Noutatea săptămânii

E greu de spus cât de mare va fi bebelușul tău, dar majoritatea nou-născuților cântăresc în jur de 3.400 de grame și au în jur de 52 de centimetri.

Oasele craniului încă nu s-au alipit, ceea ce-i permite să se strecoare mai ușor prin canalul de naștere.

Acesta este și motivul pentru care copilașul tău poate avea capul ușor țuguiat după naștere. Nu-ți face griji, e normal și temporar.

mamaplus.md

Cum se schimbă viața ta

După luni de așteptare, data estimată a nașterii a trecut și tu ești tot rotundă. E frustrant, dar e normal. Poate că nu a întârziat atât de mult cum crezi, mai ales dacă nu ești sigură în privința datei concepției sau a ultimei menstre (asta pentru că uneori femeile ovulează mai târziu decât calculaseră).

Dar chiar dacă au calculat corect, unele femei depășesc termenul nașterii fără niciun motiv anume.

Mai ai două săptămâni până să se considere că ai depășit termenul. Ca să fii sigură însă că fătul e bine, medicul sau moașa te vor controla periodic.

S-ar putea să faci o ecografie pentru verificarea stării fătului, a mișcărilor respiratorii (ale mușchilor pieptului și diafragmei), a tonusului muscular (dacă închide și deschide pumnul, dacă flexează membrele) ca și a cantității de lichid amniotic care-l înconjoară (este important deoarece arată cât de bine susține placenta bebelușul). Tot atunci se vor monitoriza și bătăile inimii lui.

Dacă rezultatul nu e satisfăcător – nivelul de lichid amniotic e prea scăzut, de exemplu, – ți se va induce travaliul. Dacă e mai grav, ți se va face cezariană. E posibil să ți se facă și un examen intern ca să se verifice starea cervixului (dacă s-a dilatat). Dacă nu intri în travaliu, acesta ți se va induce între săptămânile 41 și 42.

Travaliul indus

Ce înseamnă inducerea travaliului

Dacă travaliul nu se pornește spontan, medicul îl va declanșa cu ajutorul medicației speciale. Va face asta atunci când riscul prelungiri sarcinii e mai mare decât al inducerii travaliului.

Majoritatea medicilor apelează la această procedură când ai depășit termenul cu o săptămână, două. Asta pentru că placenta devine mai puțin eficientă în livrarea nutrienților când sarcina ajunge la 42 de săptămâni și pot apărea complicații grave.

Cum se induce travaliul

Sunt mai multe metode și medicul o va alege pe cea potrivită situației tale, în principiu în funcție de starea cervixului și de necesitatea urgentării inducerii travaliului.

Dacă trebuie să ți se inducă travaliul, dar cervixul (colul) nu e dilatat, vei fi internată în spital. O procedură simplă este ruperea membranelor. Dacă tot nu se pornește travaliul, atunci medicul va începe administrarea intravenoasă a oxitocinei, o substanță care are ca efect apariția contracțiilor.

Cum poți ajuta la declanșarea travaliului

Nu există o metodă universal valabilă care să fie atât sigură cât și eficientă, așa că nu încerca nimic fără să te sfătuiești mai întâi cu medicul. Iată totuși câteva modalități de care se poate să fi auzit.

Contactul sexual. Sperma conține prostaglandine care, împreună cu orgasmul tău, îți pot induce travaliul. Unele studii indică faptul că sexul în ultima săptămână poate induce travaliul, în timp ce altele susțin că nu are niciun efect.
Stimularea mameloanelor. Acestă stimulare eliberează oxitocină și poate duce la declanșarea travaliului, dar poate avea ca efect prelungirea contracțiilor și afectarea copilului. Ar fi bine să nu încerci asta fără supraveghere medicală!

Uleiul de ricin e un laxativ puternic, iar stimularea intestinelor poate induce travaliul. Nu există dovezi concrete în acest sens și multe femei susțin că urmările nu sunt prea plăcute.

Se știe că anumite condimente sunt utile în inducerea travaliului. Unele sunt însă riscante, deoarece contracțiile pot deveni prea îndelungate sau prea dureroase și-i pot face rău copilului.

Ce ar trebui să faci săptămâna asta

Relaxează-te! Urmărește serialele preferate, citește o carte, stai la taclacle cu o prietenă, dormi atunci când ai ocazia. Ești pe ultima sută de metri și meriți să te răsfeți.

Sursa: totuldespremame.ro