Durerile de burtă sunt una dintre cele mai răspândite acuze ale copiilor de orice vârstă. Şi dacă la sugari cauza principală poate fi meteorismul, provocat de disbacterioza intestinală, insuficienţa de lactază sau, mai rar, de malformaţiile congenitale ale intestinului, atunci la copiii mai mari, sindromul dureros poate apărea ca o manifestare a gastritei cronice, a bolii ulceroase a stomacului, diverselor patologii chirurgicale, viermilor intestinal şi altor boli.

Pe micuţ îl doare burtica? Cauze, simptome, sfaturi

Care este totuşi cauza durerilor de burtă?

Înainte de a trece la probleme particulare, trebuie să ne clarificăm referitor la cauzele apariţiei durerii în burtă şi la factorii care conduc la acestea. Să începem cu aşa-numitele tulburări funcţionale digestive. Acestea reprezintă o patologie independentă sau o etapă incipientă a gastroduodenitei cronice. Să examinăm cauzele dezvoltării acestei boli.

  • În primul rând cele alimentare – încălcarea regimului alimentar (pauzele lungi între mese sau mesele prea abundente), alimentele uscate, mestecarea insuficientă, consumul de produse picante, iritate etc.
  • Pentru stomacul micuţilor, supraalimentarea este foarte dăunătoare. Multe mămici, în special bunici, forţează copiii să mănânce cât mai mult, considerând că acest lucru este benefic. De fapt, stomacul nu reuşeşte să facă faţă unor astfel de cantităţi de hrană, iar ca urmare apare iritaţia, apoi gastrita.
  • Aceste tulburări se pot dezvolta pe fonul stresurilor. Sunt puţin benefice pentru sănătatea tractului gastrointestinal discuţiile neplăcute din timpul mesei, mâncatul în faţa televizorului, în special în timpul filmelor de groază.
  • În unele cazuri, tulburările funcţionale digestive sunt cauzate de alte boli ale organelor tractului gastrointestinal. De exemplu, pancreatită, colecistită, hepatită, infecţii intestinale de etiologie diversă, paraziţi intestinali etc.
  • Un anumit rol o poate avea şi ereditatea.
  • Administrarea îndelungată a anumitor medicamente (în special antibiotice) provoacă iritarea mucoasei stomacului, ceea ce poate conduce la gastrită.

La ce trebuie să fim atenţi

În primul rând, copiii se plâng de dureri difuze în burtă sau în zona epigastrică. Durerile pot fi legate sau nu de procesul de mâncare, iar uneori apar din cauza grijilor sau a efortului fizic. Durerile pot fi spastice (în cazul suprasolicitărilor nervoase şi psihice) sau surde (în cazul intoxicaţiilor, consumului de produse picante), însoţite de senzaţia de preaplin şi greutate în zona epigastrică. În cazul în care micuţul a mâncat prea mult (în special dacă nu este obişnuit cu astfel de mese, chiar dacă ele sunt compuse din produse folositoare), după câteva ore apare senzaţia de greutate „la linguriţă” sau dureri în burtă. Poate apărea voma abundentă, care aduce uşurare, iar durerea dispare. 

Pe micuţ îl doare burtica? Cauze, simptome, sfaturi

În cazul alergiilor alimentare, după câteva minute de la contactul alergenului alimentar cu mucoasa stomacului creşte peristaltismul acestuia, apar spasmele şi durerea la palparea zonei epigastrice. Toate acestea sunt însoţite de greţuri, secreţie salivară abundentă, dureri puternice în abdomen, slăbiciune bruscă, paliditate, transpiraţie rece, palpitaţii, uneori ameţeli şi se termină cu vomă, care aduce, de regulă, o uşurare. Toate aceste semne trebuie să constituie un motiv pentru o vizită la medic, care va efectua un control complet şi va prescrie un tratament.

Până la venirea medicului

Ce măsuri pot lua părinţii până la venirea medicului? Trebuie să eliminăm cauza care a provocat tulburarea funcţională a stomacului. În cazul supraalimentării, însoţite de vomă, trebuie să spălăm stomacul cu apă fiartă, copilul trebuie culcat în pat, încălzit, oferindu-i-se ceai cald. În primele două zile este indicat un regim cruţător. În cazul alergiei alimentare, se va exclude imediat din alimentaţie alergenul respectiv, se va efectua clătirea stomacului şi o clismă de curăţare, se vor administra preparate antihistaminice. Prognoza, în astfel de boli, este de regulă benefică, însă uneori ele pot trece în gastrită!

Gastrită!

