După 25 de ani de practică în domeniul pediatriei și după o comunicare cu mii de copii, pediatrul american Stephen Cowan a observat că anumite probleme în relația dintre părinți și copii și care îi afectează pe adulți, apar din nou și din nou. El le-a rezumat și a prezentat 11 sfaturi pentru părinți, pe care le-a descris într-un articol intitulat „11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”, publicat pe MindBodyGreen.com.

mamaplus.md

1. Creșterea și dezvoltarea copilului nu este o competiție

În această perioadă, cu toții ne grăbim să creștem mari. În lumea noastră post-industrială a vitezei și eficienței, am uitat că viața este un proces asemănător cu coacerea unui fruct. Pentru a obține un fruct bun, trebuie să alimentezi niște rădăcini puternice. Acordă mai multă atenție pământului, terenului care susține viața copilului tău: fă o plimbare cu copilul, mănâncă împreună cu el, jucați-vă împreună, povestește-i o experiență din copilăria ta.

2. Tradițiile de familie încurajează rădăcinile puternice și o viață sănătoasă

Este adevărat că, pentru a crea tradiții familiale, este nevoie de timp și de perseverență. Dar rezultatul este pe măsură. Tradițiile personale sunt sacre deoarece ele creează mediul necesar comunicării care întărește legăturile de iubire și intimitate în familie și construiesc acea încredere care îți va proteja copilul pe drumul său prin viață.

3. Oamenii cresc în cicluri

Fiecare viață de copil are un ritm și un puls proprii – uneori rapid și intens, iar alteori lent și liniștit. Și, la fel cum fiecare primăvară ne aduce un sentiment reînnoit de apreciere a vieții, fiecare nouă etapă a vieții copilului reprezintă o nouă perioadă de descoperiri și minuni. În definitiv, învățarea nu înseamnă numai acumulare de informații. Este totodată un proces de transformare a ideilor și, uneori, pentru acest lucru trebuie să uiți anumite lucruri pentru a reuși să vezi realitatea cu o privire proaspătă. Unii copii vor face un pas înapoi până a face un salt uriaș înainte.

4. Încurajarea nu înseamnă același lucru ca permisivitatea

Încurajarea înseamnă să-i insufli copilului curaj și nu să faci totul în locul lui. Creează un mediu în care să se simtă susținut, fără să se simtă presat în vreun fel. Iubirea necondiționată este ceea ce-l încurajează pe copil să-și asume riscuri, să experimenteze și să facă greșeli știind că nu va fi judecat pentru ele. Uneori, să fii o prezență încurajatoare în viața copilului înseamnă să te dai un pic la o parte, fiind mereu gata să-i dai o mână de ajutor atunci când circumstanțele o cer, dar având mereu încredere în abilitatea sa înnăscută de a se descurca.

5. Copiii sunt învățătorii noștri spirituali

Atunci când sunt mici, copiii se uită la fiecare mișcare a noastră, studiindu-ne inconsecvențele în încercarea de a înțelege această lume nebună. Și apoi vor face apel la acele inconsecvențe. Ține minte, atunci când simți că un copil îți forțează limitele, sunt limitele tale, nu ale lui. Oferă-ți timp pentru a asculta și a înțelege ce încearcă să te învețe copilul. Unul dintre secretele părinților de succes este că ei sunt pregătiți și dornici de schimbare pentru copii, din dragoste pentru ei. Atunci când ești dispus să-ți vezi limitele și să înțelegi ce te enervează, deschizi o conștiință de sine mai profundă, care te transformă și pe tine, și pe copil.

6. Un simptom este modul în care corpul ne spune că trebuie să schimbăm ceva

Un doctor bun, se întreabă ce urmărește de fapt acest simptom?, mai degrabă decât pur și simplu să încerce să-l suprime. Corpul nostru are propria sa inteligență. Însă numeroase reclame la produse farmaceutice încearcă să ne convingă că este ceva greșit să ai niște simptome. Doctorul Stephen Cowan spune că o mare parte din educația sa medicală a fost axată pe modalitățile de a elimina simptomele ca și cum acestea ar fi de fapt problema (este ca și cum i-ai cere organismului să tacă, și la fel de nepoliticos). Noi nu avem încredere în inteligența corpului nostru. Noi gândim prea mult și avem tendința să ne fie frică de senzațiile din corpul nostru.

7. Fii pregătit

Aceasta este o stare de pregătire care poate fi alimentată de încredere sau de frică. În această perioadă, pediatrul american spune că practică „medicina de pregătire”, mai degrabă decât de prevenție, astfel încât îmbolnăvirea nu este privită ca un eșec. Să fii sănătos asta nu înseamnă să nu te îmbolnăvești niciodată. Viața este o călătorie cu suișuri și coborâșuri și un copil în creștere trăiește într-o stare constantă de flux. În loc să trăiești cu frică de boli, trebuie să știi că sunt remedii naturale care să susțină însănătoșirea copilului rapid și eficient: o bună alimentație, hidratare, probiotice, odihnă adecvată și exerciții. Și, cel mai important, în loc să te concentrezi pe cât de des se îmbolnăvește copilul, sărbătorește cât de des se însănătoșește.

8. Vindecarea necesită timp

Atunci când nu-i dăm organismului copilului suficient timp pentru a-și reveni dintr-o boală, îl privăm pe copil de etapele necesare din care trebuie să învețe cum să-și dezvolte o sănătate puternică. În schimb, atunci când ne dăm timp suficient pentru a ne recupera, boala devine o călătorie de descoperire, nu doar o destinație, începem să vedem boala și însănătoșirea ca pe două fețe ale aceleiași monede.

9. Secretul vieții este să lași lucrurile să treacă

Viața este un proces constant de a face loc lucrurilor să meargă în direcția lor. Lucrurile frumoase care s-au consumat la timpul lor se transformă în altceva. La fel cum primăvara îi cedează locul verii, așa este fiecare etapă a dezvoltării, un proces de a lăsa să treacă. Mersul de-a bușilea face loc mersului în picioare. Gânguritul face loc vorbirii. Copilăria este înlocuită cu adolescența. Odată ce inspiri, urmează să expiri.

10. Ai încredere în tine. Îți cunoști copilul mai bine decât oricine altcineva

Un părinte conștient începe prin a asculta cu inima deschisă ce se întâmplă în viața copilului, fără teamă sau panică. Studiile au arătat că intuiția maternă este mai puternică decât orice teste de laborator în semnalarea unor probleme. Din păcate, astăzi suntem inundați cu foarte multe informații groaznice care ne afectează capacitatea de a ne asculta intuiția.

11. Privește lucrurile în ansamblu

Pediatrul citat a văzut mii de copii crescând și a realizat că ceea ce pare o chestiune esențială pentru un copil de patru luni sau pentru un adolescent de 14 ani se dovedește a fi doar o pietricică pe drumul vieții. Atunci când oprim, facem un pas în spate și vedem întregul tablou, atunci descoperim înțelepciunea și compasiunea.

Sursa: citeste.info