Cu toții încercăm să ne îngrijim cât mai bine părul, însă uneori eforturile noastre nu aduc beneficii, ci din contra, dăunează podoabei capilare! Medicii din China au publicat un studiu senzațional, în care au demontat cele mai populare mituri.

8 mituri despre îngrijirea părului: pe unele le credeam și noi!

Mitul nr. 1: Foehnul dăunează părului, este mai bine să îl uscăm în mod natural

Nimic mai fals, doar dacă aveți părul foarte scurt, care se usucă singur în 15 minute. Dacă lăsați părul lung umed, moleculele de apă scot proteinele din structura firelor de păr, iar ca rezultat acestea devin fragile, uscate și lipsite de strălucire. Soluția? Să uscați părul cu foehnul, dar la temperaturi scăzute.

Mitul nr. 2: Mătreața este un semn al scalpului uscat

Hm, absolut invers. Mătreața este un semn al activității excesive a glandelor sebacee. Mai mult, folosirea uleiurilor și produselor pe bază de ulei pentru îngrijirea rădăcinii părului poate cauza apariția mătreței. Așa că, dacă aveți o problemă cu mătreața, spălați părul mai des și treceți la șampoane speciale împotriva mătreței, renunțând la utilizarea uleiurilor.

Mitul nr. 3: Cu cât mai des îl tăiați, cu atât mai repede crește

Creșterea părului depinde de activitatea foliculilor. Tăierea vârfurilor nu influențează în nici un fel asupra vitezei de divizare a celulelor, ca urmare, tunsorile dese nu ajută la mărirea vitezei de creștere a firelor de păr. Cu toate acestea, vârfurile trebuie tăiate, pentru ca tunsoarea să arate îngrijit. Dar alte cauze pentru mersul la coafor nu există!

8 mituri despre îngrijirea părului: pe unele le credeam și noi!

Mitul nr. 4: Părul albește din cauza stresului

De fapt, viteza de apariție și numărul de fire albe sunt programate genetic. Dacă mama și tata nu au avut fire grizonate până la adânci bătrâneți, și dumneavoastră vă veți putea lipsi de vopsire. Acest lucru se explică prin faptul că numărul de fire albe depinde în mod direct de cantitatea de melanină secretată în organism, al cărei volum scade odată cu vârsta. Iar stresul nu influențează în nici un fel asupra secreției de melanină.

Mitul nr. 5: Coada și cocul purtate frecvent provoacă căderea părului  

Această afirmație este adevărată într-un singur caz: dacă strângeți coada sau cocul atât de tare, încât coafura dumneavoastră amintește de coafura unei balerine. Cozile și cocurile mai libere nu dăunează părului și nu provoacă căderea acestuia.

Mitul nr. 6: După spălarea părului trebuie să îl clătiți cu apă rece pentru a „închide cuticula”

Temperatura este importantă doar pentru celulele vii, capabile să simtă caldul și recele. Firul de păr constă în totalitate din celule moarte, pentru care temperatura apei de clătire este absolut indiferentă.

8 mituri despre îngrijirea părului: pe unele le credeam și noi!

Mitul nr. 7: Pentru ca părul să fie sănătos, acesta trebuie pieptănat mai des

Pieptănatul, în special frecvent, are două consecințe: părul se murdărește mai repede (întindeți sebumul pe toată suprafața lui) și începe să se electrizeze, deoarece provocați frecare. Așa că nu exagerați. Este suficient să pieptănați părul de 2 ori pe zi: dimineața și înainte de somn. Și ziua, dacă trebuie să corectați coafura.

Mitul nr. 8: Șamponul trebuie schimbat o dată la 3 luni

E același lucru ca în cazul îngrijirii pielii feței. Nu, părul (care constă din celule moarte, nu ați uitat?) nu este capabil să se obișnuiască cu nimic. De aceea singurul motiv pentru înlocuirea șamponului poate fi modificarea stării firului de păr.

Sursa