Mămicile care deja au născut, vorbesc atât de des despre inducerea travaliului încât se pare că fără această „intervenție” este imposibil să naști. De fapt, lucrurile stau complet diferit iar conform statisticilor oficiale, aproximativ șapte din o sută de femei apelează la inducerea travaliului. Așadar ce se întâmplă de fapt și de ce este nevoie de inducerea travaliului?

5 metode pentru inducerea nașterii. Medicamente sau sex?

Indicațiile pentru inducerea travaliului sunt clare – nașterea nu survine deși este deja timpul, nașterea care a început nu progresează, sau din diferite motive medicale copilul trebuie să se nască prematur. Inducerea nașterii poate fi făcută pe cale naturală sau artificială.

Dacă vorbim despre inducerea naturală atunci gravida urmează câțiva pași simpli dar asta este indicat numai dacă a atins termenul de 40 săptămâni, în acest caz medicii probabil nu vor avea nicio obiecție. Desigur, înainte de a vă hotărî să faceți acest lucru, ar trebui să consultați un medic. În ceea ce privește inducerea artificială, aceasta se face numai de către, și la indicația medicilor și numai în spital.

Administrarea de oxitocină

De ce e nevoie de administrarea de oxitocină? Oxitocina este un hormon care este responsabil pentru inducerea nașterii și crește activitatea contractilă a uterului. Analogul său este administrat pentru a pregăti uterul pentru naștere, dacă nașterea nu survine chiar dacă s-a trecut de termen  adică după 42 de săptămâni de sarcină.

Acest hormon se administrează intramuscular sau subcutanat prin injectare.

Pro și contra. Dacă travaliul a început, dar apoi contracțiile s-au oprit brusc, oxitocina va reporni procesul. Contracțiile vor reveni, dar vor fi foarte puternice și, prin urmare, foarte dureroase, așa că gravidei i se administrează analgezice. Există posibilitatea de supradozaj, iar unele femei pot manifesta o sensibilitate crescută la acest preparat.

Când nu se poate folosi? În cazul placentei praevia, poziționare incorectă a fătului, bazin îngust și alte complicații patologice. Oxitocina nu se utilizează după cezariană atunci când pe uter există o cicatrice.

5 metode pentru inducerea nașterii. Medicamente sau sex?

Administrearea de prostaglandine

De ce e nevoie de administrarea de prostaglandine? Pentru a naște copilul fără traume. Înainte de naștere colul uterin ar trebui să se maturizeze, să devină flexibil, elastic, să se întindă și să-și recapete forma inițială. În cazul în care data nașterii a venit iar colul uterin nu este gata încă, se accelerează maturizarea lui prin administrarea de prostaglandine, analogi de hormoni, care sunt responsabili pentru acest proces.

Cum se administrează? Gelul sau supozitoarele care conțin prostaglandină se administrează profund în vagin și canalul cervical.

Pro și contra. Un plus este faptul că prostaglandine nu pătrunde în lichidul amniotic și nu afectează copilul. În plus, femeia, chiar după administrarea medicamentului nu este limitată în mișcări. Dar prostaglandinele pot încetini trecerea la etapa activă a nașterii. Unele femei au intoleranță la aceste preparate care se manifestată prin dureri de cap sau vărsături.

Când nu se pot folosi? Ca în orice inducere a travaliului, administrarea de prostaglandine nu poate fi utilizată atunci când femeia suferă de tulburări endocrine, are diabet, după o cezariană, în cazul în care nașterea vaginală nu este posibilă din cauza poziției incorecte a fătului, fătul e prea mare sau în cazul agravării a stării de sănătate a mamei.

Amniotomia. Ruperea apei.

De ce e nevoie de amniotomie? Se apelează la acestă metodă atunci când sarcina a trecut de termen, placenta se deteriorează și prin urmare există un risc ridicat de hipoxie la copil. De asemenea, amniotomia se poate face atunci când o femeie dezvoltă preeclampsia, în acest caz ruperea apelor accelerează procesul și ameliorează starea mamei, prevenind în același timp complicații la naștere, care se pot dezvolta în cazul unui travaliu prelungit. Uneori indicație pentru amniotomie poate fi și riscul de un conflict Rhesus.