Gastrita acută este o inflamaţie acută a mucoasei stomacului de etiologie neinfecţioasă. Cauzele acestui proces sunt asemănătoare cu cele ale tulburărilor funcţionale digestive, cu anumite deosebiri – consumul exagerat de fructe de pădure necoapte, de mere şi alte fructe verzi, de cărnuri afumate, de alimente foarte reci (îngheţată) sau foarte fierbinţi. Gastrita acută poate apărea şi ca urmare a administrării unor preparate medicamentoase sau a alergenilor alimentari repetaţi. Ce observăm în cazul acestei boli? După câteva ore de la masă (de regulă noaptea după dereglarea regimului alimentar în decursul zilei), copilul se trezeşte din cauza greutăţii în zona stomacului şi a durerilor de burtă. Apare voma abundentă, de obicei acidă, cu resturi de alimente. În cazul vomei repetate apare şi bila, iar copiii se plâng de un gust amar în gură. Starea generală este puţin modificată sau neschimbată. După vomă apare uşurarea, toate manifestările dispar, durerea de burtă se atenuează, iar copilul adoarme.

Pe micuţ îl doare burtica? Cauze, simptome, sfaturi

Când trebuie să chemăm salvarea

Este necesar să menţionăm în mod special stările numite în practica medicală drept „abdomen acut”. Aceasta este o stare când în burtă a avut loc o catastrofă şi este urgent necesară consultaţia chirurgului. În acest caz, în procesul patologic este implicat peritoneul, iar durerile capătă un caracter intens. Cauza abdomenului acut este, de cele mai multe ori, apendicita acută, obstrucţia intestinală, pancreatita acută, mezadenita, hemoragiile tractului gastrointestinal. La apariţia durerilor de burtă este foarte important să ţinem minte că bolile care decurg în afara cavităţii abdominale pot manifesta aceleaşi semne ca şi abdomenul acut. De exemplu, în cazul pielonefritei acute, durerile din zona lombară iradiază deseori spre burtă. În cazul inflamaţiei plămânilor, durerile pot apărea în partea de sus a abdomenului, imitând colecistita sau pancreatita acută. Spasmele puternice de burtă apar şi în cazul vasculitei hemoragice, boală sistemică, însoţită de sângerări în scaun şi vomă.  

Astfel, diagnostica durerilor de burtă la copii prezintă o serie întreagă de dificultăţi, iar copilul necesită un consult urgent la medicul pediatru, iar în unele cazuri – chiar la chirurg!

Dieta în cazul bolilor tractului gastrointestinal

  1. Terciuri. Acestea trebuie servite în formă lichidă, fierte bine. Sunt bune şi pudingurile.
  2. Produse de panificaţie. Pesmeţi din pâine albă, biscuiţi uscaţi.
  3. Supe. Pentru copii sunt potrivite doar supele de lapte şi supele de legume pasate. Bulionurile de carne şi peşte sunt contraindicate.
  4. Carne şi peşte. Slabe, mărunţite bine, pregătite sub formă de pârjoale şi chifteluţe la abur.
  5. Produse lactate. Sunt potrivite brânza frecată, brânzoaicele la abur şi budincile.
  6. Ouă. Pot fi servite sub formă de omletă la abur.
  7. Legume şi fructe neacre. Sunt folositoare coapte sau sub formă de piure.

Pe micuţ îl doare burtica? Cauze, simptome, sfaturi

Profilaxia gastritei la micuți

  • Orice boală este mai ușor de prevenit decât de tratat. Iar gastrita nu este o excepție. Urmați sfaturile medicilor și burtica micuțului dumneavoastră va fi mereu sănătoasă.
  • Micuţii trebuie să respecte strict regimul zilei: să doarmă cel puţin 10 ore, să se plimbe la aer curat în fiecare zi. Reduceţi timpul la calculator şi televizor.
  • Păstraţi o atmosferă plăcută şi liniştită în familie. Încercaţi să îl îngrădiţi pe copil de stresuri, nu ţipaţi şi nu vă certaţi în prezenţa lui.
  • Diversificaţi alimentaţia copilului până la un an în strictă conformitate cu vârsta lui. Şi nici un fel de fast-food!
  • Aveţi grijă de regimul alimentar al micuţului.
  • Graba, discuţiile şi jocurile în timpul mesei sunt inacceptabile. Nu permiteţi vizionarea desenelor animate în timpul mesei, chiar dacă micuţul face nazuri. Manifestaţi tărie de caracter şi explicaţi liniştit copilului că el se va întâlni cu eroii preferaţi imediat după masă. Copilul trebuie să mănânce într-o atmosferă calmă, fără a fi sustras, şi să mestece bine alimentele.
  • Aveţi grijă de sănătatea copilului. Trataţi la timp bolile apărute, mergeţi la stomatolog, luptaţi împotriva focarelor de infecţii cronice.

Sursa