Părinții de azi pot fi considerați niște norocoși. Pentru ei s-au inventat tot felul de lucruri care ajută la creșterea și dezvoltarea unui copil. Magazinele atrag atenția prin rafturile pline de jucării și jocuri, iar părinții nu mai știu pe care dintre ele să o aleagă. Totuși ar fi bine să știți că nu toate jucăriile sunt utile, de aceea ar fi bine să optați pentru acele dintre ele care vor ajuta copilul să se dezvolte și să crească un om capabil și inteligent!

Mai jos vă prezentăm 12 jucării și jocuri care într-adevăr vor contribui la dezvoltarea copilul la diferite etape.

Piramida (1-3 ani)

Piramida s-a dovedit a fi cel mai eficient produs didactic pentru micuți. Totuși, pentru un rezultat eficient trebuie piramida trebuie aleasă corect. Atrageți atenția la:

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

  • Tija pe care se îmbracă inelele trebuie să fie sub formă de cilindru și nu de con. Conul nu permite construirea incorectă a piramidei.
  • Găurele inelelor trebuie să fie de aceeași mărime. Există piramide la care inelele mari au o gaură foarte mare și nu permit copilului să greșească cînd o construiește, iar dacă inelele mici sunt puse mai devreme, acestea cad în interiorul inelelor mari mai ales dacă tija e cilindrică.
  • Piramida trebuie să aibă o bază stabilă. Dacă pilonul e stabil, copilul va putea ușor construi piramida.
  • Ar fi indicat ca toate inelele să fie de aceeași culoare deoarece mulți copii memorează ordinea culorilor și nu înțeleg adevăratul principiu de construire.
  • Cu ajutorul piramidei cei mici învață noi activități de coordonare: de a pune și de a scoate inelele. Mai tîrziu vor învăța să facă diferențe: mare-mic, mai mult-mai puțin. Și doar după însușirea acestor aptitudini copilul va fi în stare să sorteze: mai întîi cel mai mare inel, după el cel mai mare din cele care au rămas și tot așa până la construirea întregii piramide. Mai mult, piramida poate fi folosită și pentru a număra sau a compara diferite obiecte: ursului mare îi revine un inel mai mare, iar celui mic un inel mai mic. De asemena inelele pot fi îmbrăcate pe degete, sau înșirate asemeni mărgelelor, etc.

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

Matrioshka (1-4 ani)

Matrioshka continuă ideea piramidei, dar permite trecerea la un nou nivel a conceptului de puțin - mult. Doar în cazul acestei jucării o păpușă mai mică se află în alta mai mare.

Primele încercări le poate face cu satisfacție și cel mai mic copil, dar să găsească anume ordinea potrivită pentru fiecare păpușă, să numere, să o aleagă pe cea de la început (cea mai mare) și cea de la sfârșit (cea mai mică), să facă comparații duble (mai mare ca asta, dar mai mică ca aceea) – acestea activități sunt pentru un copil de 4 ani.

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

Inserții Montessori (1-6 ani)

Pe baza tablelor-pazzle inventate de către Maria Montessori s-au creat o mulțime de jocuri și activități. Desigur, cel mai bine și cel mai efectivă este utilizarea principiul de bază a jocului. Adică figurile nu ar trebui să se deosebească după culoare și nu ar trebui să cadă în găuri, ci să se însereze exact în conturul corespunzător. Acest principiu de joc are un rol profund. Copilul recunoaște figurile după formă și nu după culoare și memorează cum arată figurile. Este imposibil de a plasa incorect figura, deoarece ea nu se va încadra nicăieri și nu se va acoperi spațiul gol.

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

Dar ce e de făcut dacă copilul recunoaște deja fiecare figură și locul ei pe tablă? Ce se poate face dacă copilul a crescut? În cazul dat puneți copilul să potrivească figurile la locurile lor cu ochii închiși. Astfel va învăța să recunoască cu mîinuțele figurile și locurile destinate fiecărei dintre.

Ramele și figurile pot fi utilizate și pe post de ștampile și șabloane. Lăsați copilul să apese cu rama pe o bucată de plastilină și va obține astfel o amprentă interesantă, iar dacă va colora partea de desupt a figurii va obține o ștampilă originală. În plus acest joc, permite dezvoltarea gîndirii copilului, recunoașterea, compararea etc.

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

Păpușa sau jucăria moale (1 an - 6 ani (minimum))

Oare această jucărie este una educativă și ajută la dezvoltarea copilului? Desigur! Păpușa, ursulețul sau pisicuța va putea fi culcată, hrănită, spălată, tratată și în general îngrijită de către copil. Această jucărie prezintă prototipul "Eu" al copilului. Anume astfel micuțul va începe să perceapă mediul înconjurător, pe sine însuși și astfel să-și dezvolte personalitatea.

Nu uitați să lăsați pe lângă păpușă și câteva bucăți de textil. Acestea vor servi drept pat, prosop sau parașută...

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

Veselă (1 an - 5 ani (minimum))

A venit și timpul veselei. Chiar și pentru cel mai micuț copil, procesul de alimentare are un rol foarte important, iar foamea și sățietatea sunt cele mai pronunțate și importante senzații. Acest proces ocupă o mare parte din timpul micuțului și deci, jocul cu vesela va deveni foarte captivant pentru el și îi va dezvolta vorbirea și gândirea.

