Acutizarea gastritei cronice primăvara – este un lucru firesc. Este oare posibil de a preveni neplăcerile, și ce e de făcut dacă deja le aveți?

Cum să te alimentezi corect primăvara, având gastrită cronică

Medicamente în farfurie

Dureri de stomac, eructații sau arsuri la stomac – aceste etape ale gastritei cronice sunt familiare multora. Dar, simptomele neplăcute, pot fi depășite nu numai prin administrarea medicamentelor obișnuite în această situație.

Pentru a preveni acutizarea gastritei cronice primăvara, trebuie să limitați folosirea produselor interzise în caz de gastrită și să nu încălcați disciplina de alimentație – trebuie să mâncați des și câte puțin. Urmăriți ca mâncarea să fie întotdeauna caldă, dar nu fierbinte sau rece (nici un fel de suc rece din frigider, înghețată și altele). Încercați să beți în timpul mâncării nu ceai, ci apă minerală necarbogazoasă,  fiertură de măceș. Consumați mai des produsele lactate: biochefir, lapte acru, preferabil înainte de somn.   

Totuși, dacă simptomele neplăcute au început, puțin câte puțin, să se manifeste – recurgeți urgent la o dietă. “Prinzând” acutizarea la început, probabil, veți reuși, timp de câteva zile de alimentație echilibrată, să o încetați. În caz de acutizare a gastritei cafeaua se exclude, ceaiul negru este dorit de a fi înlocuit cu cel verde, se recomandă băuturi vitaminoase din scoruș, măceș, căpșuni, coacăză. Starea generală se îmbunătățește și datorită ceaiurilor calmante de plante. 

Plus fitoterapia

În perioada acutizării gastritei, este de dorit de a folosi și infuzii din plante medicinale. Prepararea acestora nu necesită anumite griji. Cantitatea necesară de plante uscate se pun într-un termos, se toarnă peste ele apă fierbinte și se lasă pe timp de noapte. Infuzia obținută se bea câte 1/3 de pahar cu jumătate de oră înainte de mâncare, câte 3-4 ore pe zi. Se face acest tratament timp de șase-opt săptămâni.  

În caz de aciditate mărită sau normală, se face infuzie din coada șoricelului, mușețel, semințe de in sau de rostopasca, sunătoare. În caz de aciditate scăzută – se utilizează acorus, pelin, centaurium, frunze de afine, rădăcina de inulă, cicoare, etc. Este preferabil ca combinația de plante să fie determinată de un medic-fitoterapeut.    

Nu se permite și se permite

Din păcate, despre mesele de sărbători, precum și despre clătite, blinele trebuie să uitați. Este important să nu amestecați: limitați-vă la două sau trei feluri de mâncare. În același timp, porțiile ar trebui să fie mai mici.

Veto definitiv trebuie impus pentru salatele cu maioneză, afumături, murături, carne feliată. Ar trebui să fie abordată foarte atent și alegerea alcoolului: un pahar de vin de marcă, precum și 50 ml (nu mai mult) de vodcă sau coniac vă puteți permite, dar trebuie să refuzați șampania, precum și alte băuturi carbogazoase.

Înainte de masă asigurați-vă în prealabil: cu o oră înainte de masă administrați un preparat care protejează pereții organelor sistemului digestiv sau mâncați o porție de terci lichid din fulgi de ovăz.

Iar  postul (desigur nu strict) pentru cei care suferă de gastrită cronică – este exact ceea ce trebuie. Terciuri făcute pe apă, supe vegetariene, legume și pește, gătite la aburi, jeleu și altă mâncare de post, de fapt – și este o alimentație dietetică. Această alimentație simplifică procesul de digestie și îmbunătățește sănătatea.