Despre puterea curativă miraculoasă a ceaiurilor din plante se cunoaște din timpuri străvechi. Acestea erau folosite la tratarea și profilaxia multor boli, întărirea sănătății și creșterii vitalității. Mai mult, spre deosebire de multe preparate medicamentoase de proveniență sintetică, ceaiul de plante este un produs naturist cu un gust și aromă plăcută.

Cele mai benefice ceaiuri din plante

Coacăza neagră. Fructele de coacăză neagră sunt bogate în acid succinic și citric, dar și în microelemente și vitamina C. Ceaiul făcut cu frunze și fructe de coacăză neagră este benefic pentru ficat și rinichi, dar și ajută în tratarea răcelii.

Romanița. Lista maladiilor, când se recomandă consumul de ceai de romaniță este foarte vastă. Printre acestea – problemele de stomac, spasmele intestinale, aciditatea sporită, insomnia, nervozitatea. Însă principala caracteristică a romaniței – este cea antiinflamatoare.

Trandafir. Petalele de trandafir conțin carotină, vitaminele grupei B,vitamina K și C. Savurînd această băutură divină, vă veți ajuta organismul să lupte cu bronșita, faringita, răceala, nervozitate și stresurile.

Schisandra. În perioadă postoperatorie dar și în situațiile de depresie se recomandă ceaiul cu schisandră. De asemenea, această plantă este benefică pentru bărbați și pentru persoanele care suferă de hipertensiune.

Iasomie. Ceaiul cu iasomie ajută la ameliorarea stării nervoase și în situațiile de supra obosire. Pe lângă efectul calmant, are și proprietăți de întinerire, tonifică pielea, strânge porii și contribuie la dispariția petelor pigmentare.

Menta. Această plantă oferă energie întregului organism, scade tensiunea arterială, stimulează activitatea mușchiului cardiac, scapă de durerile de cap și tensionare.

Cele mai benefice ceaiuri din plante

Rețineți: Ceaiul din plante cu efect de vindecare trebuie consumat doar la recomandarea medicului cu 20-30 de minute înainte de masă. În condițiile casnice, ceaiul din plante este preparat dintr-un amestec din una, două sau mai multe plante, urmând strict instrucțiunea de pe ambalaj. Dacă metoda de preparare lipsește, atunci ceaiul este făcut în felul următor: doza recomandată de plante se pune într-un vas emailat fierbinte, se toarnă apă clocotită de temperatura camerei și se pune la baia cu aburi.

Infuzia se ține la baia cu aburi 15 minute, iar decocturile – 30 minute. După care se ia de pe foc și se lasă (decocturile – 10-15 minute, infuzia 45-50 de minute). Ulterior, acest ceai se toarnă în alt vas, restul plantelor se scurg și se strecoară prin tifon. În ceaiul de plante cu efect curativ neapărat se adaugă apă până la volumul inițial.