Ecaterina Mikitenko: De ce nu trebuie să tăiem imediat cordonul ombilical al nou-născutului?

Ecaterina Mikitenko: De ce nu trebuie să tăiem imediat cordonul ombilical al nou-născutului?

-
//
10.08.2015

Toți știu că, îndată ce copilul s-a născut, medicul sau moașa taie cordonul ombilical. Însă foarte puțini sunt cei care știu că este categoric interzisă tăierea imediată a cordonului! Aceasta reprezintă o lovitură serioasă pentru sănătatea copilului. Cordonul trebuie lăsat netăiat până încetează să pulseze, proces care durează aproximativ 15-20 de minute. Abia după aceea cordonul poate fi clampat şi tăiat, deși unii specialiști recomandă o perioadă și mai mare. Să vă povestesc totul mai detaliat.

Ecaterina Mikitenko: De ce nu trebuie să tăiem imediat cordonul ombilical al nou-născutului?

De ce tăierea imediată a cordonului ombilical dăunează copilului?

Atunci când copilul trece prin canalul de naștere al mamei, el se „strânge”. Aproximativ 200 ml de sânge trece din corpul micuțului în cordonul ombilical, pentru ca acesta să poată traversa mai ușor canalul de naștere. După ce se naște, acest sânge, care este vital pentru copil, revine în organismul lui prin orificiul ombilical. Dacă medicul taie cordonul imediat, micuţul este lipsit de aproximativ un pahar din sângele său, ceea ce, comparativ cu volumul total de sânge al nou-născutului, este foarte mult. Ficatul, care îndeplineşte funcţia hematopoietică, este obligat să restabilească echilibrul sanguin. Asta deși, la nou-născuți, ficatul nu este format complet și, cu siguranță, nu poate restabili sângele și sintetiza bilirubina concomitent. Tocmai din această cauză icterul neonatal este un fenomen des întâlnit în maternități. Copilașii care au suportat un icter în formă ușoară imediat după naștere ar fi putut să nu aibă această problemă dacă nu li s-ar fi tăiat imediat cordonul ombilical. Iar cei care au avut un icter sever ar fi putut să îl suporte mai ușor, dacă medicul ar fi lăsat cordonul netăiat până încetează să mai pulseze.

Există și alte efecte negative ale tăierii imediate a cordonului asupra sănătății micuțului?

Da. Atunci când copilul se naște, iar sângele circulă dinspre placentă prin cordonul ombilical, odată cu acest sânge copilul primește și oxigen. La naștere, plămânii copilului conțin lichid amniotic și atunci când micuțul începe să respire, plămânii trebuie să se umfle treptat. Acest proces poate fi asigurat doar prin întârzierea tăierii cordonului. Dacă însă medicul taie imediat cordonul, copilul nu are cu ce respira și el face prima inspirație bruscă și rapidă, iar plămânii se desfac imediat, un proces destul de dureros pentru micuț.

Ecaterina Mikitenko: De ce nu trebuie să tăiem imediat cordonul ombilical al nou-născutului?

Cât timp trebuie să treacă de la naștere pentru ca tăierea cordonului să fie efectuată în siguranță?

Această perioadă este diferită pentru fiecare micuț. Cel mai important este ca ombilicul să înceteze pulsarea. În cazul unora, acest proces durează 5 minute, în cazul altora – 20. Există specialiști care consideră că nu ar trebui să tăiem cordonul cel puțin 24 de ore, pentru că doar în această perioadă toată energia placentei reușește să se transmită tuturor meridianelor din organismul omului (se pare că este o tradiție tibetană). Unii recomandă păstrarea legăturii nou-născutului cu placenta (cordonul să fie tăiat abia după câteva zile) – o astfel de practică se numește „naștere lotus”. Dar aceasta necesită eforturi și pregătiri deosebite: placenta trebuie îngrijită în mod corespunzător, pentru a evita infectarea acesteia din cauza proceselor de putrezire.

Am întâlnit și o altă recomandare: placenta trebuie ținută la același nivel cu copilul, nici mai sus și nici mai jos, pentru ca sângele să circule în direcția necesară.

Poate fi întârziată tăierea cordonului dacă femeia are factorul Rh negativ?

Da, dacă analiza la anticorpi, efectuată înaintea nașterii, a fost bună, adică nu există o incompatibilitate de Rh.

De ce medicii de la maternități clampează cordonul imediat, dacă aceasta dăunează sănătății copiilor?

Știu că multe maternități dau (sau vând?) placentele diferitor companii farmacologice și cosmetologice, de aceea cu cât mai mult sânge a rămas în placentă, cu atât mai bine pentru „beneficiari”.

Există și cazuri când cordonul trebuie într-adevăr tăiat imediat?

Da. Eu știu cel puțin un caz: atunci când femeia are o sarcină multiplă. În acest caz, imediat după nașterea primului copil, cordonul ombilical al acestuia trebuie tăiat. Se pare că poate  fi întârziată tăierea cordonului doar la ultimul copil.

Ecaterina Mikitenko: De ce nu trebuie să tăiem imediat cordonul ombilical al nou-născutului?

Remarcă

Vreau să vă reamintesc că nu sunt medic. Dar toate informațiile expuse mai sus le-am adunat de la medici, din reviste specializate, lecții video sau conferințe, iar acum le-am structurat într-un singur articol. Cred că, la dorință, puteți verifica în alte surse toate faptele expuse de mine.

Dacă vreți să știți experiența mea personală, noi am tăiat cordonul la 2 sau 2,5 ore de la nașterea fiului. Eu am vrut să o facem mai târziu, la aproximativ 24 de ore după naștere, însă cordonul și placenta erau pentru noi o grijă în plus: astfel, te puteai mișca cu copilul în brațe doar dacă cineva ducea bolul cu placenta. De fapt, nașterea lotus nu a fost pentru noi ceva principial. Cel mai important lucru pe care am vrut să îl facem a fost să lăsăm cordonul până încetează să mai pulseze. Cum procedează în continuare, fiecare trebuie să decidă în mod individual. 

Sursa: www.mamamoldova.com