Cel mai bine este să procurați anume ghiozdan, nu servietă și nu geantă. Ghiozdanul distribuie uniform sarcina asupra spatelui. Datorită acestui fapt, nu se deteriorează ținuta. Se recomandă ca ghiozdanul să fie de culoare aprinsă, iar lateral să dispună de elemente reflectorizante, astfel, șoferilor le va fi mai ușor să-l observe pe copilul dumneavoastră atunci când el va dori să traverseze strada.

Greutatea ghiozdanului

Medicii americani, care au efectuat un studiu în rândul elevilor din clasele începătoare și medii, au ajuns la concluzia că greutatea ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% din masa corporală a copilului.

Deci, greutatea ghiozdanului, cu toate cele necesare în el pentru școală, a unui elev în clasa I, nu trebuie să fie mai mare de 1,2-2 kg. Un ghiozdan gol trebuie să cântărească 500 – 800 de grame.

Ghiozdan pentru elevul de clasa I

Dacă presupuneți că, după ce va fi umplut cu de toate, greutatea ghiozdanului va depăși 2 kg, atrageți atenția la cele de marca HAMA, Schneiders, Garfield, Herlitz, MIKE&MAR. Acestea au în calcul toate particularitățile ortopedice.

Dacă copilul va trebui să poarte cu el multe manuale vi se potrivesc asemenea firme ca Disney, Garfield, MIKE&MAR. Cu cât mai greu este ghiozdanul, cu atât mai multe accesorii are pentru a purta greutăți.

Forma ghiozdanului

Dacă înălțimea copilului este până la 120 de cm, trebuie să achiziționați un ghiozdan de tip orizontal. Dacă copilul este mai înalt de 130 de cm, atrageți atenția la ghiozdanele de model vertical.

Spătarul ghiozdanului

Spătarul rigid al ghiozdanului previne presiunea asupra spatelui elevului de clasa I. producătorii contemporani indică asupra faptului că ghiozdanele or sunt ortopedice.

Rețineți:

  •  în partea care se lipește de spate a ghiozdanului trebuie să se afle manualele cu coperta rigidă;
  •  pe spătar trebuie să fie cusută o țesătură moale astfel ca elevul să nu transpire la spate.

Materialul din care este confecționat ghiozdanul

Materialul din care este confecționat ghiozdanul școlarului trebuie să fie ușor și trainic, hidrofug și rezistent la ger. Este foarte bine dacă ghiozdanul se curăță și se spală ușor.

Curelele ghiozdanului

Ele trebuie să fie dotate cu catarame care să permită reglarea lungimii acestora. Curelele trebuie să fie acoperite cu un material suplimentar moale pentru ca să nu rănească umerii școlarului.

Curelele trebuie să fie trainice, cusute în câteva rânduri. Lățimea lor trebuie să fie de cel puțin 4 cm. Cu cât ele sunt mai late cu atât mai ușor îi va fi copilului să ducă în spate greutăți. Totodată, nu este atât de comod atunci când ghiozdanul este îmbrăcat pe spate și lăsat jos. Dacă curelele se lungesc, acest lucru îi va reuși copilului ușor, însă, dacă greutatea ghiozdanului va fi mare – copilului nu-i va fi confortabil să-l ducă în spate.

Ghiozdan pentru elevul de clasa I

Încuietoarele ghiozdanului

Cele mai sigure încuietoare sunt cele metalice, însă, de pe ele se va coji mai repede vopseaua. Pe de altă parte, încuietoarele din plastic vor ține mai puțin.

Fundul și piciorușele ghiozdanului

Este de dorit ca partea de jos a ghiozdanului să fie cauciucată cu piciorușe de plastic în colțuri.

Mărimea ghiozdanului

Au fost elaborate cerințele referitoare la mărimea ghiozdanului unui elev de clasa I:

  • lungimea: 300-360 mm;
  • înălțimea peretelui frontal 220-260 mm;
  • lățimea: 60-100 mm;
  • lungimea curelelor: 60-70 cm.

Culorile ghiozdanului

Nu este cazul ca desenul să stea la baza alegerii unui ghiozdan pentru elevul de clasa I – eroii din filme și desene animate se schimbă des, de aceea, aceste lucruri ies repede din modă.

Compartimentele ghiozdanului

  • În interior, ghiozdanul trebuie să aibă compartimente pentru caiete și penar, iar în exterior, buzunare pentru obiecte mărunte și sticle cu apă.
  • Viitorul elev trebuie să neapărat să probeze ghiozdanul cu tot cu manuale.
  • Rugați vânzătorul să umple ghiozdanul. Aceasta este cea mai bună metodă de a depista neajunsurile lui.
  • Ghiozdanul trebuie să fie ales împreună cu copilul ! Obligatoriu, ghiozdanul trebuie să fie pe placul viitorului elev!

Ghiozdan pentru elevul de clasa I

Sfaturile Academiei americane de pediatrie:

  • Pentru început, determinați mărimile. Nu este cazul să procurați un ghiozdan ”și pentru la anul”, în care încape de două ori mai mult decât este necesar.
  • Nu uitați să-i explicați copilului cum trebuie să aranjeze corect cărțile în ghiozdan și cum trebuie să-l poarte.
  • Lucrurile grele trebuie puse în ghiozdan în așa fel încât acestea să fie la fund și cât mai aproape de spatele copilului. Atunci, greutatea ghiozdanului va fi distribuită uniform pe cele două curele.
  • Nu se permite ca ghiozdanul să fie purtat pe un singur umăr.
  • Curelele trebuie să aibă aceeași lungime.

Întrebați copilului dacă-i este comod să poarte ghiozdanul procurat. Pentru că aveți încă o lună rezervă pentru a face alegerea corectă.