Sunt multe întrebări de baraj pe care copiii le adresează părinților, dar și mai multe pe care părinții și le pun singuri referitor la comportamentul față de copil. Cum este mai bine să procedăm? Ne putem schimba în fața copilului? E bine ca mama să-și sărute pruncul pe gură?

Iată două dileme care apar în viața oricărui părinte. Să le luăm pe rând!

Ne putem schimba în fața copilului? Specialiștii ne recomandă să evităm nuditatea atunci când copilul este prezent. În jurul vârstei de 2-3 ani copilul începe să devină conștient de diferența între băieți și fetițe și foarte interesat să afle cât mai multe. Părinții reprezintă modelele sale. Copilul trebuie tratat ca un oaspete de onoare, adică niciodată părinții să nu apară goi pușcă în fața lui. Explicația? Nuditatea lor este foarte atrăgătoare pentru copil. Un băiețel, de exemplu, și-ar dori să fie ca tati și începe imediat să compare, să se gândească, să analizeze. Pot apărea sentimente de inferioritate și tulburări de personalitate. Copilul la 3 ani nu realizează că este mic, el se consideră la fel din punct de vedere al corpului și vrea să fie ca tati în toate privințele.

E bine ca părinții să-și sărute copilul pe gură? Psihologii și psihanaliștii nu recomandă acest lucru, nici acasă și nici în public. Mai ales în perioada în care copilul se poate confrunta cu complexul lui Oedip.

Pupicul pe gură poate fi seducător pentru copil la vârsta de 2-3 ani, când începe o perioadă în care băiețeii vor să fie ca tații lor și sunt umbra mamelor, spunând chiar că sunt „îndrăgostiți” de ele. Iar fetițele își copiază mamele și ar dori să le ia locul în relația cu tații. Se machiază, vor să poarte lucrurile mamei și sunt geloase vizavi de tati. Aceste manifestări pot fi după caz mai atenuate sau mai intense. Important este ca părinții să-și ajute copilul să treacă peste această etapă normală fără a pune „gaz pe foc”.

Dacă părinții sunt fermi și păstrează anumite limite, copilul se adaptează, ceea ce va fi în avantajul lui. Va înțelege mai rapid relațiile mamă-tată și părinte-copil. Chiar dacă cel mic este gelos, își îmbrățișează părintele și insistă să-l sărute pe gură, trebuie să i se răspundă cu afecțiune părintească, să nu se simtă deloc respins, dar în același timp cu fermitate: „Nu mă poți săruta pe mine pe gură așa cum face mami (după caz tati). Ea are acest drept pentru că noi suntem căsătoriți, iar tu ești copilul nostru. Când te vei face mare te vei căsători și tu cu cineva și vei face la fel.”

De reținut: copilul nu trebuie făcut niciodată gelos intenționat, pentru amuzamentul părinților și nici nu trebuie umilit în public. Copilului trebuie să i se explice mereu totul, cu vorbe pe înțelesul lui, dar ancorate în realitate.

Bineînțeles, nici din punct de vedere al sănătății și igienei nu este indicat. Există bacterii în saliva adultului care nu ridică niciun fel de probleme, însă transferate în organismul micuțului pot declanșa anumite boli. În plus, sunt părinți care fumează, consumă cafea ori alcool. Copilul nu trebuie să intre în contact cu acești vapori.

Sursa