Este foarte bine că-ți place să ai grijă de tine și să arăți impecabil în fiecare zi. Însă, produsele cosmetice decorative nu sunt atât de inofensive cum îți pare la prima vedere. Acestea conțin substanțe care îți afectează pielea, rinichii și creierul, dacă le folosești în exces.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă te machiezi zilnic

Oamenii folosesc machiajul de peste 5000 de ani pentru a-și accentua trăsăturile și a ascunde imperfecțiuni precum primele semne ale îmbătrânirii. Deși nu este nimic greșit în a-ți pune frumusețea în valoare, machiajul devine o problemă atunci când provoacă dependență psihologică.

Potrivit unui studiu recent, aproape 44% dintre femeile intervievate au declarat că se simt neatrăgătoare fără machiaj. Dar problema legată de machiaj nu se oprește aici. Tot mai mulți specialiști se declară îngrijorați de modul în care machiajul afectează sănătatea, mai ales atunci când este folosit zi de zi, adesea în mod excesiv.

Toate produsele de machiaj, de la fond de ten și până la pudră, conțin un număr mare de substanțe chimice, unele dintre ele fiind periculoase pentru sănătate. Modul în care acestea interacționează cu pielea ar putea să cauzeze uscarea pielii, descuamarea, blocarea porilor sau unele reacții alergice.

Dar și mai îngrijorător este faptul că unele substanțe chimice din farduri și produse cosmetice pot penetra straturile profunde ale pielii și ajung astfel în sânge. Iar dacă aceste substanțe sunt toxice, expunerea constantă la ele aduce un risc major pentru sănătate.

Machiajul a prezentat un pericol real pentru populație de-a lungul istoriei. Într-un studiu publicat de Journal of Archaeological Science se arată faptul că oasele copiilor din perioada Edo din Japonia (1603-1868) conțineau un nivel de metale toxice de zeci de ori mai mare decât ar fi normal. Cercetătorii susțin că principala cauză era pudra facială albă folosită de femei în acea perioadă, care conținea canități mari de metale toxice, iar acestea erau transmise copiilor în timpul alăptării. Într-un alt studiu realizat în anul 1991 s-a descoperit faptul că dermatograful de tip khol folosit în lumea a treia conținea cantități mari de plumb, un metal toxic.

În prezent, produsele cosmetice sunt mult mai bine reglementate, dar asta nu înseamnă că sunt 100% sigure.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă te machiezi zilnic

Iată câteva dintre substanțele chimice periculoase care se găsesc în prezent în produsele de machiaj, potrivit  theheartysoul.com:

Cadmiu

Un metal de culoare alb-albăstruie pe care studiile l-au asociat cu insuficiența renală, afecțiuni ale oaselor sau chiar cancer. Cercetătorii sunt de părere că acest metal devine toxic la un nivel mult mai scăzut față de limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății. Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a realizat un studiu asupra metalelor grele care se găsesc în produsele cosmetice. Cadmiul a fost găsit în produse ale unor branduri cunoscute, în special în cosmetice precum fard de pleoape, fard cremă de pleoape, primer și fonduri de ten.

Toluen

Un studiu sugerează că acest dizolvant, care se găsește în oja pentru unghii, poate afecta sistemul nervos, provocând afecțiuni neurologice precum demență.

Toluenul se găsește în diverse produse pentru unghii, dar și în unele vopsele de păr.

Benzofenonă

Această substanță este folosită în produsele pentru protecție solară. Benzofenona poate provoca reacții alergice manifestate sub forma iritațiilor la nivelul pielii, putând să provoace chiar și șoc anafilactic, potrivit unui studiu citat de theheartysoul.com. Este folosită în balsamul de buze, ojă, parfumuri, șampon, balsam pentru păr, fixativ sau creme de protecție solară.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă te machiezi zilnic

Parabeni

Parabenii sunt conservanți adăugați în produsele cosmetice pentru a preveni înmulțirea bacteriilor. Aceștia pot afecta sistemul endocrin, iar un studiu a evidențiat faptul că parabenii pot fi depistați în tumorile de cancer mamar, ceea ce ridică și mai multe semne de întrebare cu privire la riscurile folosirii parabenilor. Sunt incluși în numeroase produse, de la parfum, gel de duș, șampon, balsam de păr sau loțiuni de corp.

Plumb

Se găsește adesea în produsele de machiaj pentru buze așa cum sunt rujul, glossul sau creionul pentru contur. De asemenea, este prezent în vopsele de păr, mascara, fard de pleoape, blush sau fond de ten. Într-un studiu de laborator realizat de FDA, plumbul a fost găsit în cantități variabile în toate produsele testate, cu excepția pudrei pentru bebeluși și a loțiunilor de corp.

Talc

Un mineral folosit în pudrele pentru machiaj, în blush-uri sau fond de ten lichid. S-a demonstrat că acest mineral este adesea contaminat cu azbest, o substanță cu efect cancerigen. Potrivit unei analize prublicate în Jurnalul European pentru Prevenirea Cancerului, un număr mare de studii fac legătura între folosirea pudrei de talc și apariția cancerului ovarian.

Talcul se găsește în pudra pentru bebeluși, dar este prezent și în deodorante, produsele pentru îngrijire feminină, fardurile pudră pentru pleoape, fond de ten, rujuri sau măști faciale.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă te machiezi zilnic

"Deși cele mai multe dintre aceste substanțe nu sunt prezente în produse cosmetice în cantități care să pună sănătatea în pericol, expunerea constantă la ele prin folosirea zilnică a machiajului este un motiv de îngrijorare", declară Julia R. Barrettin, specialist în cadrul National Institute of Environmental Health Sciences din Statele Unite.

Dacă vrei să-ți protejezi sănătatea, una dintre metode este citirea cu atenție a listei de ingrediente a produselor cosmetice și alegerea celor care sunt sigure. De asemenea, poți apela la produsele cosmetice naturale, care au devenit tot mai populare în ultimii ani. O altă opțiune este aceea de a renunța complet la machiaj în unele zile.

Sursa: eva.ro