Prin jocul cu vesela, copii își dezvoltă abilitățile motorice fine, iar cînd începe să „gătească” folosind crupe sau nisip, micuțul își va dezvolta activ capacitățile sale senzoriale, mai târziu poate găti salamuri și gogoși din plastelină, apoi chiar și produse mai complicate.

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

Jocul cu vesela stimulează și capacitatea de a număra (cîți oaspeți vor fi: unu, doi, trei...), și alcătuirea operațiunilor logice (vor ajunge oare 3 farfurii?), rezolvarea operațiilor de adunare, scădere, înmulțire și împărțire, rezolvarea problemelor (dacă fiecăruia i se pun în farfurie câte 2 mere, de câte mere va fi nevoie în total?). Jocul cu vesela are și un caracter creativ: copilul poate să deseneze, să decoreze, să servească frumos... Motive excelente pentru ca copilul să-și folosească imaginația!

Mingile de diferite dimensiuni (1 an-fără limită)

Mingile, începând de la cea mai mică care sare sus, la cea de cauciuc sau la cea mare pentru plajă ajută la dezvoltarea copilului. Mingile permit atât dezvoltarea fizică dar și dezvoltarea gândirii (comparația, clasificarea, rezolvarea problemelor, etc.)

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

Constructorul din lemn (1 - 6 ani (minimum))

Din cele mai obișnuite forme: cuburi, prisme, cilindre, copilul va crea de la început doar niște simple turnuri sau garduri, mai tîrziu însă figurile din lemn se vor transforma în accesorii tocmai potrivite pentru primele jocuri: un scăunel pentru păpușă, un garaj pentru mașină etc...

Însuși detaliile constructorului prezintă un bun ajutor pentru dezvoltarea gîndirii: spre exemplu puteți ruga copilul să găsească un detaliu care are 3 unghiuri sau un pătrat mare (mai întâi începeți să vă jucați cu obiectele plane apoi cu cele în relief). Dacă dispuneți de un set destul de mare, el poate înlocui blocurile Denesha. Apoi încep a apărea orașe, ferme, păduri, etc. e nevoie doar de un constructor din lemn și multă imaginație. Cu ajutorul unui set mai mare copilul poate învăța logica, matematica, geometria etc.

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

„Alcătuiește modelul” B.P. Nikitin (1.5 - 6 ani)

Un joc minunat a lui Boris Nikitin. Ideea a fost preluată de la psihologul american Kos (Kohs Block Design Test), dar care a fost ulterior dezvoltată și ajustată.

Jocul permite dezvoltarea gândirii logice, analitice și sintetice, precum și dezvoltă imaginația copilului. Puteți începe de la sarcini ușoare, iar treptat să treceți la sarcini mai complexe.

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

„Alcătuiește pătratul” B. P. Nikitin (3 - 6 ani)

Foarte simplu în aparență, dar cu un potențial semnificativ. Promovează formarea imaginii din forme geometrice, dezvoltă imaginația, abilități matematice și creative, gândire logică.

Treptat trecerea de la pătrat la pătrat, de la nivel la nivel, permite copilului să se miște mai departe și mai departe în dezvoltarea sa.

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

„Cuburi pentru toți” B. P. Nikitin (4 ani - fără limită)

Acest joc are beneficii complexe. Jocul încurajează copiii să gândească, și să se orienteze în spațiu, deoarece copilul are de-a face cu figuri tridimensionale. Acesta este un mod nou de gândire și abstractizare. Capacitatea de a combina aceste blocuri este mult mai dificilă și dezvoltă capacitatea de a combina. Începeți cu cele mai simple sarcini. Jocul ajută la învățarea graficii, la înțelegerea planului, a hărții, a desenului.

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

Figurine de animale și oameni (1- 6 ani (minimum))

Animăluțe, omuleți și alte personaje. Aceste figurine ajută copilul să pună în aplicare diferite jocuri, fie o fermă, o vacanță la mare, o situație din autobuz. Copilul crează o lume a jocului (de la început cu ajutorul părinților) în care își au loc diferite personaje: aici stau peștișorii, acolo copilul merge spre bunica...

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

Joaca cu figurinele nu e o simplă manevrare de figuri, ci o joacă cu roluri unde fiecare personaj are nume, i se atribuie acțiuni, se numesc părțile lui componente: coadă-urechi-copite etc. Puteți să vă jucați prin clasificare: cine merge, zboară sau înoată? Îi poți dezvolta atenția și memoria: cine a dispărut? A apărut cineva nou? Antrenează gîndirea, alcătuind ghicitori. Aceste figurine dau viață jocurilor abstracte de logică despre care s-a vorbit mai sus!

Litere cu magnet (3 - 5-6 ani)

Astăzi există o mare varietate de jocuri care ajută copilul să învețe a citi, dar practica demonstrează că cele mai efective în acest caz sunt literele cu magnet. Chiar și mai apoi, cînd primele cuvinte sunt deja învățate, e foarte interesant și distractiv să vă lăsați mesaje scurte utilizînd aceste litere.

12 jucării care ajută cu adevărat la dezvoltarea copilului

Alfabetul pe magnet va face minuni și când copilul va învăța a scrie. Literele fiind mari, copilul va putea să le pipăie și să le țină în mână. Acest lucru îl va ajuta să perceapă simbolul grafic, ceea ce înseamnă că mai târziu, cînd va învăța a scrie, îi va fi mult mai ușor să redea o literă sau alta.

Jucați-vă frumos și creșteți inteligenți!