Autorul articolului: Cornelia Mușet, medic-pediatru

Cine este omul pentru om, potrivit strămoșilor noștri antici, știu toți…

Dacă ocolim acest segment și vorbim despre prieteni, obligatoriu ne vom aminti despre câini, pisici, cai ș.a.m.d., dar cu siguranță – nu de bacterii. Bacterii?! Da, împotriva lor luptă toată industria farmaceutică!

Haideți fără prea multe emoții, pentru că în continuare vom vorbi anume despre bacterii. Despre bacteriile ”benefice” care trăiesc în intestin și influențează pozitiv viața noastră de zi cu zi și despre existența cărora nici măcar nu bănuim uneori.

Probiotice. Ce-i asta?

Se numesc aceste bacterii – probiotice sau eubiotice. Cele mai des întâlnite: Lactobacillus Acidophilus и Bifobacterium bifidium (lacto-, bifidobacterii). Acestea sunt bacterii utile, care, în condiții normale, treptat populează tubul nostru gastric imediat de la naștere. Prezența lor obligatorie în organism este necesară pentru digestia adecvată și prevenirea proceselor de fermentație în intestin.

În cantități suficiente ele:

* Inhibă agenții patogeni și asigură un echilibru sănătos al florei intestinale;

* Produc vitamina K, niacină, acid folic, biotină, vitamina B6, au un efect pozitiv asupra funcției sistemului nervos și coagularea sângelui;

* Sunt o sursă de lactază și alte enzime, de aceea, sunt esențiale pentru copiii sau adulții care nu pot tolera proteinele din lapte;

* Au funcția de detoxificare în cazul afecțiunilor hepatice, renale, pulmonare, de asemenea, micșorează nivelul de colesterol;

* Au proprietăți antialergice și adaptogene;

Administrarea lor permanentă stimulează imunitatea și asigură protecție în fața infecțiilor, previn dezvoltarea candidozei intestinale și vaginale.

Diareile de sezon, infecțioase, sau așa numitele dariei ale călătorului, pur și simplu, spală flora intestinală. De aceea, probioticele reprezintă o condiție obligatorie pentru restabilirea acesteia. De asemenea, probioticele trebuie să fie obligatorii ca proces de recolonizare a intestinului după tratamentul cu antibiotice.

Probiotice. Ce-i asta?

Deficitul de probiotice poate genera disbacterioză însoțită de flatulență și gaze în exces sau constipație, intoxicații intestinale, infecții fungice, digestie necorespunzătoare a alimentelor care duce la întârzieri în dezvoltarea fizică și labilitatea sistemului nervos.

Cantitatea normală a acestor bacterii poate fi asigurată print-un regim alimentar corect și sănătos, unde nu-și au locul dulciurile în exces, băuturile cu impurități chimice, alimentele ușor digerabile (toate tipurile de alimente fast-food) ș.a.m.d. Surse directe de bacterii benefice sunt produsele lactate fermentate: iaurturile, chefirul, laptele acru, biochefir, biolact. Alimentele bogate în fibre – legumele, fructele și verdețurile, de asemenea, asigură un mediu normal pentru înmulțirea bacteriilor benefice în intestin.

În cazul în care există necesitatea de a reabilita starea intestinală prin administrarea probioticelor într-o formă concentrată, în rețelele farmaceutice, acestea pot fi găsite sub formă de capsule, prafuri, pastile sau lichide. Dozele sunt stabilite reieșind din caracterul afecțiunii sau tipul de tratament. Din acest considerent se impune consultarea medicului specialist.

Probiotice. Ce-i asta?

În linii generale, probioticele sunt prescrise în tratamentul următoarelor afecțiuni: meteorism, arsuri stomacale, diaree, constipație, deficit de enzime, atonia intestinală, boli cronice ale tractului gastrointestinal, enterită, colită, hepatite, pancreatite, colecistite, stări în urma infecțiilor intestinale și postoperatorii ale organelor abdominale, infecții recurente ale tractului urinar și genital, infecții respiratorii frecvente, bronșectazii, sinuzite rezistente la antibiotice, bronșite, alergii, eczeme, diateze, astmă, intoleranță la lactoză, diabet zaharat, acnee, stresuri psiho-emoționale și sindromul oboselii cronice, schimbările bruște ale zonei climaterice și fusului orar, în timpul deplasărilor și călătoriilor.

Toți, fără excepție, au trecut prin cel puțin o stare menționată mai sus, cineva poate chiar și acum suferă de pe urma acestor afecțiuni, însă, puțini sunt cei care recurg la bacterii. Pe când acestea sunt parte componentă a organismului nostru și fără de care, vrem noi sau ba, nu ne putem lipsi. De aceea, nu uitați să aveți grijă de bacterii. Pentru că ele vă vor asigura tarea de bine și confort a organismului.

Sursa