Erupțiile dentare încep în jurul vârstei de 4 luni (rareori mai devreme), iar primii dințișori apar în pereche – cei doi incisivi centrali de jos și apoi de sus, după aceea incisivii laterali, urmați de molari și canini. Până la vârsta de 3 ani, un copil are, de obicei, primul set de dințisori.

Primii dințișori – cum îi îngrijești

Deşi mulţi părinţi cred că dinții de lapte nu sunt importanţi, pentru că oricum cad, stomatologii ne contrazic. Orice probleme la dinţişorii de lapte afectează dentiţia permanentă.
Nerespectarea igienei dentiției de lapte duce la apariţia infecţiilor, care pot afecta gingiile (gingivite) şi, uneori, chiar mugurii dinţilor permanenţi (apar dinţi pătaţi sau cariaţi).

Spălarea pe dinţi începe, de fapt, înainte de erupţia dentară şi apariţia primilor dinţişori. Medicii ne sfătuiesc să ”spălăm” guriţă nou-născutului chiar din prima luna după naştere. După fiecare masă, este bine să curăţi gingiile şi limba sugarului cu degetul înmuiat în tifon steril umezit cu apă sau ceai (neîndulcit) sau cu ajutorul unei periuţe speciale pentru deget, pentru a îndepărta resturile de mâncare. Obiceiul are un dublu rol – asigură igienă bucală şi-l obişnuieşte pe cel mic încă din prima copilărie cu ritualul spălării pe dinţi.

Iritabilitatea şi salivarea abundentă sunt două indicii că ne pregătim pentru primii dinţişori. Când un dinte se pregăteşte să iasă, gingia îşi schimbă culoarea şi este vizibil umflată, uneori chiar poate sângera uşor în momentul în care dintele iese la suprafaţă.

Unii părinţi cred că faptul că bebe este vizibil iritat, agitat şi se trage de ureche e un indiciu că e deranjat de erupţia dentară, dar cel mai adesea acesta este supărat de o infecţie a urechii (otita) şi plânge atunci când mănâncă, nu pentru că l-ar durea gingiile, ci pentru că sucţiunea accentuează senzaţia de durere din ureche.

Febra şi diareea – care apar uneori în perioada erupţiei dentare nu ar avea de fapt, legătură cu apariţia dinţişorilor – spun medicii. Dacă cel mic face febră şi are diaree este posibil că asta să se întâmple că urmare a unei infecţii bacteriene, căci, în dorinţa de a-şi calmă durerea, bebe roade tot ce-i pică în guriţă (cu tot cu microbi).

Diagnostiul trebuie stabilit de medic, care poate prescrie antibiotic (dacă este cazul) sau poate recomandă antitermice şi antidiareice şi un regim alimentar strict (carne, morcovi fierţi şi banane – cel mai adesea). Importante sunt hidratarea şi echilibrarea electrolitică, deoarece după un episod diareic, un copil pierde foarte multe minerale. În cazul sugarilor, deshidratarea este foarte periculoasă. Absenţa lacrimilor, scutecul uscat mai mult de trei ore, febra, abdomenul excavat sunt simptome ale unei deshidratări severe. Mergeţi imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital dacă aceste simptome se manifestă.

Disconfortul celui mic poate fi uşurat cu ajutorul inelelor gingivale, eventual ţinute la rece sau folosind anumite geluri calmante, special concepute pentru perioada erupţiei dentare (atenţie, însă, căci unele produse au drept efect secundar diareea!)

Primii dințișori – cum îi îngrijești

După ce au apărut câţiva dinţi (la şase-opt luni), îi poţi face cunoştinţă celui mic cu periuţă de dinţi, dar periajul este încă făcut mai mult în joacă. La această vârstă, se foloseşte pastă de dinţi cu un gust plăcut (de obicei, cu arome de fructe), în cantitate redusă (cât un bob de mazăre), mai puţin abrazivă, fără fluor (care nu prezintă un pericol în cazul în care este înghiţită de către copil). Paştele de dinţi cu flour (principalul ingredient anticării) poate fi folosită abia când cel mic învaţă să scuipe şi să clătească guriţă după ce s-a spălat pe dinţi.
Fii atentă la aşa-numitele cariide biberon – nu lasă copilul să adoarmă cu biberonul în gură dacă acesta conţine lapte sau lichide îndulcite – există riscul apariţiei cariei de biberon. Şi în plus, acest obicei deformează valul palatin al copilului şi poate modifică dentiţia.

Când te duci la dentist

Specialiştii recomandă că bebeluşul să aibă primul control stomatologic în jurul vârstei de un an. Pediatrii, însă, sunt de părere că prima vizită la cabinetul stomatologic poate să aştepte până când copilul are trei ani, atât timp cât igiena dentară e respectată riguros acasă şi în cavitatea bucală nu apar probleme. Este bine că prima vizită la medicul dentist să fie una de “familiarizare”.