Olga Bux despre festivalul mâncării stradale - Picnic Food Fest

Olga Bux despre festivalul mâncării stradale - Picnic Food Fest

Pe 19 iulie, Sky Land Camping & Resort va găzdui festivalul - Picnic Food Fest. Acest eveniment a reușit deja să provoace un interes deosebit și să dea naștere la multe întrebări. Cristina Țurcan a reușit să afle răspunsul la multe dintre aceste întrebări, chiar de la Olga Bux, organizatorul acestui festival.

Olga Bux despre festivalul mâncării stradale - Picnic Food Fest

Olea, înainte să vorbim despre acest festival, foarte așteptat de altfel, aș vrea să ne amintim despre cum a început totul. Un fel de anticipări au existat, dacă e să vorbim despre picnicurile tradiționale pe care le organizați în fiecare vară. E adevărat?

Parțial, da. Am reușit să organizăm trei picnicuri, dar acestea au fost mai mult niște evenimente corporative. Au fost invitați doar partenerii noștri, oamenii cu care împărtășim careva interese gastronomice. Oaspeților li se oferea feluri de mâncare planificate, principalele dintre care erau checurile tradiționale gătite de echipa «Просто и вкусно».

Cum un picnic tradițional a evoluat până la nivelul unui festival?

Ideea festivalului s-a născut mult timp în urmă, încă acum doi ani. Dar știu din propria experiență, că pentru o idee grandioasă care-ți vine în minte, trebuie întotdeauna luat în considerare specificul publicului nostru. În legătură cu situația economică din țară, a trebuit să inventez un format specific al festivalului prin care oamenii vor înțelege de ce trebuie să plătească și taxa de intrare, și pentru mâncarea oferită la eveniment. Acum, când cred că am găsit un astfel de format, rămâne să ne realizăm obiectivul propus și anume acela de a demonstra că, în țara noastră avem restaurante care știu să gătească gustos și calitativ. Iar mâncarea va fi preparată nu de amatori, ci de bucătari profesioniști. Ei bine, desigur, prin intermediul acestui festival, ne mai dorim încă să ridicăm ușor nivelul general al restaurantelor din țară.

Câte restaurante vor participa la festival?

Vor fi aproximativ treizeci de participanți, printre care pot fi enumerate nu numai restaurante, dar și persoane fizice. Standuri vor fi mai multe, deoarece mulți participanți vor prezenta mai multe standuri.

Olga Bux despre festivalul mâncării stradale - Picnic Food Fest

Picnic Food Fest poate fi numit o panoramă gastronomică a orașului?

Cred că aceasta nu este o formulare tocmai corectă. Participarea la un astfel de festival, este foarte dificilă pentru restaurante din punct de vedere tehnic. Prin urmare, participă acele restaurante care fac și catering.

Doar posibilitatea tehnică a fost condiția de bază pentru participarea la festival, sau ați avut anumite criterii pentru restaurante?

Desigur, am făcut o listă preliminară de restaurante, cu care ne-am fi dorit să colaborăm. Un rol foarte important în alegerea noastră l-a jucat proprietarul restaurantului, atitudinea și abordarea lui față de afacerea pe care o are. În cazul în care localul acordă o atenție sporită atât bucatelor pe care le gătește și modului de servire, precum și florilor de pe mese, atunci cel mai probabil, această persoană va face tot posibilul pentru a-și prezenta restaurantul cât mai demn și mai frumos. Desigur, în alegerea noastră, un rol nu mai puțin important l-a jucat și bucătarul-șef. Noi nu suntem obișnuiți să meargem la un local, pentru bucătarul-șef excelent de acolo, așa cum se face, de exemplu, în Occident. La acest festival, vom încerca să punem bazele acestei tradiții. De bucătarul-șef depinde nu numai calitatea mâncării, dar și starea de spirit a localului în general.

Olga Bux despre festivalul mâncării stradale - Picnic Food Fest

Din câte știu, la festivalul vor fi prezentată alte feluri de bucate decât cele care se regăsesc în meniul unui restaurant. Ce feluri de mâncare veți prezenta?

Există restaurante care vor găti respectând meniul. De exemplu, restaurantul Chianti va pregăti tradiționalele bruschetti și pizza. Există restaurante care au pregătit un meniu special pentru festival. Condiția principală este ca mâncarea pregătită să se potrivească formatului general al festivalului – mâncarea stradală. Am încercat să colectăm cea mai completă gamă de mâncare stradală din întreaga lume: porumb la grătar, stridii, sangria, paella, sandwich-uri, spring rolls, tăiței în wok, sushiritto, falafel, zacuscă spaniolă, burgeri, eclair și multe altele.

Mâncarea stradală este același fast-food?

Da. În acest sens, am stabilit și un alt obiectiv al festivalului: să demonstrăm că fast-food-ul poate fi nu numai delicios, dar și sănătos.

