În ultimii ani numărul nașterilor prin cezariană, a crescut considerabil. În Brazilia, unde cifra nașterilor prin cezariană a ajuns la 56%, s-au introdus deja măsuri care vizează evitarea intervențiilor chirurgicale inutile. Organizația Mondială a Sănătății susține că această tendința a dobândit o scară globală, iar cauzele sunt diferite, în dependență de fiecare țară în parte.  

Cezariana versus nașterea naturală: care-i mai bună?

Forma care confirmă consimțământul pentru această intervenție, semnat de viitoarea mamă, și dovezile medicale care confirm că procedura este cu adevărat necesară sunt două dintre noile norme intrate în vigoare în Brazilia, unde se încearcă din răsputeri să se lupte cu "epidemia cezariană".

Această țară din America Latină este lider mondial după numărul de nașteri prin cezariană, care nu este altceva decât o procedură chirurgicală care presupune incizia abdomenului, înlocuind nașterea naturală.

Mai mult de jumătate din copiii din această țară cu o populație de 200 de milioane de locuitori, se nasc prin metodă chirurgicală, afirmă Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În timp ce această de această intervenție este necesară atunci când nașterea naturală prezintă riscuri de sănătate pentru mamă sau făt, și ar trebui folosită ca atare.

Cu toate acestea, în ultimul timp, tot mai multe astfel de intervenții sunt planificate din timp la cererea viitoarei mame, fără ca să existe vreun motiv medical la baza acestei solicitări. Această situație se atestă nu numai în Brazilia, cezariana fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală din întreaga lume.

"Activez în acest domeniu de 35 ani, iar în ultimul deceniu se atestă o creștere emormă a numărului de operații prin cezariană. Acest fenimen trebuie controlat îndeaproape pentru a se asigura că astfel de operații sunt disponibile doar pentru femeile care au cu adevărat nevoie de ele, în același timp evitând denaturarea", - afirmă Marlin Temmerman directorul Departamentului de Sănătate Reproductivă, a OMS.

Cifre alarmante

Poziția generală a comunității de experți mondiali în domeniul sănătății este că numărul optim de operații prin cezariană să constituie 10-15% din totalul de nașteri a unei țari.

După ce OMS a stabilit aceste cifre în 1985, numărul de astfel de operații planificate a căzut sub semnul întrebării: cât ar însemna prea mult?

S-a constatat că, atunci când nașterile prin intervenție chirurgicală constituie 10% din totalul de nașteri pe țară, rata mortalității în rândul sugarilor și a mamelor este în scădere, deoarece se oferă disponibilitatea operațiilor vitale pentru multe dintre femei.

Cu toate acestea, nu există dovezi că rata mortalității continuă să se îmbunătățească dacă numărul de operații prin cezariană crește cu peste 15%, cum este cazul multor țări printre care Brazilia și Republica Dominicană, unde aproximativ 56% din totalul de nașteri au loc în secția de chirurgie.

Următorii pe listă sunt: Egiptul (51,8% dintre copiii, sunt născuți prin cezariană), Turcia (47,5%) și Italia (38,1%) care bate recordul în Europa la acest capitol.

Cezariana versus nașterea naturală: care-i mai bună?

Procentul de operații prin cezariană din totalul de nașteri

În Mexic, Iran și Statele Unite, numărul de operații prin cezarian, de asemenea depășește nivelul recomandat.

Curios este că, China nu se regăsește în această listă, unde doar 25% din nașteri sunt asociate cu intervențiile chirurgicale. Cu toate acestea, 32% dintre acestea operații nu sunt justificate prin indicații medicale cee ace face ca în China să se facă multe intervenții inutile.

A deveni mamă sau pur și simplu business?

Legislația din Brazilia obligă medicii să creeze toate condițiile necesare pentru ca femeile să ia decizii cu privire la cezariană în mod conștient, analizând toate argumentele pro și contra, deoarece chiar dacă este din ce în ce mai ușoară și mai sigură, această intervenție chirurgicală implică riscuri pentru mamă și copil.

Cu toate acestea, apare întrebarea de când nașterea prin cezariană a devenit o normă mai degrabă, decât o excepție?

Experții afirmă că, până în anii 1990 când această procedură a început să se reglementeze, multe femei din Brazilia soluționau prin cezariană două dintre probleme. Prima era cea legată de procesul de naștere natural, iar a doua se referea la sterilizare prin ligaturarea trompelor uterine, ceea ce făcea această intervenție foarte atractivă pentru femeile care nu-și mai doreau copii.

