Școala sau grădinița sunt locurile de unde copiii iau multe boli, atunci când sistemul lor imunitar este încă în dezvoltare. Deci pregătește-te pentru răceală, gripă, conjunctivită, gastroenterită, infecții cu streptococ. Iată de ce copilul poate avea unele simptome, precum: febră, muci în exces, tuse, diaree, vomă, dureri în gât, amidgale inflamate, ochi roșii. Vezi niște sfaturi cu care îți poți învăța copiii să evite cât mai mult aceste 5 boli atunci când se află la grădiniță sau la școală.

1. Gripa la copil

Gripa este răspunzătoare de multe nenorociri și uneori poate fi fatală și pentru copii. Medicii recomandă vaccinarea antigripală, inclusiv copiilor de peste 6 luni. Deci copiii de școală sau grădiniță ar trebui și ei vaccinați antigripal. Simptomele gripei se instalează rapid cu febră mare, dureri musculare, frisoane, durere de cap, oboseală și lipsă de mâncare. Copilul poate avea tuse, gâtul roșu, vomă, diaree și dureri de burtică. Multe boli ale aparatului respirator - inclusiv infecțiile în gât cu streptococ sau pneumonia, pot semăna cu gripa, așa că e bine să cereți sfatul unui medic.

Cum se poate preveni gripa? Invață-ți copilul să-și spele mâinile bine și des - în special înainte de masă sau după ce merge la toaletă, după ce strănută sau tușește. Fiecare școală trebuie să aibă lichid dezinfectant accesibil copiilor, mai ales în perioadele de gripă și răceală. Învățați copiii să nu împartă paharele sau lingurițele cu alți copii.

2. Răceala la copil

Răceala este în general provocată de rinovirusuricare pot trăi pe suprafețele din încăperi multe ore. Aceste virusuri intră în mucoasa nazală și în gat, se înmulțesc și apoi cauzează reacțiile sistemului imunitar: durere în gât, tuse, durere de cap și strănut. Copilul poate avea durere de cap, nas înfundat și febră (moderată).

Cum se poate preveni răceala? Invață-ți copilul să se spele des pe mâini și să nu își atingă ochii, nasul sau gura. Poți, de asemenea, să păstrezi puternic sistemul imunitar al copilului asigurându-te că doarme suficient, mănâncă sănătos și face sport.

3. Conjunctivita la copil

Conjunctivita este o inflamație sau infecție a membranelor care acoperă irisul. Este numită „boala ochilor roșii”, deoarece partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor devin roșii sau roz în timpul bolii. Această boală este cauzată de o infecție bacterială sau virală, dar poate fi provocată și de alergii, poluare, fum de țigară, chimicale din produse cosmetice sau clorul din piscine. Copilul se poate plânge de usturime la ochi sau sensibilitate la lumină, lăcrimare excesivă sau scurgeri gălbui și o înroșire a albului ochiului.

Cum se poate preveni? Conjunctivita trece ușor de la o persoană la alta, fiind foarte contagioasă. Un copil, de pildă, poate lua microbii doar atingând un obiect atins anterior de alt copil care are conjunctivită. De aceea, e bine ca un copil diagnosticat cu conjunctivită să nu meargă la școală decât după ce a început un tratament și nu mai este contagios. Amintește-i copilului să nu își atingă nasul, ochii sau gura - în acest fel se poate limita contagierea cu conjunctivită la școală.

4. Infecția cu steptococ în gât la copil

Infecția cu steptococ în gât sau roșu în gât, este o infecție comună și este cauzată de o bacterie numită Streptococ AInfecția este foarte contagioasă și se transmite prin picături fine din aer, produse de altă persoană cu streptococ A. Bacteria poate fi transmisă și prin folosirea aceluiasi pahar, prin atingerea clanțelor (care sunt locuri unde aceste bacterii se găsesc în număr masiv), prin atingerea mâinilor unei persoane infectate deja. Copilul se poate plânge de dureri în gât când înghite, poate avea febră, bubițe pe corp, durere de cap, greață sau vomă, având puncte roșii pe rădăcina limbii, precum și amigdale inflamate.

Cum se poate preveni? Învață-ți copilul să fie atent la felul în care interacționează cu alți colegi care tușesc sau strănută. El trebuie să se spele des pe mâini, în special dacă un coleg de clasă e bolnav și tușește. 

5. Gastroenterita la copil

Gastroenterita sau febra la stomac - este o inflamare a stomacului și intestinelor, care provoacă vomă, diaree, crampe la stomac și febră. Gastroenteritele pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau paraziți. Atunci când copilul are gastroenterită - cel mai important lucru de avut în vedere este ca acesta să fie bine hidratat. Încurajează copilul să bea apă sau soluție de hidratare.

Cum se poate preveni? Cel mai bun mod de preveni gastroenterita este să îți îndemni copilul să își spele bine mâinile și să evită contactul cu cineva care are deja gastroenterită.

Sursa