Mulți părinți în cele din urmă subliniază că, în opinia lor, copilul a început să audă mai rău. Uneori, el cere să i se repete de două - trei ori, nu răspunde atunci când îl cheamă cu o voce joasă. Părinții deseori iau aceste simptome ca simptome de alintare sau de neascultare, dar apoi se dovedește că au apărut  unele probleme de auz la copii. Motivul poate fi cerumenul din urechi. Cît de serioasă este problema și modul în care ea poate fi eliminată în condiţii de casă sau spital – vom discuta astăzi.

Cerumenul  la copii

Problemele de auz

Primele semne ale unor probleme de auz pot fi nereacţionarea copilului la  cuvintele părinților, mai ales dacă aceştea se află în spatele lui, iar copilul nu-i vede. Poate fi, de asemenea, auzul foarte slab, atunci cînd copilul cere repetarea celor spuse sau concretizarea întrebărilor puse de părinți, denaturarea sensului cuvintelor. Din cauză că copilul lor are probleme de auz, el poate doar presupune după sens ce s-a spus. La copiii mai mari schimbările de auz se manifestă prin înfundarea urechii sau senzației de gălăgie sau de mâncărime în canalul urechii, senzaţii neplacute, dar cauza acestor fenomene nici părinții, nici copilul nu le pot înțelege. De obicei, se găsește un medic ORL la primire, nu ar trebui să vă bazaţi pe propria intuiţie şi experienţă. Același medic va continua să trateze copilul, dacă există unele probleme.

Cauzele pierderii auzului nu pot fi otita netratată sau timp sau nedepistată, tubo-otita sau complicaţiile sale. Pot afecta, de asemenea, auzul şi adenoidele mărite, şi pătrunderea corpurilor străine în canalul urechii, și formarea cerumenului. Ultimele  vor fi teme pentru discuţia noastră de astăzi, dar despre otită și alte probleme vom discuta mai târziu.

Deci, la toți copiii și adulții în interiorul urechilor este format în mod constant o secreţie specială, care este numit cerumen. El este necesar pentru  viață, deoarece protejează organul auditiv de pătrunderea prafului, murdăriei și microbilor  în cavitatea urechii interne. În condiții normale, particulele de praf se alipesc de secreția de pe suprafața urechii, ceea ce duce la uscarea, compactarea și îndepărtarea acesteia. Acest lucru este de un proces fiziologic, care nu necesită nici o intervenție sau o acțiune, este reglementat de către organism.

De ce apare cerumenul?

Pentru ca în urechea copilului să înceapă să apară cerumen este necesar să se creeze anumite condiții. Organul auditiv la copii și adulți constă din 2 părţi: exterioară și cea interioară, aceasta şi este urechea internă și cea externă. În urechea externă este o parte osoasă și cartilaginoasă. Partea cartilaginoasă ocupă partea exterioară –pavilionul urechii care parțial duce spre canalul urechii. În continuare, treptat trece în canalul osos, poziționat în profunzimea urechii, pentru a închide porțiunea interioară a acesteia. Cerumenul - secretul gălbui şi vâscos produs de glande în canalul urechii, .în regiunea cartilajului din urechea externă. În acest domeniu a epiteliului, care acoperă cartilajul urechii externe –este deosebit de uşor de mişcat.

În urma vorbirii sau mestecatului, peretele din regiunea urechii externe se deplasează în raport cu cartilajul și astfel se produce împingerea crustelor usucate de ceară spre zona de ieșire a urechii. Astfel, urechea copilului este capabilă să se apere de microbi, praf și ceară, chiar şi fără intervenția părinților. Dacă în urma rezultatului acestui proces - curățărea canaluui auditiv extern, există eșecuri, problema poate fi în formarea – cerumenului. Această este o acumulare de cerumen, celule descuamate ale epidermei, particulele de praf și microbi. La copii, aceste dopuşoare, de obicei, au aspect gelatinos, la adulti - acestea se pot usca și devin foarte dense şi pot perturba percepția normală a sunetelor de către  ureche.

De ce poate apărea cerumenul în urechile copiilor, de ce devine dintr-o dată atât de multă ceară, de ce este suficient de groasă încît înfundă urechea și nu permite transmiterea sunetului? Cauza dopurilor în urechi este producerea secreției de către glandele localizate în epiderma pielii urechii. Aceasta se poate întâmpla atunci când un copil foarte amănunțit și foarte activ curăță urechile de ceară. În astfel de cazuri, glandele urechii compensatorii încearcă să producă mai mult cerumen ca să fie în măsură să recupereze deficitul, ce a fost provocat de curățarea urechei. Astfel, cu cît mai mult vom curăţa urechile copilului, cu atît mai multă ceară se va acumula. Urechile “cred” că odată ce cerumenul dispare - trebuie produs mai mult.

Prima acumulare de cerumen sub formă de bulgări nu va acoperi complet canalul urechii, iar sunetul va trece, dar însăşi dopul nu se va vedea, aceasta nu se manifestă nicidecum. Dar, odată cu creșterea în volum, ea începe să se suprapună regiunii canalului auditiv în întregime, devenind mai compactă și mai deasă, ceea ce duce la o pierdere treptată a auzului. Iată atunci încep să apară simptomele deja evidente ale problemelor din partea auzului.

