Varicela la bărbați. Varicela și infertilitatea – sunt oare interdependente?

Varicela la bărbați. Varicela și infertilitatea – sunt oare interdependente?

Varicela este o boală caracteristică copiilor. Destul de neplăcută, dar nu mortală. Ea nu are niciun fel de urmări decât erupții pe tot corpul.  Însă, care pot fi urmările în cazul unui bărbat matur ce se îmbolnăvește de varicelă? Poate oare această afecțiune să ducă la infertilitate?

Varicela la bărbați. Varicela și infertilitatea – sunt oare interdependente?

Evoluția varicelei în cazul unui bărbat adult

Toți medicii sunt de acord cu faptul că, în cazul unui bărbat matur, varicela evoluează într-o formă mult mai complicată decât la copii. Boala este însoțită de creșterea bruscă a febrei, erupții cutanate. Totodată, în cazul unui matur, erupțiile cutanate se pot perinda în mai multe valuri și nu o singură dată așa cum se întâmplă în cazul copiilor. Acest lucru complică tratamentul.  

Mulți consideră că dacă un bărbat suferă de această afecțiune la maturitate, se dezvoltă în continuare infertilitatea. Însă, medicii afirmă că infertilitatea masculină nu are nicio tangență cu această boală caracteristică copilăriei.

Spre deosebire de altă boală caracteristică copiilor – oreion, (în popor ”purcica”), varicela la bărbați adulți nu poate amenința capacitatea lor de a concepe copii. Întrucât boala nu afectează glandele sexuale masculine.

Însăși boala nu generează infertilitatea bărbaților. Acest efect secundar poate fi provocat de preparatele administrate în timpul tratamentului. Deși medicii nu prescriu niciun fel de medicamente ieșite din comun, dar în condițiile în care imunitatea este slabă, acestea pot perturba, pentru o vreme, sistemul reproductiv masculin. Și asta nu înseamnă că după ce se face bine bărbatul nu va mai putea niciodată să conceapă copii. Doar că pentru o vreme se poate reduce cantitatea și calitatea spermei ejaculate. Acest fenomen are denumirea de ”infertilitate temporară la bărbați”. Medicii recomandă utilizarea metodelor contraceptive pe parcursul a trei luni după tratament. Anume de atât timp are organismul nevoie pentru a produce spermă nouă și sănătoasă.  

Conceperea după varicelă

Evident, conceperea unui copil după varicelă este foarte probabilă, însă, este mai bine dacă amânați pentru un timp acest proces. Mai întâi, organismul trebuie să se refacă după boală și preparatele medicamentoase. Ar fi mai bine să urmați un curs de multivitamine pentru întărirea imunității. Maturii suportă mai greu decât copiii această boală, de aceea au nevoie de ceva mai mult timp pentru recuperare.

Medicii recomandă ca după boală, să se recurgă, o perioadă, la diverse metode contraceptive. După trei luni de zile, ar fi de dorit ca bărbatul să facă spermograma. Rezultatele vor arăta pe cât de bine s-a restabilit funcția reproductivă a bărbatului, dacă există devieri în structura spermatozoizilor și viteza deplasării acestora.

Dacă asemenea indicatori vor fi sesizate în rezultatul analizelor, medicul va recomanda măsurile necesar de urmat pentru o concepere reușită. Este posibil ca organismul să nu-și revină nici după trei luni de la boală și mai are nevoie de ceva timp pentru recuperare. Însă, aceasta poate fi o consecință a preparatelor administrate. În mod obligatoriu trebuie să informați medicul despre medicamentele pe care și le-a administrat bolnavul, poate că acestea au un efect secundar de lungă durată.

În cazul în care ”infertilitatea temporară” este un efect secundar provocat de medicamente, nu este cazul să vă faceți griji. Curând va dispărea și asta. Pur și simplu, organismul are nevoie de mai mult timp pentru recuperare. Nu este nimic strașnic în asta!

Și nu este cazul să confundați varicela cu oreionul. Oreionul afectează glandele sexuale, varicela – nu. Vorbim despre două boli absolut diferite, care au în comun doar un singur lucru - sunt ambele caracteristice copiilor iar maturii le suportă mult mai greu. Varicela nu duce la diminuarea fertilității masculine și nu influențează în niciun fel capacitatea bărbatului de a concepe copii. Indiferent de vârsta la care se îmbolnăvește bărbatul! 

Distribuie articolul: