Cum influențează iubirea maternă starea de sănătate a copilului? 10 dovezi științifice

Cum influențează iubirea maternă starea de sănătate a copilului? 10 dovezi științifice

-
//
09.08.2016

Evaluarea dragostei materne este imposibilă. Acest sentiment înălțător i-a inspirat pe mulți poeți renumiți, scriitori și pictori, dar la acest fenomen au devenit atenți și oamenii de știință. Cercetările au demonstrat că iubirea de mamă este foarte importantă în viața copilului. 

Cum influențează iubirea maternă starea de sănătate a copilului? 10 dovezi științifice

1. Teoria atașamentului. Pentru prima dată despre dragostea maternă a vorbit psihoanaliticul englez John Bowlbiy. Potrivit acestuia, doar îngrijirile mamei pot satisface nevoile de siguranță și protecție ale copilașului. Cu cât mai receptivă este mama la nevoile copilul, cu atât mai strânsă devine relația între ei. În ultimii ani, teoria atașamentului s-a dezvoltat prin mai multe cercetări, devenind una dintre cele importante direcții din domeniul psihoanalitic. 

2. Originile din copilărie. Organizația Mondială a Sănătății susține că lipsa iubirii în anii copilăriei reprezintă o cauză a problemelor în anii maturității. Conform statisticii, doar 10 % din copiii lipsiți de grija mamei reușesc în  viață și își întemeiază o familie. De asemenea, cercetările au demonstrat că mai mult de        80% din persoanele închise în închisorile din lume au fost lipsiți de grija părintească. 

3. Molecula dragostei. S-a demonstrat că dragostea mamei față de copilul ei poate fi exprimată printr-o formulă chimică. De legătura copilului cu mama este responsabil hormonul oxitocina. Acesta este prezent chiar și în organismul animalelor  și stimulează simțul de apărare a puilor. Oxitocina la oameni se elimină în timpul îmbrățișărilor. Iată de ce micuțul are nevoie de mângâierile mamei.

4. Știința cu zâmbet. În timpul desfășurării rezonanței magnetice a creierului în cadrul Colegiului de Medicină din Houston, unei doamne i s-au arătat mai multe mutrișoare de copii. Scanarea a demonstrat că, atunci când mama a văzut fața fericită a copilașului său, i s-a activat partea creierului responsabilă de mulțumire. Zâmbetul copilului este cel mai bun cadou pentru o femeie și ea vrea ca micuțul ei să fie întotdeauna fericit. 

5. Respirația liberă. Cercetările au demonstrat că în familiile în care între mamă și copil există o legătură emoțională strânsă, se observă un număr mai scăzut de infecții respiratorii – micuții cresc mai sănătoși. Aceasta constă în faptul că  starea emoțională poate cauza spasme nevrotice, iar o legătură mai slabă cu mama, de cele mai multe ori,  reprezintă o cauză a riscului de îmbolnăvire de boli respiratorii.

Cum influențează iubirea maternă starea de sănătate a copilului? 10 dovezi științifice

6. Forța de atracție. Oamenii de știință au demonstrat că bebelușii născuți prematur ale căror mame le-au stat alături și i-au îngrijit cu atenție au acumulat în greutate cu 50% mai mult decât grupul de control, care se afla fără mame. Mângâierile calde ale mâinilor mamei stimulează activitatea creierului copilului. 

7. Mirosul iubirii. În una din cercetări, 90% din mame, care erau cu ochii legați, au putut să-și recunoască copilul dintre alți copii în doar 10 minute, iar peste o oră deja 100% din mame au reușit să-și identifice copilul. Secretul e simplu: feromonii – este mirosul deosebit al dragostei, care devine un semn identificator pentru părinți.

8. Mărimea iubirii. Asupra formării creierului și a sistemului nervos al copilului o influență deosebită o are experiența emoțională și impresiile pe care micuțul le primește din comunicarea cu mama. Contactul cu mama constituie 90% din tot ce percepe copilul în primele zile de viață. Stimularea organelor de simț ale acestuia depinde în totalitate de cuvintele gingașe ale mamei, de privirea ei și îmbrățișările calde. Anume comportamentul mamei influențează dezvoltarea și educația micuțului

9. Legătura firească. Noi credem că cea mai strînsă legătură dintre mamă și copil se realizează în timpul sarcinii. Însă cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Taft au demonstrat că celule fătului pot fi identificate în corpul femeii  și după naștere. Organismul femeii și al copilului fac schimb de celule prin placentă, care rămân în corp încă câțiva ani.

10. Rețeta iubirii. Oricât ar cerceta oamenii de știință dragostea maternă, niciodată nu vor putea descoperi secretul acestui sentiment profund. Totuși, cercetătorii și mamele grijulii împărtășesc aceeași idee – cu cât mai multă căldură îi oferi copilului, cu atât ,mai fericit și mai sănătos crește acesta.

Cum influențează iubirea maternă starea de sănătate a copilului? 10 dovezi științifice

Pentru o fuziune strânsă cu copilul e nevoie de o alimentație sănătoasă. Alimentarea este unul dintre procesele principale din viața micuțului, care poate fi perfect doar prin dragoste: cuvintele calde, privirile mângâietoare și atingerile  și un produs calitativ reprezintă baza sănătății fizice și emoționale a copiului.

Alăptatul permite mamei un contact fizic strâns cu copilul său. Dar dacă dacă alăptarea este imposibilă, femeia trebuie să învețe să alăpteze corect cu biberonul: să strîngă copilul la piept, să-i privească în ochișori și să-i vorbească cu drag.

Sursa