În general, buzele uscate sunt semn al deshidratării, iar afecţiunea apare mai ales vara sau iarna. Dacă simptomul persită, în ciuda hidratării, este necesară o vizită la medic.

mamaplus.md

Deoarece structura pielii de pe buze este diferită, cu un strat cornos mult mai subţire faţă de restul tegumentului, iar glandele sudoripare lipsesc, această zonă este mult mai expusă acţiunii vântului, a razelor UV, ce pot conduce la pierderea umidităţii din buze şi, implicit, la crăparea lor.

De cele mai multe ori, utilizarea unui balsam de buze şi hidratarea corespunzătoare (adică aproximativ 2 litri de lichide pe zi) rezolvă problema.

Însă, dacă buzele se menţin uscate şi crăpate mai multe zile, iar aceste simptome nu se ameliorează, în ciuda consumului constant de lichide şi aplicării unui balsam, ar putea fi semnul unei afecţiuni mai grave, cum ar fi, de exemplu, o infecţie fungică. Aceste microorganisme (fungii) sunt foarte răspândite în natură - o parte dintre ele alcătuind flora naturală a organismului -, însă buzele crăpate excesiv pot indica o înmulţire peste măsură a acestora şi existenţa unei micoze. Cei mai afectaţi de apariţia micozelor sunt, în general, pacienţii aflaţi sub tratament cu antibiotice sau persoanele cu imunitate scăzută.

Sursa: jurnalul.antena3.ro