Roșiile sunt sănătoase, însă de multe ori ne pot afecta organismul din cauza celulozei, hormonilor și a substanțelor chimice pe care le conțin.

mamaplus.md

Potrivit experților din Stațiunea de Cercetare Legumicolă de la Buzău, mulți din producători folosesc celuloză.

„Se umblă la structura genetică a soiului, pentru a obține produse cu o rezistență mai mare. Legumele astfel obținute pot fi transportate dintr-o țară în altă fără a se altera. Folosită și în industria hârtiei, celuloza dă legumelor această ‘fermitate’. Unii spun că din cauza acestei substanțe roșia capătă un gust ‘lemnos’. Nu întâmplător”, explică Florica Gheorghe, șefa sectorului Cercetare.

O altă substanță care cosmetizeaza legumele este și L-metionina, care schimbă pur și simplu culoarea roșiei. O face de un roșu aprins, astfel că pare coaptă, cu toate că în interior rămâne verde.

Altă metodă de cosmetizare e reprezentată de folosirea hormonilor. Tomatele au, în acest caz, niște dungi maronii la suprafață, iar în interior nu mai au semințe, ci niște puncte gelatinoase.

Nu trebuie uitată nici metoda, extrem de răspândită, a ionizarii alimentelor care, astfel tratate, pot să stea mai mult timp în rafturile magazinelor. Tratamentul cu raze Gama sau X e practicat de 80 de ani în lumea întreagă, în acest fel fiind distruse microorganismele care se dezvoltă în interiorul acestora.

Cum să facem diferența între legumele naturale și cele „artificiale”?

  • Roșia adevărată nu trebuie să fie ca piatra sau să aibă coajă tare.
  • Uitați-vă la cotor, să nu fie dur.
  • Culoarea să fie de un roșu deschis, nu spre maroniu.
  • La tăiere, produsul trebuie să fie zemos.
  • Gustul natural e dulce-acrișor.

Sursa: doctorulzilei.ro