5 metode pentru inducerea nașterii. Medicamente sau sex?

Ce se face? Intervenția este complet nedureroasă și sigură, dar, ca orice altă intervenție se efectuează numai de către un medic cu experiență, și numai din motive medicale. Cu un cârlig special introdus în vagin, medicul rupe sacul amniotic.

Pro și contra. Ruperea apelor începe procesul nașterii și întărește contracțiile. Dar, uneori, chiar și după această manipulare travaliul nu survine, dar acest fapt trebuie să se întâmple până la 12 ore după intervenție. Deci, unele femei au nevoie de administrarea oxitocinei pentru a induce nașterea. În plus, dacă faci amniotomie fără dovezi clare, aceasta poate încetini chiar procesul. În mod normal, apele se rup numai după ce cervixul este aproape complet dilatat și copilul este gata să se nască.

Când nu se pot folosi? Amniotomia poate fi efectuată numai după ce capul copilului a trecut în bazinul mic, apăsând vezica urinară. Dacă este făcută mai devreme există riscul unei hemoragii și pierderea cordonului ombilical, precum și riscul de infecție.

Efortul fizic

De ce este nevoie de efort fizic? Plimbările lungi, spălatul podelelor fără ajutorul unui mop și urcatul scărilor sunt cele mai frecvente metode naturale de inducere a travaliului în rândul femeilor însărcinate. Mersul este de asemenea un mod fiziologic indicat.

5 metode pentru inducerea nașterii. Medicamente sau sex?

Cum se face? În timpul plimbărilor lungi copilul apasă pe colul uterin, care îl face să înceapă să acționeze, dar pe lângă asta și alte acțiuni încep a se manifesta. Cu toate acestea, gravida ar trebui sa evite efortul extrem, acesta ar trebui să fie ușor, după puterile sale.

Pro și contra. Metoda funcționează numai în cazul în care colul uterin a început deja să se pregătească pentru naștere adică să devină flexibil și elastic. În afară de dorința de a „naște cât mai curând ” gravidei îi este dificil să evite supraîncărcarea organismului de aceea urcatul scărilor sau spălatul podelelor în poziție îndoită pot duce la detașarea prematură a placentei!

Când nu se poate folosi? În cazul preeclampsiei și altor complicații ale sarcinii, cu indicații pentru cezariană, înainte de 40 de săptămâni de sarcină, în cazul bolilor cronice legate de sarcină.

Actul sexual

De ce este nevoie de act sexual? Materialul seminal conține prostaglandine naturale, care înmoaie cervixul iar orgasmul contribuie la contracțiile lui musculare. Masajul sânilor (mai ales a mameloanelor) crește nivelul de oxitocină în sânge.

Cum se face? Tradițional, având în vedere situație femeii  actul sexual nu ar trebui să fie dureros, dar confortabil și plăcut.

5 metode pentru inducerea nașterii. Medicamente sau sex?

Pro si contra. Ce se întâmplă dacă cuplului nu-i arde de sex? Soții trebuie să renunțe și să meargă la o plimbare lungă. În ceea ce privește masajul mameloanelor, trebuie să știți că nu e chiar atât de simplu. Pentru efectul așteptat, acest masaj trebuie să fie făcut de trei ori pe zi, timp de 10-20 de minute. Nu toți sunt capabili să reziste unui asemenea preludiu.

Când sexul este contraindicat? În cazul în care unul dintre parteneri are boli cu transmitere sexuală. Chiar dacă un contact sexual cu prezervativ poate fi plăcut, acesta este lipsit de sens. Dacă medicul a prescris abstinența în timpul sarcinii, trebuie să consulte un medic.

Uneori femeile recurg la alte metode naturale (dar netradiționale) cum ar fi acupunctura, aromoterapia și homeopatia. Trebuie să rețineți însă că, la fel ca orice altă procedură medicală, inducerea travaliului poate fi benefică dar poate face și rău, mai ales atunci când este făcută în mod nejustificat și neprofesional.