Sănătatea copilului: În asemenea cazuri se solicită ajutorul medicului endocrinolog

Sănătatea copilului: În asemenea cazuri se solicită ajutorul medicului endocrinolog

-
//
26.02.2015

Sănătatea copilului este determinată de buna sa dezvoltare corespunzătoare și activitatea normală a tuturor organelor și sistemelor.

Sănătatea copilului: În asemenea cazuri se solicită ajutorul medicului endocrinolog

Unul dintre cele mai importante sisteme ale organismului copilului, care reglează multe procese este sistemul endocrin.

Pentru a vă convinge că sistemul endocrin al copilului este în regulă, fiecare mamă trebuie să știe care sunt simptomele afecțiunilor endocrine, în cazul cărora este necesar de a merge neapărat la medic. Despre asta vom și vorbi astăzi.

Medicul endocrinolog ce fel de doctor este?

Endocrinolog – medic, care diagnostichează și tratează afecțiunile sistemului endocrin la maturi și copii.

Sistemul endocrin reprezintă glandele interne de secreție (hipotalamus, glanda pituitară, pineală, tiroida, pancreas, ovare, testicule, și așa mai departe) care secretă hormoni în sângele organismului, regulează procese importante în funcționarea vitală a organismului.

Sistemul endocrin este un mecanism foarte fin, care reacționează acut la toți factorii nocivi. Sistemul endocrin la copii este mult mai receptiv la factorii mediului înconjurător decât sistemul endocrin al unui matur.

Multe patologii ale sistemului endocrin încep să se dezvolte anume în copilărie, de aceea este foarte importantă consultarea regulată a medicului specialist și în mod obligatoriu să mergeți cu copilul la doctor dacă sesizați anumite simptome ale afecțiunilor endocrine pentru ca să depistați la timp o eventuală problemă și să începeți tratamentul.

Cele mai serioase simptome ce indică asupra unor afecțiuni endocrine

Întârzierea dezvoltării sexuale sau dezvoltarea prematură.

Despre întârzierea dezvoltării sexuale este cazul să vorbim, dacă în cazul unei fetițe de 15 ani lipsește menstruația, iar glandele mamare nu sunt mărite, dacă în cazul băieților mai mari de 15 ani lipsește părul în zona axilară și pubiană, dacă dimensiunea testiculelor este prea mică.

Se întâmplă că întârzierea dezvoltării sexuale nu are tangență cu tulburarea sistemului endocrin, ci este ereditară (adică, în cazul părinților dezvoltarea sexuală, s-a produs mai târziu). În acest caz, oricum trebuie să consultați medicul endocrinolog pentru a exclude orice tulburări din partea sistemului endocrin.

Dezvoltarea sexuală prematură presupune, de regulă, mărirea glandelor mamare, apariția părului în zona axilară și pubiană, menstruația la fetițe de până la vârsta de 9 ani, de asemenea, mărirea în dimensiune a testiculelor, apariția părului în zona pubiană și axilară la băieții mai mici de 10 ani.

Aproape toate cazurile de dezvoltare sexuală prematură sunt legate de problemele endocrine, de aceea, necesită consultarea imediată la medicul specialist.

Sănătatea copilului: În asemenea cazuri se solicită ajutorul medicului endocrinolog

Simptomele diabetului

În cazul tulburărilor endocrine la copil pot apărea simptomele diabetului: copilul bea prea multă apă, urinează frecvent, mănâncă dulce în exces, slăbește fără motiv, nu are dorința să facă ceva, se mișcă activ.

În cazul acestor simptome trebuie să mergeți imediat la medic pentru a stabili diagnoza și începe tratamentul.

Statura mică și creșterea în exces

Cea mai simplă metodă de a determina dacă statura copilului dumneavoastră este normală, este să-l comparați cu 5 – 10 copii de la el din clasă. Dacă statura copilului dumneavoastră este semnificativ mai maică decât a restul colegilor, posibil, copilul suferă de întârziere de creștere. Dacă situația este inversă, copilul are statura prea mare comparativ cu restul colegilor, aste vorbește despre o creștere în exces.

Motivele acestor două afecțiuni se pot ascunde nu doar în afecțiunile endocrine, dar pot fi și ereditare, pot fi generate de bolile sistemului osos-articular.

Potrivit normelor, înălțimea medie a unui băiețel de 3 ani este de 92-99 cm, a unei fetițe – 93-98 cm, la 4 ani înălțimea unui băiețel trebui să fie de aproximativ 99-105 cm, a unei fetițe – 98-104 cm, la 5 ani, înălțimea unui băiețel este de 105-112 cm, fetiță – 104-110 cm, la 6 ani – băieții – 112-118 cm, fetițele – 110-118 cm, la 7 ani – băiețeii – 118-125 cm, fetițele – 118-124 cm. La orice vârstă sunt posibile variații de la normă, atât la fete cât și la băieți - de +/- 5-7 cm.

Doar medicul poate determina geneza problemelor. De regulă, doctorul va prescrie o investigație radiografică a mâinilor și încheieturilor de la mâini, după care se poate determina starea zonelor de creștere.

Sănătatea copilului: În asemenea cazuri se solicită ajutorul medicului endocrinolog

Copilul este subponderal sau supraponderal

Simptome serioase ale tulburărilor endocrine sunt insuficiența de kilograme la copil sau excesul acestora. Potrivit normelor medicale, la 3 ani, băieții trebuie să cântărească circa 13-16 kg, fetițele – 13-15 kg, la 4 ani – băieții – 16-18 kg, fetițele – 15-17 kg, la 5 ani – băieții – 18-20 kg, fetițele – 17-19 kg, la 6 ani – băieții – 20-22 kg, fetițele – 19-22 kg, la 7 ani – băieții – 22-25 kg, fetițele – 22-25 kg. la orice vârstă sunt posibile variații de greutate de la 1-2 kg.

În cazul în care atestați o tulburarea de greutate la copilul dumneavoastră este necesar să consultați medicul endocrinolog, nu este cazul să chinuiți copilul cu diete sau, dimpotrivă, să-i dați să mănânce cu forța. Posibil că problema nu este în rația alimentară ci în hormoni.

Mărirea glandei tiroide

De regulă, dacă glanda tiroidă este mărită este foarte greu să observi asta cu ochiul liber, însă, un copil, în cazul în care are tiroida mărită, poate avea un anumit disconfort: senzații neplăcute la înghițire, senzația că are ceva străin în gât, poate chiar și dureri.

În cazul acestor simptome se impune consultarea medicului specialist. El va examina glanda tiroidă și va prescrie analizele pe care trebuie să le dea copilul, pentru a determina cauzele problemei, dar și pentru a stabili tratamentul adecvat.

Alte simptome ce relevă probleme din partea sistemului endocrin

Neapărat trebuie să mergeți la medicul endocrinolog dacă copilul dumneavoastră prezintă următoarele simptome:

  • Greutatea corporală la naștere a fost de peste 4 kg.
  • Aveți rude ce suferă de probleme endocrine.

Dacă ați observat la copilul dumneavoastră unele simptome din cele menționate mai sus, mergeți neapărat la doctor, acest lucru va clarifica situația, iar tratamentul la timp vă va permite să evitați multe neplăceri.

Fiți sănătoși!