Problemele tenului dau mari bătăi de cap adolescenților, dar și persoanelor de toate vârstele. Tratamentul este costisitor, anevoios și, de multe ori, ineficient. Un motiv ar putea fi punerea diagnosticului incorect. Medicii afirmă că infecția cu Helicobacter pylori poate provoca acnee. În ce condiții apare această infecție, cum o putem depista și trata la timp, am aflat de la Adela Turcanu, doctor în medicină, conferențiar universitar, specialist gastroenterolog-hepatolog, în cadrul Centrului Medical Medi Partner.

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei Ce presupune infecția cu H. Pylori?

Această bacterie este implicată (fapt constatat) în apariția gastritei acute și cronice, ulcerului stomacal și duodenal, favorizează sângerarea gastrică la persoanele care primesc aspirină și alte preparate antiinflamatoare nesteroidine. Sunt argumente clare care plasează această bacterie printre cauzele principale ale MALT-limfomului gastric (condiție precanceroasă) și cancerului gastric.

Dar, țin să atrag atenția că infecția helocobacteriană mai este implicată și în alte boli extradigestive, fenomen care deseori este umbrit voluntar sau involuntar de specialiști. Iar cele mai vizibile condiții extradigestive legate de H.pylori sunt desigur legate de frumusețea exterioară a persoanei. În special, afectarea pielii indusă de infecția H. Pylori.

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei Ce legătură poate fi între infecția H. Pylori și acnee?

Acnea vulgaris frecvent a fost descrisă la persoanele pozitive pentru infecția cu H.pylori. Mai mult de 80% dintre adolescenți și adulții tineri se adresează la specialiști cu acnee, circa 2 milioane de vizite la medic și costuri directe estimate la 1 bilion de dolari au fost raportate în SUA. Unul din mecanismele implicării H.pylori în apariția acneei este promovarea sintezei metaboliților toxici ai oxigenului, cum ar fi citokinele inflamatorii și superoxidul, care la rândul lor pot promova inflamația mucoasei gastrice și modificările patologice ale pielii caracteristice pentru Acne vulgaris.

O altă justificare pentru această asociere este emisă pe baza mecanismului seboreic (punct comun pentru ambele entități). Mai este demonostrat și mecanismul de transimilare între bacterie și antigenele extradigestive, precum și ipoteza "activității lipazei" a H.pylori. Și nu în ultimul rând, s-a observat că multe antibiotice eficiente împotriva Acne vulgaris, cum ar fi metronidazol, tetraciclină etc., sunt, de asemenea, eficiente împotriva infecției H.pylori, iar această similitudine poate indica, de asemenea, un rol posibil al acestei bacterii în patogeneza Acne vulgaris.

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei Ce alte probleme de piele pot apărea din cauza bacteriei H.pylori?

Sunt evidențe clinice și științifice despre asocierea H.pylori și cu alte boli de piele, cum ar fi: dermatita atopică, urticaria cronică, rozaceea, psoriazisul, sindromul Sjogren, alopecia areata și altele. Urticarie cronică - H. pylori crește permeabilitatea mucoasei stomacale și astfel crește expunerea la alergeni (substanțe care cauzează o alergie) în tractul gastro-intestinal.

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei Cum se manifestă boala?

De asemenea, răspunsul imun la H. pylori produce anticorpi care pot încuraja eliberarea histaminei în piele. Rosacea - H. pylori poate crește nivelurile de oxid de azot în sânge sau țesut care contribuie la erupția și eritemul (roșeața) rozacee. Psoriazis - H. pylori poate fi unul dintre organismele capabile să declanșeze răspunsul inflamator la psoriazis. Sindromul Sjögren - H. pylori poate induce o reacție autoimună la nivelul pielii și a glandelor, cauzând sindromul Sjögren. Așa că pielea problematică ar putea fi o exteriorizare a infecției H.pylori și referirea acestei persoane către gastroenterolog este recomandabilă.

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei Cum putem stabili lipsa sau prezența bacteriei în organism?

La etapa actuală dispunem de teste, care ne permit cu certitudine să depistăm H.pylori. Doar, că trebuie să aplicăm testarea individualizată și adecvată fiecărei persoane în parte: cum ar fi testul de apreciere a antigenului H.pylori în masele fecale (foarte sensibil), testul respirator (foarte sensibil), testul serologic - adică determinarea nivelului anticorpilor anti-H.pylori IgG în sânge (este un test slab sensibil și nu este considerat reper pentru inițierea tratamentului), precum și endoscopia digestivă superioară cu biopsia mucoasei din stomac și ulterior examinarea microscopică H. Pylori (metodă care este recomandată doar unor categorii de persoane).

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei În ce constă tratamentul?

Odată depistată această infecție, se instituie tratamentul obligator antihelicobacterian. Strategiile terapeutice sunt diferite cu specificare pentru fiecare persoană în parte. Nu mai este aplicabilă terapia standard pentru toți pacienții.

Până la inițierea terapiei trebuie să considerăm mai mulți factori, cum ar fi:

  • dacă persoana a administrat anterior careva antibiotice,
  • dacă este alergică la careva medicamente,
  • dacă a mai administrat anterior tratament pentru infecția H.pylori,
  • dacă are careva comorbidități și altele.

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei

Tratamentul infecției respective este constituit din 3 sau 4 medicamente (antibiotice, inhibitorii pompei de protoni, preparate de bismut), durata fiind de 10-14 zile. După finalizarea tratamentului este obligatorie retestarea H.pylori.

Doar că este de menționat că eficiența terapeutică se evaluează peste 5-6 săptămâni după finalizarea terapiei, adică retestarea este corectă a fi efectuată după 5 săptămâni de la stop tratament.

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei Cum putem preveni această infecție?

Ar fi bine de atenționat persoana că această infecție poate fi transmisă intracomunitar, iar respectarea regulilor de igienă ar fi recomandarea de bază în minimalizarea riscului de infectare. Sigur, că sunt o serie de factori care trebuie de considerat în privința diagnosticului sau tratamentului, de aceea adresarea către specialistul gastroenterolog este binevenită și necesară.

Frumusețea vine din interior! Aveți grijă de sănătatea voastră și a celor din jur!

Nici nu bănuiai! Iată care ar putea fi motivul apariției acneei

Rețeaua de laboratoare medicale Synevo

www.synevo.md

Adresa: Chișinau, str. Nicolae Testemitanu, 37 

Telefoane: (022) 856990, 856991, 856992, 856969