Atenţie! Greșelile majore pe care le fac părinţii în primul an de viața al copilului

Atenţie! Greșelile majore pe care le fac părinţii în primul an de viața al copilului

-
//
29.08.2017

Toți părinții fac greșeli, însă unele greșeli pot avea consecințe nebănuite. Dintr-un exces de orgoliu și mândrie, mulți dintre proaspeții părinți vor să demonstreze lumii întregi forța și capacitatea propriului bebeluș de a crește și de a se dezvolta mult mai repede.

Atenţie! Greșelile majore pe care le fac părinţii în primul an de viața al copilului

De aceea, micuții sunt puși să stea în fund de pe la o lună, sunt susținuți să meargă în picioare pe la șase luni și dacă s-ar putea, ar fi forțați să și vorbească pe la 7-8 luni. Toate acestea sunt greșeli pe care nu le conștientizezi, însă ele pot avea consecințe grave asupra dezvoltării armonioase a bebelușului.

Dar iată care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac unii părinți în ceea ce privește motricitatea bebelușului:

1. Țin sugarul în poziție verticală înainte de trei luni

Până la trei luni, musculatura unui bebeluș nu este sufficient de dezvoltată încât să susțină greutatea corpului. De aceea, toți medicii recomandă ca micuțul să fie ținut, plimbat și legănat în poziție orizontală sau fetală. Atunci când este transportat cu mașina, e recomandat să-l pui într-un landou. Mai există și scoicile de mașină, însă, nu toți specialiștii le recomandă. Cea mai bună soluție rămâne landoul. De asemenea, îl poți scoate la plimbare cu un sistem de purtare adecvat vârstei, care de obicei îi permite micuțului să stea în poziție fetală. Vorbim aici de wrap-uri și de sling-uri.

Atenţie! Greșelile majore pe care le fac părinţii în primul an de viața al copilului

2. Pun bebelușul între perne

Poziția ”între perne” este moștenită de la bunicii noștri, însă, specialiștii atrag atenția că metoda nu-l va face pe copil să stea mai repede în fund, dimpotrivă, îi va crea probleme cu coloana vertebrală. Dintr-un exces de zel, mulți părinți își pun copilul să stea între perne pentru a-l obișnui cu poziția șezut. Nu uita însă, că fiecare copil are ritmul lui și o forțare a coloanei vertebrale nu face decât să producă o tasare a vertebrelor. Ai, așadar răbdare. Între cinci și opt luni, copilul va învăța să stea în fund, singur, fără a fi obligat. Este în natura lui să capete unele deprinderi, bineînțeles, în momentul potrivit.

Atenţie! Greșelile majore pe care le fac părinţii în primul an de viața al copilului

3. Îl forțează să meargă în picioare.

S-au întâlnit situații în care, părinții și-au susținut copilul de numai șase luni să stea în picioare. E în regulă să îl stimulezi să se ridici, însă nu este normal să-l ridici forța și să-l ții de sub brațe să meargă. Motivul pentru care nu e sănătos să aplici această metodă este simplu: forțând copilul să stea într-o poziție vertical pentru mult timp, greutatea corpului va apăsa pe bazin, iar bazinul va apăsa pe capul femurului, riscând să se producă o necroză de cap femoral, altfel spus, să moară țesutul. Acest lucru se poate întâmpla și dacă se folosește excesiv de mult premergătorul, mai ales la vârste fragede, 6,7 chiar și opt luni.Mai mult, statisticile arată că bebelușii ținuți în premergător au mers mult mai târziu în picioare, față de cei care nu au avut nimic de-a face cu obiectul respective. Pentru stimularea mersului, se recomandă pătuțurile cu grilaj, acolo unde, micuțul poate exersa ridicatul în picioare atunci când este pregătit.

Bine de știut! Perioada în care un copil învață să meargă în picioare este cuprinsă între 12 luni și un an și patru luni. Dacă micuțul nu reușește să meargă până la un an și jumătate, atunci trebuie să consulți un specialist.

Sursa: kinetoterapii.ro