5 cele mai bune medicamente pentru tratamentul rinitei la copiii cu vârsta între 0 și 5 ani

5 cele mai bune medicamente pentru tratamentul rinitei la copiii cu vârsta între 0 și 5 ani

Rinita sau guturaiul se poate manifesta la copii chiar din primele săptămâni de viață. Pentru cel mic și părinții săi este o stare foarte neplăcută: copilul devine foarte capricios, doarme prost, nu poate mânca și de aceea, de multe ori, pierd în greutate. Rinita nu este periculoasă, dar este suportată foarte greu de copii, de aceea părinții încearcă să le ușureze un pic starea.  

5 cele mai bune medicamente pentru tratamentul rinitei la copiii cu vârsta între 0 și 5 ani

Site-ul Мamaplus.MD vă atenționează că: începerea tratamentului fără consultul unui medic poate fi periculoasă! Înainte de a lua orice fel de medicament adresați-vă unui medic specialist!

Cum se manifestă rinita

Rinita, nu este o boală care să se manifestă individual, și, de obicei, este legată de alte boli: gripa, boli respiratorii acute, rujeolă. Aceasta durează între o săptămână și 10 zile iar dezvoltarea sa are mai multe etape.

Stadiul inițial. Vasele mucosei nazale se îngustează, în nas apare senzația de uscăciune, arsură, și permanenta nevoie de a strănuta. După această „mâncărime” în nas, fiecare înțelege că în curând, va începe guturaiul. Această etapă durează doar câteva ore.

Faza catarală. În timpul acestei etape, are loc inflamarea mucoasei nazale, nasul devine roșu și ușor umflat. Principala caracteristică a acestei etape este secreția nazală bogată și apoasă. Uneori este însoțită de ochi înlăcrimați și urechi înfundate. Inflamația mucoasei nazale determină o stare de congestie nazală. Această fază durează mai multe zile.

Recuperarea. În această etapă, este specific mucusul gros, care în cazul prezenței unei infecții bacteriene (ceea ce se întâmplă în cele mai multe cazuri), capătă o culoare galbenă sau verzuie. Congestie nazală dispare iar starea generală se îmbunătățește.

Top 5 medicamente împotriva rinitei recomandate copiilor

Există o multitudine de medicamente împotriva rinitei, însă cum se știe nu toate sunt recomandate copiilor, mai ales celor care nu au împlinit 1 an. Un alt indiciu pentru alegerea spray-urilor nazale este structura lor, sau mai correct a mecanismului de pulverizare care nu poate fi folosit la micuți. De ceea este recomandat ca pentru cei mici să fie folosită metoda picurării.

Să încercăm deci să identificăm cele mai bune medicamente care pot fi utilizate pentru copii de până la 5 ani.

Aqua Maris

Acest preparat folosește apa de mare sub formp de aerosoli și conține minerale naturale (sodiu, magneziu, calciu). Aqua Maris poate fi indicat Copiilor în următoarele cazuri:

 • Rinită acută sau cronică.
 • Adenoidită.
 • Alergii.
 • Profilaxie în timpul epidemiilor.
 • Efectuarea procedurilor de igienă și hidratare a mucoasei nazale.

5 cele mai bune medicamente pentru tratamentul rinitei la copiii cu vârsta între 0 și 5 ani

Picăturile se vând în flaconașe de 10 ml. Ele pot fi administrate copiilor din prima zi de viață. Se administrează de 2-3 ori pe zi câte 1-2 picături în fiecare nară.

Spray-ul este disponibil în flacoane de 50 ml. cu pulverizator special și foarte comod de folosit. Spray-ul poate fi folosit numai pentru copiii mai mari de 1 an. Se aplică atât pentru tratament cât și pentru igiena orală. Se administrează de 2-3 ori pe zi câte 1-2 picături în fiecare nară.

Aqua Maris este inofensiv pentru copii. Singurul efect secundar posibil, este riscul unei reacții alergice, dar apare foarte rar.

Aqualor Baby (Аквалор Беби)

Acesta este un alt produs pe bază de apă de mare naturală. Aqualor Baby conține numai ingrediente naturale, din compoziția sa lipsesc conservanții. Apă de mare sterilă izotonică îmbogățită cu oligoelemente: potasiu, magneziu, sodiu, seleniu, zinc și altele. Acest medicament nu are nu numai un efect de curățare și antiinflamator, dar, de asemenea, întărește imunitatea.

 • Indicații pentru utilizarea Aqualor Baby:
 • Tratamentul și prevenirea infecției (gripă) și boli inflamatorii (sinuzite, adenoidite).
 • Igiena cavității nazale.