Care va fi politica de preț a festivalului?

Am încercat să facem prețuri de intrare acceptabile.

Olga Bux despre festivalul mâncării stradale - Picnic Food Fest

Cea mai mare parte din produsele prezentate vor varia între 20 și 35 lei. Restaurantele au mers la mari compromisuri pentru ca prețul final să fie cât mai accesibil.

Am spus doar că,  partea financiară a festivalului m-a preocupat o lungă perioadă de timp și nu mi-a permis să elaborez mai înainte formatul general al evenimentului. Mult timp am ezitat organizarea acestui festival, încercând să fac ca prețul să fie maxim accesibil.  

Aș vrea ca oamenii să înțeleagă pentru ce anume ei plătesc. Să înțeleagă că cei  60-150 lei pentru intrare,  este pretul pentru o parcare comodă, pentru pază, pentru concert, pentru un teatru gastronomic, pentru distracțiile pentru copii, pentru cinema, pentru zona de relaxare ... la acest preț nicidecum nu poate fi obținută mâncarea ca bonus, oricât de mult mi-aș fi droit acest lucru. Va fi multă mâncare, proaspătă și delicioasă, iar în această zi, și la un preț simbolic.

Judecând după toată această agitație, la festival va veni multă lume. Câte persoane vă așteptați să vă viziteze?

Potențialul Sky Land este pentru 2,5 mii de oameni. Dar acest fapt nu înseamnă că acest număr de persoane se va aduna în același timp. Festivalul va avea loc între 12.00 și 22.00, iar între timp, unii oameni vor fi înlocuiți de alții. În total, ne așteptăm să fim vizitați de aproximativ patru mii de persoane.

Olga Bux despre festivalul mâncării stradale - Picnic Food Fest

Probabil una dintre cele mai populare întrebări: acolo va fi suficientă mâncare pentru toți?

Fiecare stație va găti de la 300 de porții. Toți participanții se așteaptă la acest număr de persoane și se pregătesc cu multă grijă. Mulți sunt îngrijorați de prospețimea alimentelor în caz de căldură. Mai ales referitor la produse, cum ar fi, de exemplu, stridiile. Trebuie să vă spun că toate produsele vor fi păstrate chiar de către Sky Land în mașini speciale la temperatura potrivită. Aproape toate restaurantele și-au adus camere frigorifice.

Festivalul va avea loc pe întreg teritoriul Sky Land?

Da, festivalul acoperă întreg teritoriul. Prin urmare, serviciile de bază a Sky Land-ului - piscina și căsuțele, nu vor funcționa.

Povestește-ne un pic despre programul festivalului…

La festival, vom încerca să creăm o atmosferă confortabilă pentru cele mai multe cercuri de interese. Pe oaspeți îi așteaptă: un loc amenajat, unde lectorii vor organiza ateliere pe teme gastronomice. Cinema, unde se va difuza filme despre gastronomie, cum ar fi: "Chef", "Ratatouille" și "Taste of Life". O zonă mare amenajată pentru copiii de toate vârstele. Un program muzical. Un teatru gastronomic, unde se vor organiza master-class-uri de preparare a diferitor feluri de mâncare. Va exista o zonă mare de relaxare, unde vă veți putea odihni și bucura de o zi frumoasă de vară.

Olga Bux despre festivalul mâncării stradale - Picnic Food Fest

Olea, personal vreau să te laud pentru curajul și dorința de a face ceva pentru binele nostru. Dar specificul unora dintre cetățenii noștri este să critice, indiferent de cât de bine este  totul pregătit. Sunt sigură că totul va decurge la cel mai înalt nivel, dar critici vor fi mai multe decât laude. Ești pregătită pentru asta?

Da, sunt pregătită. Festivalul nu a început încă, dar deja este criticat. Dar critica este diferită. În cazul în care această critică indică greșelile mele, eu întotdeauna reacționez și încerc să corectez ceea ce poate am omis. Dar dacă comentariile nu sunt făcute cu binevoință ci din răutate, acest fapt mă supară, dar încerc să nu-i acord atenție. Pentru astfel de critici aș avea o întrebare: dacă nu vă place acest eveniment, puteți merge la altele zece. Există tot felul de festivaluri, toate au publicul lor specific. Desigur, cuiva ar putea să nu-i placă ceea ce fac eu, dar oricând poate trece pe alături.

Am citit de curând în facebook o remarcă despre faptul că numele festivalului este scris în limba engleză, și nu în cea de stat. Am deschis pagina persoanei și tot peretele ei era plin de critici despre toți și toate. Există o categorie de oameni în țara noastră, pentru care întotdeauna totul este rău. Această critică a lor, nu poate fi luată în serios.

Olea, îți doresc mai puțină critică și un impact cât mai pozitiv! Îți doresc ca totul să decurgă așa cum tu și echipa ta vă ați planificat!