Părinților le este foarte important să asigure siguranța copiilor, însă este irațional să transformați toate împrejurările într-o zonă doar pentru copil: copilul descoperă lumea prin intermediul obiectelor, interacționînd cu ele. Cea mai bună metodă de a identifica toate a elementele potențial periculoase pentru copil este să privești întreg spațiul apartamentului de la înălțimea copilului. Toate obiectele ascuțite, tăiase, fierbiți ar trebui îndepărtate, iar contactul copilului cu aceste obiecte ar trebui permis doar sub supravegherea unui adult. Medicamentele, produsele chimice de uz casnic, alcoolul, condimentele și aparatele electrice trebuie plasate în locuri inaccesibile pentru copil.

Siguranța copiilor în condițiile casnice

Cum să procedăm cu colțurile de mobilier, uși și sertare?

Există căptușeală moale, special produsă, pentru colțurile de mobilier, aceasta este montată pe baza unui lipici temporar, care nu lasă urme. Pe dulapurile și ușile pliante pot fi instalate lacăte care le blochează. Lacătele speciale care blochează nu permit copilului să închidă ușa pînă la capăt și să-și prindă degetele.

Cum să asigurăm siguranță copiilor cu vîrsta de pînă la un an?

În pătuțul copilului nu este indicat să se regăsească obiecte în care ar putea să se încîlcească sau se acopere  pînă la gît. În nici un caz nu lăsați copilul în pat fără gardul de siguranță, la fel și în cazul mesei pentru înfășat, de altfel și în cazul scăldatului. Obiectele fragile și periculoase trebuie mutate spre centrul mesei, iar vesela trebuie mutată spre perete. Se recomandă să renunțați la utilizarea pelerinelor lungi sau a fețelor de masă, la mobilierul din sticlă și la cel cu găuri, deteriorat, în care copilul își poate prinde degetele, rafturi de jos deschise, sertare. Obiectele mărunte și ascuțite, părți componente ale jucăriilor, bucăți de alimente, baterii, pungi de plastic, cabluri sau funii nu ar trebui să i se dea copilului în mîini fără supravegherea unui adult.

Siguranța copiilor în condițiile casnice

Este oare necesar de a echipa ferestrele în mod special?

Dacă nu aveți posibilitatea de a vă echipa ferestele cu grile de protecție, este necesar pe rame  să puneți  siguranțe speciale care să nu-i permită copilului să deschidă fereastra; sau pur și simplu să sucească mînerele interioare, cu excepția celor de sus. Limitatoarele speciale nu vor permite copilului să deschidă sau brusc să închidă fereastra.

Siguranța copiilor în condițiile casnice

Poate fi protejat de căzături copilul ce abia a început să meargă?

Există instrumente special adaptate: „hăț sau frîu” și căști de protecție, însă acestea nu este recomandat să fie folosite în mod regulat, mai ales că copiii au oasele craniului moi, iar cazăturile de la propria înălțime sunt mai puțin periculoase decît cele ale unui adult. Cu cît mai mult copilul va merge de sinestătător sau cu o mică susținere, cu atît mai repede va învăța legătura dintre cădere și durere, va învăța să-și mențină echilibrul și să se grupeze.

Cum putem proteja copilul de prizele și firele electrice?

Toate prizele și aparate electrice din apartament trebuie să fie în stare perfectă, iar  firele, trebuie verificate periodic la integritatea izolației. Este util de a folosi prizele și firele speciale (tuburi flexibile speciale, în care sunt plasate firele care se extind pe podea), astfel protejînd copii. Cablurile lungi cu switch-uri ar trebui să fie amplasate astfel încît copilul să nu le poată  ajunge. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri este imposibil, deaceea este mult mai eficient de cercetat împreună cu copilul aceste obiecte și atunci el va înceta să mai fie curios – toate vor fi pentru el deja cunoscute ca un “material studiat".

Să-i permitem copilului să urce sau să coboare pe scară?

La acest subiect există două opinii. Prima - să se interzică, închizînd accesul la scări prin portiţe speciale, pînă cînd copilul va învața să-și coordoneze mișcările. A doua opinie – a-l învăţa pe copil să se deplaseze în siguranță: să se urce “pe patru labe”, dar în jos, la coborîre să se ţină de balustradă, așezându-se pe fiecare treaptă. Scările ar fi ideal să fie lipite cu benzi speciale de cauciuc, care impiedică alunecarea.

Cum poate fi protejat copilul în baie?

Copilul pînă la un an, nu trebuie lăsat singur în baie, chiar şi în cazul în care cada nu este umplută cu apă. Podeaua în baie și toaletă nu ar trebui să fie lunecoasă, puteți să o acoperiţi cu un covoraş special, unul din cauciuc. Părinții ar trebui să se asigure că robinetele de la apa rece și caldă sunt în stare bună. Cosmetica, produsele chimice de uz casnic, sarea de baie, aparatele de ras, foarfecele, aparatele electrice trebuie să se afle cît mai sus, astfel încît copilul să nu poată ajunge la ele. Mașina de spălat cel mai bine ar fi să fie închisă și deconectată de la rețea.

Siguranța copiilor în condițiile casnice