Vacanta... a venit vacanta... Tu cum vei petrece vacanţa cu copilul tău?

Bucurie mare în rîndul elevilor din întreaga țară.A sosit multașteptata vacanță. Mediile au fost încheiate iar toate gîndurile se îndreaptă acum asupra pregătirilor  de cele mai frumoase sărbători:Anul Nou și Crăciunul. Oameni de zăpadă, clinchete de clopoţei, miros de brad în case…toate ne vestesc sărbatorile, pe care toti, indiferent de vârstă le aşteptăm cu drag.

De la mic la mare,toți au ieșit în vacanță. Elevii au la dispoziție două săptămîni pentru a se relaxa și pentru a prinde din nou la puteri. Însă, cu toate că vacanța este un prilej bun de relaxare și distracție, activitățile unui copil, în decursul acesteia trebuie să conțină nemijlocit un grăunte de învățătură.Și fiindcă profesorii, sînt și ei în vacanță,atunci rolul de semănători de cunoștințe și lumină le revine părinților,cărora le propunem în continuare un program eficient de petrecere a timpului liber împreună cu copiii în vacanță, ne referim la copii care învaţă în clasele primare.

Nu uitaţi însă că şcoala este destul de solicitantă, mai ales pentru micuţii care anul acesta au păşit pentru prima dată pragul şcolii, de aceea aceste activităţi trebuie să fie discutate în prealabil cu copilul pentru ca acesta să primească plăcere şi să nu le vadă ca pe nişte obligaţii impuse de dvs.

Ar fi indicat să faceţi o listă cu locurile pe care vreţi să le vizitaţi şi activităţile pe care vi le propuneţi să le faceţi împreună. Discutaţi aceste detalii cu copilul, întrebaţi-l dacă este de acord şi lasaţi-l să vină cu propuneri proprii.

Aşadar aveţi mai jos o listă cu nişte sugestii de petrecere a timpului liber ...  cu folos.

  • Nu încărcaţi prea mult programul copilului cu activităţi didactice (limbi străine, dans, pictură etc). Nu uitaţi e vacanţă totuşi, el trebuie să se relaxeze. Nu uitaţi însă de actvitatea fizică, chiar dacă e în vacanţă copilul nu ar trebui să devieze prea mult de la programul lui obişnuit. Copiii trebuie sa aiba cel putin 30 de minute de activitate de intensitate moderata in fiecare zi. 
  • Petrece-ți mai mult timp cu copiii Dvs, jucați-vă și glumiți cu ei, căci comunicarea intensă contribuie benefic la formarea lor ca personalitate. Vizitaţi locurile şi localurile pregătite de sărbători, acolo veţi putea face poze cu Moş Crăciun şi alţi eroi, iar după vacanţă veţi putea să vă amintiţi împreună de aceste clipele frumoase.​Împodobiţi împreună bradul şi pregătiţi casa de sărbători. În timpul acestei activităţi îi puteţi testa cunoştinţele copilului adresându-i diferite întrebări sub forma unui joc. De exemplu: „tu ai pus 2 jucării pe brăduţ, eu trei, câte jucării are brăduţul nostru?”  Genul de întrebări depinde de vârsta copilului.
  • Nu uitaţi să-i scrieţi lui Moş Crăciun. Lasaţi copilul să scrie de unul singur. Dvs aveţi grijă doar ca această scrisoare să ajungă la Moşu.
  • Mergeţi la cinematograf dacă aveţi posibilitatea. Alegeţi un film potrivit vârstei copilului sau un film animat. Dacă ideea cinematografului nu vă încântă, vizionaţi împreună cu micuţul programe televizate,din care ar putea învăţa ceva şi deprinde multe lucruri frumoase care îi vor prinde bine pe viitor.
  • E anotimpul visurilor și al zăpezii imaculate, de aceea nu ezitați să mergeți cu copiii la patinoar sau la vreun rollerdrom, pentru a primi maxima plăcere și satisfacție. Intraţi în mintea lor... nu se întâmplă nimic dacă veţi cădea de câteva ori pe gheaţă... din contra. Dacă aveţi noroc să ningă ieşiţi afară şi băteţi-vă cu bulgări de zăpadă (aveţi grijă ca nimeni să nu fie rănit), faceţi oameni de zăpadă.
  • Gătiţi împreună. Faceţi o listă cu ceea ce ar dori micuţul să mănânce în vacanţă. Alegeţi câte o reţetă pe zi şi implicaţi-l în proces.
  • Sugeraţi-i copilului să-şi facă o agendă de vacanţă, în care să treacă toate activităţile şi momentele ce l-au impresionat.
  • Citiţi-i înainte de somn poveşti sau istorioare despre Crăciun, Anul Nou, iarnă , Zăpadă etc. Programul de somn trebuie să rămână cu siguranţă acelaşi, iar o poveste frumoasă îi va face somnul mai dulce.

De sărbători fiţi mai aproape de copilul dvs. ori lipsa permanentă de timp ne face uneori să-i oferim copilului tot de ce are nevoie din punct de vedere material, iar de cel spiritual, emoţional uităm cu desăvârşire. Face-ţi în aşa fel ca vacanţa să devină de neuitat pentru întreaga familie, pentru că în curând, noi, învăţătorii îi aşteptăm din nouîn bănci.

Corcimari Zinaida, învățătoare de clasele  primare,

grad didactic I