Sărbătorile pascale sunt așteptate cu nerăbdare de toată lumea. Și nu doar din cauza unei zile de odihnă suplimentare, dar și pentru finalizarea Postului mare. Persoanele care au respectat restricțiile alimentare, respiră cu ușurare – asta pentru că în sfârșit vor putea să mănânce pe săturate. Însă nu este nici pe de parte așa! Trebuie să ieșiți corect din Post, dacă nu vreți să vă afectați sănătatea.

Acum multe secole, postul a fost inventat cu un motiv anume. Această restricție alimentară și alte plăceri lumești durează peste 40 de zile. În această perioadă, organismul se curăță perfect, își consolidează imunitatea, apare senzația de ușurința. Totodată, insuficiența de carne – este o lovitură asupra inimii, ficatului și rinichilor. Însă nu trebuie să vă grăbiți și să supliniți acest gol din prima zi (sau noapte).

Ieșirea incorectă din Postul Paștelui vă poate afecta sănătatea

De ce nu trebuie să mâncați în exces după post

Produsele vegetale nu necesită un proces de digerare atât de activ, comparativ cu cele de origine animalieră. Respectiv, în timpul postului, toate procesele de activitate ale organismului încetinesc, iar pentru restabilire este nevoie de cel puțin două săptămâni. În caz contrar, se pot acutiza bolile cronice (gastrita, ulcerul, etc.) sau riscați să aveți o banală indigestie, arsuri la stomac sau stare de vomă.

Ce puneți pe masa de sărbătoare.

Dacă ați sfințit cozonacul noaptea, nu trebuie să vă așezați imediat la masă. Se recomandă să dormiți până dimineața, din moment ce organismul nu este pregătiți pentru consumul de alimente. Înainte de somn, puteți bea un pahar de apă caldă și să mâncați un ou vopsit.

În linii generale, la ieșirea din post, pe parcursul următoarelor două săptămâni este foarte important să consumați multă apă, ceaiuri, sucuri, și compoturi. Totodată, trebuie să limitați consumul de alcool și apă gazată sau să renunțați la ele. Astfel, dacă v-ați așezat la masa de sărbătoare, evitați salamurile și carnea – preferabil este să optați pentru bucatele din pește sau fructe de mare. Acestea sunt bogate în proteine, oferă senzația de saturație și totodată lipsesc de senzația de greutate la stomac.

În cel mai rău caz, puteți pregăti pârjoale la abur sau să fierbeți carne de pui. Produsele animaliere grase vor da o lovitură puternică asupra vezicii biliare, de aceea uitați de ele în primele două săptămâni după post. Carnea fără grăsimi poate fi introdusă în regimul alimentar în a 3-4 zi după ieșirea din post.

Ieșirea incorectă din Postul Paștelui vă poate afecta sănătatea

Continuați să consumați legume și fructe, cu care v-ați alimentat în post. Salatele trebuie stropite cu ulei vegetal și nici într-un caz cu maioneză. Mâncați 1-2 ouă, brânză de vaci, pască și câteva felii de cozonac. Important este ca, toate copturile de pe masă să fie de ieri. Puteți bea iaurt sau chefir.

Ce trebuie să consumați după post.

În această perioadă, porțiile de mâncare trebuie să fie mici, însă mesele trebuie să fie luate la fiecare 2-3 ore.

Ieșirea incorectă din Postul Paștelui vă poate afecta sănătatea

Este bine, ca în aceste două săptămâni, să consumați produse care contribuie la digestie – pătrunjelul, ceapa, mărarul, ghimbirul, mirodenii. Senzația de foame poate fi alungată cu două pahare de apă caldă înainte de mâncare.

Nu mâncați chipsuri, nucușoare sărate și pesmeți condimentați. Renunțați la laptele condensat și bomboane, paste făinoase și copturi din aluat dospit, produse prăjite și marinate, dar și cafea.

Iar dacă totuși nu ați rezistat în fața tentației și ați consumat câte ceva din alimentele nerecomandate, beați câteva pastile de cărbune activat și masați atent abdomenul.

Ieșirea incorectă din Postul Paștelui vă poate afecta sănătatea