Cerumenul  la copii

Manifestările  cerumenului în urechea copiilor

Copii, care au cerumen în urechi, se pot plânge de scădere treptată a auzului. Dar sunt copiii, micuţi, care nu pot explica părinţilor şi nu prezintă semne de cerumen. Scăderea auzului poate fi provocată de pătrunderea apei calde în urechi, atunci când e scăldat. În astfel de cazuri cerumenul se umflă, prin urmare, poate creşte în dimensiune și astfel, ar putea bloca complet canalul urechii. Trecerea sunetului se înrăutăţeşte și există simptome de dopuri în urechi. 

În afară de aceasta, reducea auzului la copil, poate fi observată şi de alte simptome - dureri de cap, greață, ameţeli. Aceste simptome pot fi legate de disfuncția sistemului vestibular al urechii interne, care este strâns legat de conducerea sunetului. Cu toate acestea, astfel de simptome sunt rare. Majoritatea copiilor nu observă  că au scăderi de auz, dar încep să observe aceasta părinții lor. Copiii pot cere de cîteva ori să  li se repete aceleași cuvinte, nu pot auzi - în cazul în care numele lor e strigat dintr-o altă cameră, nu poate auzi în cazul în care cineva merge în spatele lui, se cutremura la apariţia cuiva din spate, neauzind că se apropie de el.

Ce este de făcut în astfel de cazuri?

Dacă observaţi oricare din aceste simptome - trebuie să vă adresaţi unui specialist ORL-ist. De asemenea, trebuie să recurgeţi la o consultaţie, dacă credeți că copilul a început să audă mai rău decât înainte. Doar un doctor, care a examinat cu atenție şi cu un dispozitiv special urechea copilului, poate înțelege - dacă e vinovat dopul de scăderea auzului sau e de vină otita, sau sunt alte patologii şi mai grave, de tip neural- senzitiv în pierderea auzului. Inflamațiile în urechi din cauza edemului pot duce, de asemenea, la probleme de pierdere a auzului și de urechi în general. O diagnoză precisă a prezenţei de cerumen se detectează imediat de către medical ORL, el examinează urechea externă, ​​cu un dispozitiv special și găseşte dopul de ceară cu ajutorul luminii de fundal (reflectoare) - canalul auditiv, este depistat şi  localizat. Acesta poate fi de la galben la maro şi chiar aproape negru iar prezența dopului de ceară în ureche poate provoca chiar şi leziuni în canalul urechii.

Cum se elimină cerumenul la copii?

Le va înlătura doar medical, voi veţi executa doar toate procedurile sub îndrumarea lui. Este strict interzis să:

- încercaţi eliminarea cerumenului cu ajutorul beţişoarelor igienice;

- să puneţi și să picuraţi în ureche careva medicamente, fără permisiunea medicului;

- să faceţi unele tratamente naturiste,

- să introduceţi ace, pensete.

Acesta nu numai că nu va ajuta, dar va agrava situaţia, împingând dopul mai adânc în cavitatea canalului urechii și va fi mai dificil de eliminat.

Dopul este eliminat prin spălarea canalului urechii cu soluții antiseptice speciale sau cu ser fiziologic. Orice soluție ar trebui să fie caldă, ca să nu provoace dureri în ureche. Apa rece poate provoca greață și amețeli, datorită stimulării aparatului vestibular. Spălările se efectuiază cu o seringă de unică folosință, fără ac, de 20 ml sau mai mult, plasându-se paralel cu canalul urechii, iar canalul auditiv fiind aliniat, ridicînd un pic pavilionul urechii. Sarcina părinților este de ţine copilul, deoarece procedura nu este una foarte plăcută.

Doctorul introduce lichidul în ureche și în canalul auditiv aliniat sub presiune, atunci  cerumenul se desprinde sub jetul de apă cam la a doua sau a patra spălătură, după ce procedura este efectuată se verifică canalul auditiv, auzul și dacă totul este bine, atunci canalul auditiv se usucă cu un tampon de bumbac introdus în canalul auditiv timp de 10 minute. Uneori dopul este foarte dens și nu se spală. Atunci, medicul vă recomandă să picuraţi în ureche o soluție de peroxide de hidrogen sau un unguent. Inițial, din cauza umflării dopului din ureche, s-ar putea ca copilul să audă un pic mai rău, dar apoi după  spălare totul revine la normal. Dacă problema apare în week-end sau nu se poate ajunge la medic, în ajutor vă vine soluţia "A cerumen" care se picură în ureche, copilul fiind culcat timp de un minut cu urechea în sus și apoi se întoarce copilul pe partea cealaltă, permițând conținutului să se scurgă din ureche. Cea de a doua ureche se spală în mod analog, dar nu uitaţi: soluția trebuie să fie caldă.

Cel mai bine este ca preveniv să se efectueze o profilaxie contra formării dopurilor în urechi, fără ca să curăţaţi și să spălaţi în fiecare zi încît să strălucească urechile copilului în interior. Ştergeți cu un tampon de vată numai partea exterioară a urechii - pavilionul în sine, fără să vă adînciţi și să scobiţi cu beţişoarele.