Potrivit statisticilor, femeile plâng în medie de 47 de ori pe an, pe când bărbații – de doar 7 ori. Dar puteți plânge și mai des, iar plânsul nu vă va face decât bine. Și iată de ce.

6 cauze să plângeți în voie

Stresul și tensiunea

Lacrimile apar întotdeauna din cauza anumitor emoții. Cu excepția cazurilor când curățați ceapa, desigur. Și aceste emoții, fie că sunt pozitive sau negative, au nevoie de o ieșire. Nu este nimic mai greșit și mai rău decât să vă forțați și să rețineți emoțiile. Așa vă veți distruge sistemul nervos.

Vreți să plângeți? Plângeți. Vedeți că un om plângeți, lăsați-l să se descarce, nu îl opriți. Conform cercetărilor medicale, 88,9% dintre oameni se simt mult mai ușurați după ce plâng. Și doar 8,4% se simt mai rău.

Plânsul reduce tensiunea arterială

În timpul plânsului scade frecvența bătăilor inimii și se reduce tensiunea arterială. Cercetătorii au ajuns la aceste rezultate în cadrul unui studiu efectuat pe participanții unui grup de psihoterapie, în timpul căruia ei au plâns mult și din suflet.

Plânsul reduce durerea

Organismul nostru este astfel construit încât în timpul plânsului produce o cantitate mai mare de hormoni, care reduc senzația de durere. De aceea nu are importanță dacă v-ați ars sau iubitul nu v-a răspuns la telefon – vă veți simți mai bine după o repriză de plâns bun.

Lacrimile vă fac mai fericite

Paradoxal? Nu. Dacă vă permiteți să aveți toată gama de emoții, chiar și dintre cele mai neplăcute, simțiți și apreciați la justa valoare acele momente când sunteți fericită cu adevărat. Este un fel de gimnastică pentru psihic.

Și din contra. Sensibilitatea scăzută este legată, cel mai probabil, de probleme de suflet. Fiți de acord, omul care reacționează la vestea nașterii fiului și la cea a morții câinelui preferat cu aceleași cuvinte, „da? ok”, provoacă, cel puțin, neîncredere și suspiciune.

6 cauze să plângeți în voie

Plânsul ușurează respirația

Lacrimile trec prin canalul lacrimal și cel nazal, unde iau contact cu mucoasa. Tuturor ne curg mucii atunci când plângem. Acest lucru este bun și corect, așa a decis mama-natură.

Lacrimile vă protejează ochii

Cu lacrimile provocate de emoții ne-am lămurit. Au rămas cele care apar ca urmare a iritării ochilor. Praful, vântul, mirosul cepei sau al piperului, toate cauzează lăcrimarea. Nu vă grăbiți să ștergeți ochii pentru a vă proteja machiajul. Plângeți și curățați ochii de toți factorii iritanți. Lacrimile, pe lângă toate, dezinfectează ochii.

Sfat: dacă plângeți pentru că ați dat cu mâinile pe la ochi după ce ați tăiat un ardei iute, nu vă grăbiți să clătiți cu apă. Aceasta nu va ajuta. Capsaicina, substanța iute conținută în ardei, nu este solubilă în apă. Ea se dizolvă în grăsimi. De aceea spălați mâinile cu lapte gras, frișcă sau ulei, apoi cu săpun. Doar după aceasta spălați-vă pe față cu aceleași grăsimi. Dar cu mâinile curate.

Sursa