușor și rentabil să speli (doar că ele fac un zgomot în timpul spălatului, însă pe mine nu mă deranjează). Pot fi folosite atât pentru spălarea manuală, cât și pentru mașină. Eu însă, continui să caut ceva mai bun. Astfel, dacă cunoașteți alte modalități de spălare a rufelor – scrieți-ne! 

Ecaterina Mikitenko: Cu ce speli hăinuțele copilului?

Întotdeauna alegeți pentru spălare produse ecologice: acestea nu doar vă păstrează sănătatea dvs. și a copiilor voștri, dar și protejează mediul ambiant. După cum vedeți; întotdeauna poate fi găsită o alternativă produselor chimice, trebuie doar să vrei acest lucru! 

Sursa: www.mamamoldova.com