Cum scăpăm de durerile de cap

Cum scăpăm de durerile de cap

Și oamenii perfect sănătoși pot avea dureri de cap – de exemplu din cauza surmenajului. Deși în timpurile noastre astfel de persoane sunt foarte puține, iar de dureri de cap permanente sau frecvente se plâng cam 1/6 din populația Pământului –adică mai mult de un miliard de oameni.  Nu e un secret că pentru locuitorii țărilor civilizate această problemă  e și mai acută, din mai multe cauze – de la încordare și migrenă până la depresie și tensiune arterială ridicată. 

Cum scăpăm de durerile de cap

Cauzele durerilor de cap

Cauzele problemei pot fi determinate după caracterul durerilor, dar cel mai bine e să  nu stabiliți  o diagnoză de sine stătător – pentru aceasta există medicii specialiști. Pe scurt, putem spune că durerile din regiunea frunții apar din cauza stresului, migrenelor, alergiilor, sinuzitelor, frontitelor, probleme dentare, tensiune intracraniană și arterială ridicată, nevralgii – e evident că nu puteți să vă tratați singuri.

Durerile în regiunea tâmplei au mai multe pricini. În special din cauza bolilor articulațiilor maxilo-faciale, răceală sau gripă, probleme vasculare, surmenaj, emoție,  tulburări hormonale etc.

Durerile din regiunea cefei de cele mai multe ori apar din cauza osteohondrozei, nevralgiilor, încordărilor și chiar din cauza șezutului incorect, dar și din cauza tensiuni arteriale ridicate. Tensiunea crește din cauza spazmării vaselor, determinate de stres sau din alte motive – totul se află într-o strânsă interconexiune, de aceea vă recomandăm să mergeți la un medic specialist. 

Durerile de cap se pot localiza în diferite regiuni din cauza unei alimentații incorecte,  abuzul de cafea și a fumatului, alcoolului, din cauza mirosurilor puternice, neplăcute, meteosensibilității – de exemplu înainte de ploaie.  

Recomandări

Comprese și băițe

Desigur, dacă este cunoscută cauza durerilor, măcar în linii generale,  sau dacă aceasta este un simptom al unei boli cronice, trebuie să învățați să scăpați de ele fără pastile. Un remediu recunoscut îl reprezintă compresele. E interesant că pentru unii sunt eficiente compresele reci, iar pentru alții – cele calde, și trebuie de ținut cont de aceste particularități. În primul rînd, aplicați gheață: poate fi pusă într-un recipient,  sau un pachet special, sau o bucată de stofă groasă, sau pur și simplu  să masați tâmplele cu un cubuleț de gheață.

Cum scăpăm de durerile de cap

Frunza de varză este o soluție tradițională. Înmuiați puțin frunza, aplicați-o pe frunte și culcați-vă; puteți folosi câteva frunze de viță-de-vie. Cartoful crud – este o rețetă tradițională mai răspândită, care elimină durerea în 15-20 de minute. Cartoful curățat  se taie rondele subțiri, câteva se pun la tâmple, iar celelalte alături într-o farfurie, iar periodic se schimbă.   

În cazul durerilor din cauza insuficienței somnului, insomniei sau a tensiunii intracraniene vă pot ajuta băițele cu muștar pentru picioare, însă trebuie să cunoașteți exact cauza durerii.

Ierburi, exerciții și masaj

Un efect benefic îl are ceaiul din ierburi, care înlătură durerile din cauza stresului sau unor factori psihologici. Ceaiul  din melisă, odolean, tei, mentă, salvie și din alte ierburi pot fi cumpărate în farmacie fără rețetă medicală. 

E foarte bine să utilizați ceai din sovârv – de 2-3 ori în zi. Peste o linguriță de plante se toarnă apă fierbinte – ca pentru un ceai obișnuit, și se fierbe 3 minute, se răcorește până la o temperatură adecvată și se spală capul fără șampon. Decoctul poate fi folosit și pentru clătirea capului, care se înfășoară pentru o jumătate de oră cu un prosop.

Rădăcinile de salcie albă reprezintă aspirină naturală: demult este folosită contra  durerilor de cap – substanțele pe care le conține au  efect antiinflamator și antipiretic. Peste o linguriță de rădăcini mărunțite se toarnă 2 pahare de apă rece, se lasă la macerat 8 ore și se bea pe parcursul zilei.  Tinctura trebuie pregătită regulat și se ține în frigider.

Cum scăpăm de durerile de cap

Durerile cauzate de anumiți factori psihologici pot fi diminuate prin exerciții de relaxare. Această durere este permanentă și apăsătoare, și uneori e suficient să te culci să te odihnești ca să dispară. La serviciu nu ai posibilitatea de a te culca, dar există mai multe exerciții care pot fi executate din poziție șezut; este important să te detașezi de problemele care cauzează stresul. Astfel de exerciții pot fi efectuate chiar și în mașină – bineînțeles că nu atunci când te afli  la volan. În cazul durerilor insistente  este suficient să întoarceți capul într-o parte și apoi în alta împingându-l spre tetieră: exercițiul se repetă de 15 ori, dar dacă durerile se intensifică, întrerupeți exercițiile..  

Durerile trec, de asemenea, dacă rotim umerii.

Durerile din regiunea cefei sau laterală a capului sunt cauzate de osteocondroză – mai ales la persoanele care lucrează în oficii, care îndeplinesc o muncă intelectuală. În aceste cazuri trebuie practicat înotul sau de recurs la proceduri de masaj,  băi cu sare – înainte de somn. Trebuie să fiți atenți la starea coloanei vertebrale și pe parcursul zilei de efectuat exerciții profilactice.

Durerile determinate de factori psihologici și fiziologici pot fi eliminate prin efectuarea masajului. Această procedură se recomandă celor care se supraobosesc la serviciu: dacă o neglijați, durerea de cap poate deveni o boală cronică. E mai simplu să vă automasați, acționând asupra punctelor active ale capului și părții de sus a coloanei.   

În cazul migrenelor, temperaturii, stării de mahmureală sau în cazul tensiunii arteriale crescute, automasajul poate dăuna. Mai puteți bea o mixtură de măceș sau păducel ori să faceți un duș sau un tratament medicamentos, prescris de un specialist: să scădeți tensiunea de sine stătător, fără consultarea medicului, poate fi periculos.

Cum scăpăm de durerile de cap

Un remediu excelent – plimbarea

Un remediu efectiv contra durerilor de cap este aerul curat. Acesta este folositor pentru sănătate, însă în orașele în care locuim aerul e îmbibat cu gaze de eșapament și fum, totuși, dacă vă doare capul ieșiți din încăpere, dacă aveți posibilitatea. 

Desigur că aerul din pădure e mult mai sănătos: dacă lipiți capul de un copac, peste câteva minute durerea va trece – de un stejar sau un mesteacăn. Dar la pădure e mai greu de ajuns, de aceea e important să respirați adânc și liniștit atunci când vă plimbați în parc sau pe o stradă liniștită, pe unde circulă puține mașini. 

Pastile inofensive nu există, de aceea nu  le administrați fără indicația medicului. Cu atât mai mult că aceste dureri pot fi simptomul unei afecțiuni mult mai serioase, care trebuie tratată de urgență: mascarea durerii este periculoasă pentru viață.  

Distribuie articolul: