Pentru orice femeie să aibă o fetiță înseamnă că va putea să o facă să fie așa cum și-ar fi dorit ea să fie. O va îmbrăca în cele mai frumoase costumașe și rochițe, îi va face toate coafurile posibile și imposibile, o va învăța cum să fie o domnișoară adevărată ca să fie o femeie perfectă. Stop! Perfecțiunea poate fi o presiune mare pentru un copil. Prea mare!

Acum lucrurile s-au mai schimbat și ne ghidăm mai mult după ideea de egalitate între sexe, însă este greu să îngropi ideile sexiste în care s-au rostogolit generații întregi. Chiar și fără să fie conștienți de asta, sunt încă părinți care le spun fiilor lor că „bărbații nu plâng” și nu se tem de nimic, iar fiicelor le repetă că trebuie să fie mereu perfecte, ca niște prințese. Fetițele educate pentru a fi perfecte și pentru a se comporta mereu prudent vor deveni adulți care își vor pune mereu „frână” singuri.

Asta se întâmpla când, chiar și cu cele mai bune intenții, le limitezi copiilor capacitatea de a descoperi lucruri noi, de a-și asuma riscuri, când îi faci să se îndoiască de ei înșiși pentru că îi înveți că în anumite situații o fetiță nu trebuie să facă eforturi prea mari pentru că sunt „lucruri de băieți”.

  • Dacă vrei ca fetița ta să devină în viitor o femeie sigură pe ea, învaț-o să fie curajoasă, nu perfectă.
  • Încurajeaz-o să descopere ce este în jurul ei, să caute mereu ceva nou, să își asume riscuri și să nu se teamă de necunoscut.
  • Învaț-o să aibă încredere în propriile abilități și să vadă obstacolele ca pe oportunități de a crește și de a învăța ceva nou.
  • Motiveaz-o să își asume provocări noi, să își urmeze visele fără să se gândească la faptul că unele lucruri sunt apanajul bărbaților.
  • Alimentează-i respectul de sine în fiecare zi spunându-i nu doar că este frumoasă, ci și curajoasă și perseverentă.
  • Explică-i că fiecare persoană este unică, indiferent de sex, rasă sau situație materială și socială, și că toți oamenii trebuie să aibă șanse egale de a se dezvolta și exprima.


Evident că mai târziu în viață fetița ta, devenită femeie, va avea de a face cu oameni care ar putea să o desconsidere pentru că este reprezentantă a „sexului slab”. Însă dacă a fost crescută și educată cu dragoste, blândețe și sprijin necondiționat pentru a deveni o persoană puternică emoțional, va fi pregătită pentru orice provocare și va avea curaj să își asume orice risc, fără să spună „eu nu pot să fac asta”.

Contrar opiniei generale, un copil puternic emoțional nu își îngroapă sentimentele, ci învață să le exprime cu încredere și curaj. Fetițele nu trebuie învățate să pară vulnerabile și emotive, ci să aibă curaj să își controleze emoțiile și să fie productive.

  • În loc să îți educi fetița să fie perfectă ca o prințesă, mai bine o înveți să fie curajoasă. Asta îi va fi de mult mai mare ajutor în viață.
  • Învaț-o să rezolve conflictele, nu să fugă de ele.
  • Învaț-o să își controleze emoțiile, nu să le ascundă.
  • Învaț-o ce înseamnă autodisciplina, nu să fie obedientă.
  • Las-o să greșească pentru că doar așa va învăța.
  • Învaț-o să nu gândească negativ. În loc să îi spui că nu poate să facă un lucru, arată-i că poate să facă altceva, la fel de bun.
  • Ajut-o să iasă din zona de confort pentru a descoperi lucruri noi despre ea și despre lume.


Toate astea pentru că trăim într-o lume pe care trebuie să ai curaj să o iei în piept, în loc să stai ca o prințesă și să aștepți ca lucrurile sa se întâmple.

Sursa