Mulți tineri înjură, țipă, amenință, își bat părinții sau ameninţă cu sinuciderea. Când vezi astfel de exemple, te gândești în primul rând să nu crească și copilul tău la fel. Află secretul pentru a avea un copil sănătos emoțional.

Ce să facem ca să avem copii sănătoși emoțional

Secretul pentru a avea copii sănătoși emoțional nu este greu de aflat. Problema este că vinovații se ascund de ei înșiși. Părinții acuză școala, societatea și invers. În opinia psihoterapeutului Maria Verdi, uităm de cele mai multe ori că noi suntem adulți și că această generație este adusă pe lume de noi, părinții, că noi suntem modelele lor și că ei sunt oglinda noastră.

“Ce sădim în ei asta rodește”

“Ce am sădit în ei asta a rodit. Este mai ușor să-i acuzăm decât să vedem ce se petrece cu ei, cum se simt, care sunt adevăratele lor nevoi. Consider că pentru sănătatea copiilor noștri este vital să ne asumăm rolul de părinți conștienți. Să înțelegem că până nu ne rezolvăm noi ca adulți problemele, nu putem să le cerem să fie exemplari. Părinții au rolul de a oferi siguranță, protecție, susținere, apreciere, acceptare, hrănire, înțelegere, iubire necondiționată. 90% din educația emoțională eficientă se face cu încurajări, nu folosind critica, amenințarea, bătaia. Unde creștem cu bătaie sau critici creștem copilul durere sau copilul problemă. Dacă la început se teme de părinte, mai târziu învață să devină agresiv, să îl înfrunte. Apoi va deveni agresiv în orice conjunctură”, explică psihoterapeutul Maria Verdi.

Mediul familial trebuie să se schimbe

Copiii şi adolescenţii pot fi foarte uşor modelaţi dacă li se acordă atenţie. Mai mult, specialistul afirmă că, din practica terapeutică, a sesizat că atunci când lucrează cu cei mici sau cu adolescenții, aceștia pot fi foarte ușor modelați. Ei învață bunele maniere și le aplică. Le crește încrederea în sine. Devin sociabili, buni cu ceilalți. În momentul în care se lucrează doar cu copilul, iar acasă, în zona parentală nu se schimbă comportamentul parental toxic, rezultatele nu se mențin. Există un risc mare să recadă în scenariul de viață dăunător sănătății lui emoționale.

Vindecă-te pe tine însăți mai întâi

“Reiese de aici că putem avea o generație tânără sănătoasă psihic, emoțional doar când și dacă adulții conștientizează că ei au nevoie de vindecare. Nu este suficient să ne controlăm emoțiile, stresul, dacă nu învățăm să le gestionăm. Iar singuri nu o putem face. Nu poți repara ceva cu energia cu care ai stricat acel ceva. Pentru vindecarea copiilor noștri, este necesar să ne vindecăm noi înșine. Cu siguranță, sunt benefice sportul, respirația, cărțile și filmele motivaționale, conferințele, dar toate acestea nu pot vindeca traumele care sunt adânc înrădăcinate și ținute sub control de teama ridicolului sau vulnerabilității. Este nevoie și de ajutor de specialitate”, declară psihologul Maria Verdi.

Sursa: libertateapentrufemei.ro