Cum alegi o mașină de spălat vase bună?

Cum alegi o mașină de spălat vase bună?

Cum alegi o mașină de spălat vase bună?

Mașina de spălat vase - este un ajutor binevenit pentru orice gospodină. Până nu demult, aceste electrocasnice erau o raritate în casele oamenilor, însă cu fiecare zi, tot mai mi mulți cumpărători se întreabă cum trebuie să alegi corect o mașină de spălat vase, pentru ca aceasta să fie de ajutor pentru mai mulți ani. Piața electrocasnicelor este foarte variată, mașinile de spălat vase fiind diverse după funcționalitate, mărime și desigur preț. Pentru a alege o mașină de spălat vase bună trebuie să luați în calcul mai mulți factori:

Dimensiunea și capacitatea

Atunci când alegeți o mașină de spălat vase în primul rând trebuie să luați în calcul doi factori – dimensiunea bucătăriei și volumul de veselă murdară, pe care intenționați să o încărcați în mașină. După dimensiuni, aceste electrocasnice se împart în mașini standard, înguste și compacte. Singurul dezavantaj al maținelor standard - sunt dimensiunile mari. Mașinile de spălat vase diferă și după modul de montare: incorporate și independente. O mare parte se produc cu comandă electronică. Dacă suprafața bucătăriei este mică iar fiecare metru pătrat de spațiu contează – atunci un model standard nu este soluția cea mai bună. În acest caz, producătorii propun meșina de spălat vase înguste sau compact. Modelele înguste au o înălțime și adâncime standard (85 și 60 cm), iar lățimea acestora este de cca 45 cm. Respectiv și capacitatea acestor mașini este mică. Aceste modele de mașini sunt perfecte pentru o familie tânăra cu un copil: capacitatea mașinii corespunde cerințelor pentru 2-3 persoane. Modelele de mașini compacte - sunt lideri în dimensiunile mici: înălțimea lor alcătuiește doar 45 cm, adâncimea este cca 50 cm iar lățimea variază între 45-55 cm, lucru care permite instalarea lor la cele mai mici bucătării. Capacitatea acestor mașini - este de doar 4-6 seturi de veselă. Evident, aceste mașini sunt perfecte pentru burlaci sau familii din două persoane.

Conectarea la apa rece sau la apa caldă?

Atunci când alegeți mașina de spălat vase trebuie să știți, că unele modele pot fi cuplate doar la apa rece, iar altele i atât la apa rece, cat și la apa caldă. În opinia specialiștilor, cuplarea mașinii de spălat vase la apa rece este mult mai binevenită, asta pentru ca apa rece de la robinet este mult mai curată decât cea caldă. În acest caz, mașina asigură încălzirea apei până la temperatura necesară. De aici vine și dezavantajul acestui tip de conectare: consumul mare de energie electrică. În cazul cuplării mașinii la apa caldă și la apa rece, consumul de energie va fi minim. În Moldova însă, deconectările de apă caldă nu sunt o raritate. În astfel de cazuri, mașina de spălat va continua să funcționeze în regim obișnuit – adică să consume la maxim energie electrică pentru încălzirea apei. Chiar și în aceste condiții, conectarea mașinii la apa rece și caldă este cea mai avantajoasă.

Cum alegi o mașină de spălat vase bună?

Consumul de apă și energie electrică

 Mașinile de spălat vasele moderne știu să economisească apa. Indiferent pentru ce model de mașină veți opta, veți cheltui mai puțină apă, decât la spălarea veselei cu mîina. Astfel, consumul optim de apă al unei mașini de spălat vase este de 12-15 litri. Consumul de energie (eficiența energetică) – la fel este un indice important al calității mașinii. Potrivit standardelor europene, eficiența energetică este clasificată cu litere latine de la A până la G. Clasa A se acordă mașinilor cu cel mai mic consum de energie (cca 1 Kwt).

Spălarea și uscarea veselei

Calitatea de spălare a vaselor deasmenea poate fi determinată în funcție de clasificarea mașinii de la A la C. Modelele cu clasificarea A oferă cel mai bun rezultat – vasele sunt scoase din mașină absolut curate și uscate. Vasele spălate în mașinile cu clasificarea mai joasă (B și C) pot rămâne un pic murdare și cu câteva picături de apă.

Programele de spălare

 În dependență de inovația modelelor, mașinile se utilează cu programe variate de spălare (de regulă, sunt 4-8). Ele pot fi:

  •  automată (când mașina singură selectează pentru fiecare caz regimul de prelucrare)
  •  intensiv (pentru vasele foarte murdare)
  •  rapidă (pentru spălarea pocalelor sau a farfuriilor ușor murdare la o temperatură joasă a apei)
  •  economică (spălarea vaselor durează mai mult timp, la o temperatură joasă a apei, lucru care permite economisirea energiei)

Cum alegi o mașină de spălat vase bună?

 De asemenea, este utilă programarea de spălare preventivă a vaselor.

Cele mai moderne mașini sunt dotate cu programări speciale pentru spălarea vaselor din sticlă, plastic și a veselei pentru copii și chiar pocalelor de vin și a halbelor pentru bere. În alegerea mașinii pentru spălat vase, vă recomandăm să vă orientați asupra prezenței programărilor, de care într-adevăr le veți utiliza.

Curățarea chimică

Calitatea spălării vaselor în mare măsură depinde de duritatea apei. În apa moale vesela e spălată mai bine și mai repede. Pentru a face apa mai moale în mașinile de spălat vase se aplică schimbătorul de ioni care lasă să treacă apa din el prin smoală. Pentru restabilirea proprietăților smoalei se utilizează sare specială care se adaugă periodic într-o secție a mașinii.Practic, în prezent, toate mașinile sunt înzestrate cu un dispozitiv care controlează rămășița de sare și ne amintește să completăm rezerva ei.

Securitatea

Acest aspect deloc nu poate fi ignorat. Pentru început, încredințați cuplarea mașinii unui specialist în domeniu – aceasta va permite evitarea problemelor în viitor.

Prevenirea scurgerii de apă. Ce măsuri sunt necesare? În primul rând, camera de spălat să fie ideal ermetică, în al doilea rând – sistemul instalației de alimentare cu apă în interiorul mașinii să fie reglat cu scrupulozitate. În scopul securității la toate modelele sunt instalate un furtun scurgere cu rezervă multiplă de rezistență și protecție la scurgere apă. Dacă aveți copil mic, alegeți o mașină de spălat vase cu funcția protecție de copii”.

Cum alegi o mașină de spălat vase bună?

Și acum să vorbim puțin despre preț

Dacă dispuneți de o sumă de bani nu prea mare, alegeți modele ieftine ale producătorilor cu renume mondial, și nici într-un caz branduri necunoscute. Chiar și modelele econome ale renumitor companii vă vor servi o perioadă îndelungată de timp. De exemplu, acestea pot fi mașinile de spălat vase Bosch, cu o gamă variată de modele – de la cele mai ieftine până la cele mai scumpe și sofisticate. Dacă doriți ca mașina de spălat vase să vă servească mai mult de cinci ani, atunci trebuie să optați pentru modele funcționale. Mașinile din categoria lux vă vor bucura ochiul cu designul stilat, numărul mare de programe și confort – asta desigur dacă sunteți gata să scoateți din buzunar o sumă impunătoare de bani.

Sperăm, că recomandările făcute vă vor ajuta să alegeți o mașină de spălat vasele bună, economă, sigură și confortabilă, care va face viața dvs. mai ușoară.

Distribuie articolul: