Începutul de an şcolar se poate transforma cu uşurinţă într-o experienţă stresantă când părinţii lasă pregătirile până în ultimul moment. Trezirea de dimineaţă şi familiarizarea cu şcoala se fac cu cel puţin o săptămână înainte de începerea şcolii.

Începe şcoala: Cum îți ajuţi copilul să se adapteze mai uşor

Copiii care se duc pentru prima dată la şcoală şi cei care schimbă şcoala vor avea cele mai mari emoţii pe 15 septembrie. Dar şi ceilalţi trebuie ajutaţi să se readapteze la programul de şcoală, iar părinţii au un rol foarte important în acest proces. Iar el trebuie să înceapă chiar de acum, pentru că adaptarea sau readaptarea se face treptat, cu paşi mici, astfel încât copiii să nu fie stresaţi de schimbare şi să nu perceapă şcoala ca pe o corvoadă.

Nu-l ameninţa cu şcoala

Mulţi părinţi fac greşeala de a-i spune copilului în vacanţă: „Lasă că vezi tu când începi şcoala!“. Această ameninţare îi creează celui mic impresia că şcoala este o corvoadă, o sperietoare, astfel că va ajunge să o perceapă ca pe o activitate neplăcută, iar lucrul acesta se va reflecta în performanţele lui, atrage atenţia dr. Gail Gross. 

Vorbeşte cu copilul despre temerile lui

Copiii care merg pentru prima dată la şcoală trec printr-o anxietate de separare – pe care, de altfel, o trăiesc şi părinţii. Este important să vorbim cu ei despre temerile pe care le au legate de şcoală şi să le îndepărteze explicându-le în detaliu schimbările pe care le vor experimenta: activităţile principale, programul, interacţiunea cu ceilalţi copii etc. Povesteşte-i şi cum va decurge prima zi de şcoală.

Începe şcoala: Cum îți ajuţi copilul să se adapteze mai uşor

Arată-i că ai încredere în el

Imaginea pe care copilul şi-o creează despre sine va avea un rol decisiv în integrarea lui la şcoală şi se va reflecta în performanţele lui, spune dr. Gail Gross. În primii ani, părinţii le influenţează în mare măsură nivelul de încredere. Arată-i copilului că ai încredere în el. Familiarizează-l cu şcoala Dacă acum merge pentru prima dată la şcoală sau dacă a schimbat şcoala, este indicat să exploraţi împreună sălile de clasă, holurile şi curtea şcolii cu o săptămână înaintea festivităţii de deschidere a noului an şcolar. Arată-i, de asemenea, drumul pe care veţi merge la şcoală în fiecare zi.

Găseşte-i prieteni printre colegi

Încearcă să afli dacă printre noii colegi de şcoală ai copilului se numără prieteni din parcul de joacă sau copiii rudelor şi vecinilor. Cu un copil cunoscut alături, cei mici vor trece mai uşor peste această schimbare, iar tranziţia va fi mai lină. Vorbeşte cu profesorii Recomandarea este cu atât mai importantă în situaţia în care copilul are o problemă de sănătate sau una de învăţare, precum dislexia sau discalculia, atrage atenţia specialistul în psihologie educaţională. Informează din timp învăţătorul sau profesorii în legătură cu această problemă dacă nu o cunosc deja şi roagă-i să-l ajute suplimentar, dacă este cazul. Trezirea de dimineaţă

Sursa: adev.ro