Cât de periculoasă poate fi pentru mamă și bebelușul ei efectele secundare ale anesteziei epidurale

Cât de periculoasă poate fi pentru mamă și bebelușul ei efectele secundare ale anesteziei epidurale

-
//
10.03.2015

Despre anestezia epidurală se vorbește mult. Sunt exagerate atât posibilitățile acestei proceduri, cât și pericolul ei. Mulți cunosc, că anestezia epidurală – este o injecție în coloana vertebrală. Există persoane care susțin și care se pronunță împotriva acestui tip de anestezie. Unii consideră, că anestezia epidurală categoric nu trebuie de făcut, fiind asociată cu consecințe groaznice. Alții, dimpotrivă – se străduie să simplifice totul într-atât, încât se creează impresia, că această anestezie este accesibilă practic în orice maternitate la prima solicitare. Ambele ipoteze desigur că sunt departe de adevăr.

Cât de periculoasă poate fi pentru mamă și bebelușul ei efectele secundare ale anesteziei epidurale

Anestezia epidurală are contraindicații

Femeile, dar mai cu seamă medicii nu trebuie să uite de faptul, că această metodă, ca și orice altă intervenție medicală are indicații, contraindicații și complicații ulterioare. Problema constă în faptul, că anesteziologul trebuie să diminueze sau să elimine durerea, fără a încetini procesul de naștere și fără a dăuna mamei și copilului.

În cazul anesteziei epidurale, preparatul medicamentos este injectat în imediată apropiere de rădăcinile nervilor, care ”colectează ” durerea din zona perineului, uterului și organelor pelviene. Cu ajutorul unui ac, anesteziologul introduce un cateter foarte subțire în spațiul epidural în regiunea lombară, deoarece aici se află nervii, care răspund pentru sensibilitatea organelor pelviene. Ulterior, acul este înlăturat, iar cateterul se fixează pe spinarea femeii. Prin cateter, anestezicul ajunge în organism și nu permite impulsurilor de durere să ajungă la creier. Astfel, femeia nu simte durerea, chiar dacă rămâne conștientă.

Printre contraindicațiile anesteziei epidurale se numără unele boli ale inimii și vaselor capilare, maladiile nevrologice, afectarea coagulării sângelui (sau administrarea preparatelor, care afectează coagularea sângelui), infecții ale pielii în locul injecției pentru anestezia epidurală, diverse infecții care dau temperatura mai mare de 38 °C, riscul unei hemoragii obstetriciene, cum ar fi în cazul placentei previa.

Cât de periculoasă poate fi pentru mamă și bebelușul ei efectele secundare ale anesteziei epidurale

Avantajele anesteziei epidurale

Comparativ cu injectarea preparatelor analgezice, anestezia epidurală are un șir de avantaje.

În primul rând, ea nu permite pătrunderea preparatelor medicamentoase în sângele fătului, adică nu va afecta sănătatea bebelușului, nu schimbă mersul nașterii (analgezicile obișnuite pătrund prin placentă în sângele fătului, influențează sistemul nervos în așa fel, încât poate avea un impact asupra contracțiilor și nașterii).

În al doilea rând, înlătură integral durerea (preparatele obișnuite doar o diminuează). În al treilea rând, aceasta poate fi efectuată la orice vârstă și în cazul operațiilor cezariene. Totodată, chiar și micile erori în efectuarea anesteziei poate provoca, de exemplu, pierderea parțială a sensibilității membrelor inferioare, etc.. De aceea, succesul procedurii depinde în totalitate de profesionalismul anesteziologului.

Cât de periculoasă poate fi pentru mamă și bebelușul ei efectele secundare ale anesteziei epidurale

Complicațiile anesteziei epidurale

Uneori, în timpul efectuării anesteziei epidurale, pot fi înregistrate consecințe nedorite sau complicații, chiar și în cazul în care femeia se află sub supravegherea anesteziologului. Fiecare organism reacționează individual la introducerea preparatelor analgezice. Anume din acest motiv este necesară prezența unui anesteziolog calificat.

Doza exagerată de anestezie (de exemplu, atunci când femeia dorește ”să nu simtă absolut nimic”) poate provoca majorarea duratei timpului de naștere și diminuarea activității uterine în a doua perioadă a nașterii, ceea ce poate majora nesemnificativ posibilitatea unor decizii operative (aplicarea forcepsului, cezariană). De asemenea, anestezia epidurală poate duce la o scădere temporară a tensiunii arteriale a mamei. Uneori pot fi înregistrate efecte secundare, precum respirația îngreunată, dureri în spate, senzația de amorțeală a membrelor, dureri de cap, amețeli, stare de greață, vomă, prurit, depresia. Despre senzațiile neplăcute trebuie să anunțați imediat medicul.! Cea mai periculoasă complicație – este inflamația spațiului epidural, care se poate manifesta în a 7-8 zi. Se întâmplă asta în cazurile când nu sunt respectate regulile aseptice și antiseptice.

Cât de periculoasă poate fi pentru mamă și bebelușul ei efectele secundare ale anesteziei epidurale

Cum influențează anestezia epidurală asupra copilului

Mai multe cercetări arată lipsa unei influențe nocive a anesteziei epidurale asupra fătului. În cazul scăderii semnificative a tensiunii arteriale după prima injectare este posibil un efect secundar minim asupra bebelușului, această probabilitate însă este foarte bine cunoscută și este ușor prevenită de către anesteziolog.

Un medic profesionist, conștientizează seriozitatea procedurii respective și îi va comunica femeii despre toate avantajele și dezavantajele procedurii și nu va prescrie efectuarea anesteziei epidurale, doar pentru că a fost rugat. Majoritatea medicilor anesteziologi discută cu femeia despre eficiența și avantajele acestei metode atât pentru mamă, cât și pentru copilașul ei, dar și riscul apariției unor complicații. În cazul unei sarcini fără probleme dar și decurgerii bune a procesului de naștere, nu vă grăbiți să faceți anestezie epidurală!

Situația se schimbă atunci când aceasta este singură metodă de a diminua durerea și pentru a naște fără probleme. Atunci străduiți-vă, discutând cu medicul, să vă programați pozitiv pentru această procedură!. Dispoziția bună – garantează 90% din succes!