Crăciunul, o sărbătoare pentru toată familia

Tradițiile ne amintesc mereu de unde venim, de unde ni se trag rădăcinile, cine suntem noi cu adevărat şi  oriunde în lume ne-am duce, orice am face, ele întotdeauna ne conduc acasă, acolo unde ne-am născut și am crescut.

Una din cele mai frumoase tradiţii este de asărbători Crăciunul şi Anul Nou, în familie, cu familia, lasând magia sărbătorii să intre în inimile noastre.

Toţi participă la pregătirile pentru aceste două sărbători magice, acestea adună toată familia, mai ales obiceiul de a împodobi bradul.  Acest obicei, şi toate pregătirile întăresc relaţiile de familie, le fac mai puternice şi mai frumoase. 
Atât copiii, cât și părinții atunci când împodobesc podoaba verde, uită de problemele cotidiene, implicându-se cu tot sufletul în acest proces şi bucurându-se de prezența celor dragi, ori, nu este nimic mai frumos şi mai plăcut decât să fii înconjurat de cei pe care îi iubeşti.

Acest contact emoțional este deosebit de important mai ales pentru copii, deoarece căldura şi dragostea părintească este sursa cea mai importantă pentru ei, iar experiență pe care o primește un copil în familie, o va prelua mai departe, adult fiind, în familia sa. De aceea, oricât de obişnuit ni s-ar părea faptul petrecerii sărbătorilor în familie, trebuie să înţelegem că aceasta este una dintre cele mai importante aspecte legate de creșterea şi educarea unui copil, deoarece anume aşa îi dezvoltăm valorile familiale, îl învăţăm să preţuiască şi să-şi iubească familia.

Imaginaţi-vă emoţiile unui copil, care sărbătoreşte primul său An Nou, primul său pom de Crăciun, ghirlande colorate, mama râzând, tatăl plin de bucurie. Toată lumea este fericită. Aceasta este o experienţă pe care nu o va uita niciodată!

Ţineţi minte însă, că depinde de vârsta copilului cum anume veţi sărbători.Dacă este vorba despre un copil mic atunci totul trebuie să se petreacă în linişte. Cea mai frumoasă sărbătoare pentru el, este atunci când toată familie este împreună, deci, comunicare pe tonuri joase, calmă, feţe cunoscute, fără muzică dată la maxim şi tot ceea ce l-ar face pe copil să se simtă stresat sau incomod.
Acest fapt este important de reţinut, deoarece nerespectând aceste condiţii, un copil mai mic de un an, care se află în relaţii extrem de apropiate cu cei dragi, sărbătorile petrecute cu feţe necunoscute, fie ele chiar şi vesele, l-ar putea face chiar să se îmbolnăvească. Şi asta deoarece, tot ce e necunoscut îi provoacă frică.

Copii mai mari, întotdeuna sânt mai entuziasmaţi de sărbători, însă obosesc repede şi încep a face capricii. Nu este cazul să vă supăraţi şi să-i certaţi, trebuie să-i înţelegeţi.
Dacă aţi hotărât să invitaţi mai mulţi oaspeţi, ar fi bine să puneţi o masă aparte pentru copii, fiţi însă cu ochii pe ei.
Mai este important să aveţi grijă la comportamentul și declarațiile dvs. în prezenţa copiilor. Nu vă permiteţi ceea ce nu faceţi de obicei în prezenţa lor, de exemplu: să fumaţi. În cazul în care nu v-aţi putut abţine şi aţi aprins o ţigară, este mai bine să vorbiţi despre asta cu copilul şi să-i  explicaţi de ce aţi făcut asta.

Sărbătorile ne dau posibilitatea să ne relaxăm și să uităm de problemele de zi cu zi. Să petrecem într-o atmosferă plăcută alături de cei dragi, să ne încărcăm cu emoţii pozitive pentru a începe un  An Nou. Și ţineţi minte că  amintiri plăcute din copilărie îi fac pe copii,  adulţi  fericiți mai apoi, pe dvs. părinți fericiți și vă garantează faptul că veţi râmâne pentru totdeauna înconjuraţi de copii, iar mai apoi de nepoţi.  

Să aveţi un An Nou fericit!

Aza Onica, psiholog