Diversificarea alimentației este o temă actuală pentru tinerii părinți, care își doresc să ofere micuților tot ce mai bun, dar în același timp să nu le dăuneze. Dar cum să faci acest lucru dacă informațiile din jur sunt atât de contradictorii? În continuare vom încerca să înțelegem unde este adevărul și unde – doar mit.

Mituri despre diversificarea alimentației la bebeluși

Diversificarea trebuie începută cu sucurile. Putem oferi micuților suc chiar de la 2-3 luni…

Este un MIT!

Anterior existau într-adevăr recomandări privind includerea sucurilor în meniul bebelușilor la 3,5 luni. Însă pediatrii au observat demult că sucurile irită tractul gastrointestinal încă imatur al micuților și pot provoca reacții alergice. Totodată, sucul nu are un aport major în satisfacerea necesităților copiilor în vitamine și substanțe minerale. Ținând cont de toate acestea, în ultima vreme pediatrii recomandă să începeți diversificarea alimentației cu terciuri pentru copii sau piureuri de legume, pentru că acestea conțin mai multe vitamine, minerale și fibre alimentare pentru îmbunătățirea digestiei și dezvoltarea gustului la bebeluși.

Laptele de capră protejează micuțul de alergii…

Este un MIT!

Este absolut adevărat că principalul alergen în fragedă copilărie este proteina de lapte de vacă, pe care unii micuți îl consumă încă de la naștere. Laptele de capră are un pic altă structură a proteinei, însă peste 40% din copiii cu intoleranță la laptele de vacă fac o reacție alergică și la proteina din laptele de capră, ca rezultat al așa-numitei sensibilizări încrucișate. Laptele de capră este potrivit doar pentru un număr foarte mic de copii cu alergie, iar decizia privind consumul acestuia trebuie luată de medic după efectuarea testelor de diagnostic corespunzătoare. Este important să știm că profilaxia alergiilor alimentare se bazează nu pe excluderea alergenului din alimentație, ci pe antrenarea organismului și a sistemului lui imunitar să reacționeze corect la doze mici de alergen. Cum se întâmplă acest lucru în viață? Natura este foarte înțeleaptă… Ea a creat laptele matern, care nu doar corespunde necesităților micuțului după valoarea alimentară, ci și îi permite să se familiarizeze cu lumea înconjurătoare, pregătindu-l pentru contactul cu noile produse alimentare.

Mituri despre diversificarea alimentației la bebeluși

Produsele pentru copii comercializate în borcănașe nu conțin conservanți. Tehnologia antiseptică specială de preparare permite păstrarea îndelungată a piureurilor în afara frigiderului…

Este ADEVĂRAT!

Termenul relativ îndelungat de păstrare este obținut datorită faptului că produsele pentru copii se fabrică în condiții de sterilitate completă, care exclude pătrunderea oricăror microorganisme ce pot provoca alterarea produselor. Tehnologiile folosite asigură, totodată, o sterilizare „delicată”, care permite păstrarea tuturor proprietăților nutritive ale cărnii, legumelor și fructelor. Folosirea conservanților în produsele alimentare pentru bebeluși este interzisă în multe țări, iar la înregistrare produsele sunt supuse verificărilor și testărilor de laborator.

Diversificarea alimentației copiilor trebuie începută cu iaurt (chefir).

Este un MIT!

În prezent există într-adevăr recomandări oficiale privind includerea chefirului în alimentația micuților la vârsta de 8 luni. Această recomandare are precondiții istorice, deoarece meniul copiilor în timpurile sovietice nu era foarte variat ca rezultat al deficitului de legume, fructe și iaurturi, de aceea, după terciuri și carne, se recomanda includerea în meniu a chefirului. Însă chefirul nu are nici un fel de vitamine, are un conținut mare de proteine și sare, care suprasolicită rinichii copiilor. Astăzi, când pe piață există o gamă foarte largă de produse gustoase și folositoare pentru bebeluși, îi puteți oferi copilului iaurt cu vitamine sau produse de lapte și cereale pentru dezvoltarea gustului. Cât privește profilaxia constipației, fibrele alimentare conținute în legume și în prunele uscate influențează mai eficient asupra normalizării digestiei decât chefirul.

Mituri despre diversificarea alimentației la bebeluși

Sursa