Pregătirea mucoasei nazale pentru alte medicamente.

5 cele mai bune medicamente pentru tratamentul rinitei la copiii cu vârsta între 0 și 5 ani 5 cele mai bune medicamente pentru tratamentul rinitei la copiii cu vârsta între 0 și 5 ani
 

Aqualor Baby se eliberează sub două forme: picături și spray.

Picăturile Aqualor Baby sunt disponibile în flacoane de 15 ml. Picăturile pot fi folosite chiar de la naștere. Se administrează de 2-4 ori pe zi câte 1-2 picături în fiecare nară.

Spray-ul este disponibil în flacon de 125 ml. Flaconul are un capăt foarte comod, iar cu ajutorul unui inel se previne introducerea prea adâncă în nasul copilului. Spray-ul poate fi utilizat la copiii de la un an după același principiu ca și picăturile. Pentru un efect mai bun, acesta trebuie să fie utilizat în mod corespunzător:capul copilului trebuie un pic înclinat într-o parte și apoi se pulverizează. După asta copilul trebuie să își sufle nasul. 

Nazol Baby (Назол Беби)

Nazol Baby cu substanța activă, fenilefrina, facilitează respirația, prin reducerea mucoasei nazale. Medicamentul se vinde sub formă de picături în flaconaș de 15 ml.

Indicații:

 • Raceli, gripă.
 • Alergii.

Administrarea medicamentului este permisă de la naștere. Doza se stabilește în funcție de vârstă:

 • Copii sub 1 an, 1 picătură nu mai mult de 4 ori pe zi.
 • Copiii de la 1 la 6 ani, 1-2 picături la fiecare 6 ore.

5 cele mai bune medicamente pentru tratamentul rinitei la copiii cu vârsta între 0 și 5 ani

Deși Nazol Baby este produs special pentru copii, acest medicament are unele contraindicații:

Administrarea picăturilor nu trebuie să depășească mai mult de 3 zile.

Nazol Baby este contraindicat în boli ale sistemului cardiovascular, diabet, hipersensibilitate la componentele sale.

Atunci când se aplică trebuie să se respecte cu strictețe doza. În caz de supradozaj se atestă o stare de excitare nervoasă, ritm cardiac instabil.

În timpul administrării pot apărea dureri de cap, amețeli, tulburări de somn, furnicături în nas.

Cu cât copilul este mai mic cu atât trebuie să fiți mai precauți dacă vreți să utilizați acest medicament.

Otrivin Baby

Otrivin Baby este o soluție sterilă izotonică salină, cu alte cuvinte este binecunoscuta soluție fiziologică. Otrivin Baby curăță, hidratează și crește imunitatea mucoasei nazale. După compoziția sa, este firesc pentru organism.

Indicații:

 • Igiena zilnică a cavității nazale.
 • Tratamentul și prevenirea racelii.

Otrivin Baby se vinde sub formă de picături sau spray.

5 cele mai bune medicamente pentru tratamentul rinitei la copiii cu vârsta între 0 și 5 ani

Picăturile Otrivin Baby sunt disponibile în flacoane de 5 ml. Poate fi administrat copiilor de orice vârstă după schema:2-4 picături în fiecare nară, cât de frecvent o cere situația. Utilizarea acestui medicament poate fi indicată din prima zi de viață.

Otrivin Baby Spray este disponibil în flacoane de 20 ml. Este recomandată utilizarea lui la copii mai mari de 1 an. Aplicarea spray-ului se face după necesitate.

Componentele medicamentului pot provoca alergie. Alte contraindicații ale acestui medicament nu se cunosc.

Vibrocil

Vibrocil conţine, ca substanţe active, un decongestionant nazal (fenilefrină) şi un antihistaminic (maleat de dimentinden). Vibrocil este utilizat pentru ameliorarea congestiei şi diminuarea secreţiei nazale. Ca și component auxiliar Vibrocil conține ulei de lavandă, deci are un miros și gust specific.

Indicații:

 • Curgerea nasului de orice origine.
 • Otite medii acute.

5 cele mai bune medicamente pentru tratamentul rinitei la copiii cu vârsta între 0 și 5 ani

Vibrocil se vinde sub formă de picaturi, gel și spray, dar producătorul nu recomandă utilizarea spray-ului pentru copiii sub 6 ani.

Picăturile trebuie administrate după cum urmează:

 • Copii sub 1 an - 1 picatură în fiecare nară de 3-4 ori pe zi.
 • Copiii mai mari de 1 an - 1-2 picături de 3-4 ori pe zi.

Înainte de utilizare, asigurați-vă că nasul este liber. În timpul aplicării este posibilă, o senzație neplăcută de ardere în nas. Este