Ambalajele cu gel de silice, utilizate în procesul de ambalare a multor produse pentru a evita umiditatea, vin cu etichete de avertizare. Unele dintre produsele care folosesc pachetele includ pantofi de piele, produse alimentare, electronice și medicamente. Prin menținerea umezelii, acest desicant ajută la prevenirea mucegaiului, mucegaiului și coroziunii. Pachetele care conțin substanța îi instruiesc pe oameni să nu mănânce produsul, deoarece poate fi dăunătoare dacă este înghițită. 

Adesea adulții trebuie să cheme centre de control al otrăvurilor sau să solicite ajutor de urgență deoarece copiii sau animalele de companie înghiți conținutul pachetului. După deschiderea ambalajelor care conțin pachete de gel de silice, acestea trebuie aruncate, și nu plasate la îndemâna copiilor și animalelor. Silicagelul nu este toxic, dar poate provoca disconfort.

Dacă pachetele de silicagel sunt ingerate, acestea nu reprezintă un pericol grav pentru organism. Deoarece scopul pachetului este de a elimina umiditatea din zona înconjurătoare, ceea ce încearcă să facă o dată în contact cu pielea, buzele, fața, limba, mâinile și orice altă suprafață a pielii pot prezenta iritații și uscăciune. Atingerea substanței în pachetul deschis și apoi atingerea ochilor poate provoca și iritarea ochilor. Odată ajuns în stomac, silicagelul poate provoca deshidratare sau stomac deranjat pentru persoana care a înghițit substanța. Dacă produsul este mestecat înainte de a fi înghițit, produsul poate fi, de asemenea, inhalat, provocând o tuse.

Cum procedezi dacă gelul de silicagel a fost înghițit de copil?

Toxapel
este un serviciu la care părinții pot apela în situații de urgență. De exemplu atunci când copilul a mirosit sau a băut o substanță toxică. Până la venirea ambulanței, medicii îi vor ghida pe părinți la telefon.

Substanțele toxice nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor. De regulă, aceștia sunt tentați să le încerce atunci când sunt lăsați fără supraveghere.

În caz de intoxicație apelați de urgență la numărul 555-220, serviciul lucrează 24 din 24. Câteva secunde pot salva o viață de om.

Sursa