Susținătorii operațiilor prin cezariană spun că, aceastea trebuie să se producă într-un mediu controlat și trebuie susținute în cazul sarcinilor târzii sau în cazurile de gemeni, tripleți etc. 

Nașterea pe cale chirurgicală este mult mai convenabilă pentru medici, care își pot planifica timpul pentru aceste proceduri. În loc de a primi apeluri neașteptate de la mamele care au intrat în travaliu în mijlocul nopții, și apoi să se pregătească pentru naștere timp de câteva ore, ginecologii își pot planifica timpul astfel încât să efectueze mai multe operații pe zi.

Din același motiv, cezariana este mult mai economă raportat la costul pentru o naștere naturală.

Cezariana versus nașterea naturală: care-i mai bună?

"Există o părere general, precum că cezariana este un standard de aur în ceea ce privește nașterea. Comunitatea medicală convinge oamenii că această intervenție este una modernă și sterilă, în timp ce naștere naturală este o procedură, dureroasă, murdară și primitivă", - afirtmă Dr. Simone Diniz de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Sao Paulo.

Dinis consideră că multe femei care optează pentru nașterea naturală, simt o senzație de presiune din partea medicilor și a asistentelor medicale. Potrivit ei, este vorba despre "o mașină de făcut bani."

Deși Brazilia are un sistem de asistență medicală gratuită, păturile bogate ale societății au asigurări private astfel în clinici private crește și numărul de operații prin cezariană.

Același lucru este valabil pentru multe alte țări care se află în această listă.

În Italia, de exemplu, sondajul arată că femeile aleg cezariana, deoarece le este frică de durere și consider intervenția mai puțin traumatică, se exclude hemoragiile, și riscul pentru nou-născut este mai mic. Astfel, acesta devine o alegere personală pe care și-o pot permite femeile însărcinate.

Un studiu publicat în revista BMC Pregnancy and Childbirth în anul 2013, de asemenea, a constatat ca 33% dintre femei ar prefera o procedura chirurgicală din cauza lipsei de anestezie epidurală în timpul nașterii naturale.

"Vorbim despre politica sistemului de sănătate. Acest sistem nu garantează disponibilitatea continuă a anesteziei epidurale în toate maternitățile" - spune Ana Pilar Betran, expert OMS, care a studiat această problemă în Italia.

Cezariana versus nașterea naturală: care-i mai bună?

Nu mai este la modă să naști?  

O cezariană poate cauza probleme cu alăptarea și poate avea și alte consecințe negative pentru copil.

În alte regiuni, un rol important îl joacă obsesia femeilor față de frumusețea corpului. Multe mame care nasc natural, trebuie să recurgă la o epiziotomie - o disecție chirurgicală a perineului pentru a preveni ruperea și traumarea copilului. Există femei pentru care aceasta opțiune este privită ca o traumă, și sunt dispuse să facă orice pentru a-și păstra vaginul în aceași stare ca "după nuntă", spune dr. Temmerman.

Nevoia de a fi atractive sexual este o problemă sensibilă pentru femeile din America Latină, adauga dr Dinis. Potrivit ei, numărul de cezariene crește rapid în Chile și Argentina.

În plus, operațiile cezariene sunt mai atractive și pentru medici din cauza fricii de răspundere juridică, în special în țări precum Statele Unite ale Americii, unde în cazul unei greșeli medicale, pacientul poate cere despăgubiri mai multe milioane de dolari.

În același timp, unul dintre cele mai înalte niveluri de cezariene inutile s-a observat în China, unde mamele vor să-și programeze nașterea pentru o anumită dată, acest fapt fiind asociat cu tradițiile culturale locale.

Cezariana versus nașterea naturală: care-i mai bună?

În plus, nașterea în China are loc în prezența unui număr mare de rude, uneori, nici măcar apropiate, astfel încât operația trebuie planificată atunci când toată familia se reunește.  

Cealaltă extremă este observată în țările africane cum ar fi: Niger, Ciad, Etiopia și Burkina Faso. În aceste țări se recurge la cezariană numai în 2% din cazuri. Acestea sunt un exemplu de proceduri "subutilizare" din cauza lipsei de îngrijire medicală adecvată.

Nivelul celor 15% se respectă în Olanda, unde practica nașterii acasă, capătă un character tot mai pronunțat. Ei sunt pentru o abordare naturală a acestui proces, fără calmante și fără personal medical, ci doar cu ajutorul unei  moașe moderne.

Aproximativ 65% din nașteri în țara au loc la domiciliu, astfel încât numărul de operații prin cezariană este redus la minim.