Baby-yoga. Gimnastică dinamică. Partea practică

Exerciţiile de bază începeţi-le cu atingeri şi mângâieri

Încercați să găsiți timp  atunci când copilul este calm, sătul (nu-i este foame), dar nu imediat după masă, cel puțin după 30-40 de minute, puneţi-l pe spate şi mângâiaţi-l cu palmele,  încercaţi să-i transmite-ţi sentimentele de dragoste, pace, protecție și de grijă. E de dorit ca mâinile dvs. să fie călduţe, iar dispoziţia foarte bună. Încercaţi să simţiţi cum deveniţi un tot întreg, între dvs. nu există bariere, vă înţelegeţi perfect.

Dacă lipseşte acest contact, dacă atingerile dvs. îl irită pe copil, gândiţi-vă, poate în acel moment pentru el e actual altceva (este obosit, îi este foame, îl doare burtica) sau îi transmite-ţi şi lui starea dvs. de frică. Sau din contra ştiţi "prea bine" ce şi când trebuie.

Aşadar  aţi stabilit contactul cu copilul, treceţi la masarea uşoară a  întregului corp în direcții diferite.
Apoi, încercați să mişcaţi bratele si picioarele simţindu-le mobilitatea, puterea și tonusul. Urmați mai întâi mișcările copilului, apoi încercați să le controlaţi.

Mișcările pot fi foarte diverse. Pentru mâini aceasta poate fi: încrucişarea la  piept, desfacerea mâinilor în părţi, tragerea (după cum se simte copilul), mișcari circulare cu mâinele drepte.

Baby-yoga. Gimnastică dinamică. Partea practică

La fel şi cu picioarele: luați un picior şi răsuciți-l uşor într-o parte apoi în cealaltă.  Îndoiți picioarele de la genunchi, şi le împingem uşor spre burtă, încercăm să le  tragem înapoi.  Îndoim picioarele de la genunchi, încercăm să le desfacem şi încercăm să intindem genunchii spre masă.  facem cu genunchii mişcări circulare în diferite părţi, la început spre abdomen (cu ușoară presiune pe abdomen), și apoi de la abdomen.

Luând copilul de mânuţă, daţi-i degetul mare în palmă, simţi-ţi cum îl strânge. Tinând copilul de mână încercaţi să-l trageţi uşor, de regulă mânuţele se întind şi se întăresc umerii. Cu timpul micuţul se va apuca singur de mâini şi va atârna ca o maimuţică. 

Exerciţiile de întindere a braţelor şi picioarelor se numesc de "atârnare"

Încerca să trageţitreptat mânele și picioarele, astfel îcăt copilul să atârne, creșteţi treptat greutatea, apoi completăm cu mişcări de balansare în sus şi-n jos (ca un pendul). Nou-născuţii atunci când sânt întorşi cu capul în jos şi strânşi la piptul mamei, "se reântorc" în burtica mamei, de aceea reacţionează la atârnarea cu capul în jos foarte bine. Pentru exerciţii găsi un loc fără prea mult mobilier și  fiţi extrem de atenți în timp ce executaţi exerciţiile!

Odată cu creșterea și dezvoltarea copilului, puteți adăuga mai multe elemente complexe de gimnastică.

De asemenea, observaţiile au arătat că, de obicei părinţii cfac exerciţii de gimnastică cu băieţii, observând rezultatele pozitive, dar mai rar fac aceste exerciţii cu fetele, crezând că acestea le influienţează figura. Nu este aşa! Gimnastica ca şi yoga nu duce la creşterea considerabilă a masei musculare  și are un impact major asupra articulațiilor și tendoanelor şi nu influienţează asupra figurii.

În plus, figurile fragile şi gingaşe despre care se spune că ar fi "feminine..." care pentru mulţi se asociază cu idealul feminin, au multe probleme la naştere şi pot crea probleme şi copilului. Aşa că poate ar trebui să vă gândiţi la nepoţi. 

Dragoste, Sănătate, Armonie, Prosperitate pentru dvs. şi întreaga familie!

O mamă ca şi dvs. 

Eugenia Ionel

babyoga@mail.ru

Sursa foto:  http://st-ash.livejournal.com/8070.html