Aproape fiecare femeie visează să devină mamă. Unele își doresc doar un copil, iar altele revin la maternitate din nou și din nou. La externarea din maternitate, puteți auzi fraza rostită de medici sau moașe: "Vă așteptăm și cu al doilea!". Desigur, această frază o poate speria ușor pe proaspăta mămică, dar cum bine știm, totul se uită mai devreme sau mai târziu.

A doua naștere este mai ușoră decât prima. Mit sau adevăr?

Cea de-a doua sarcină, în cele mai multe cazuri este conștientă și planificată, iar nașterea celui de-al doilea copil nu mai este o temă de discuție la fel de aprinsă ca prima dată. Se spune chiar că a doua nașterea este mai ușoară decât prima, dar este oare adevărat? Ce trebuie să vă amintiți când mergeți la maternitate pentru a doua oară, și cum trebuie să vă pregătiți pentru cea de-a doua naștere?

Pregătirea psihologică pentru a doua naștere

Nu este un secret că nașterea - este un proces dureros și dificil, și chiar dacă femeia a trecut deja o dată prin acest proces, ea are nevoie de pregătire psihologică pentru nașterea celui de-al doilea copil. Destul de des, femeile sunt dispuse să avorteze când află de o nouă sarcină, din cauza fricii, mai ales în cazul în care prima sarcină a fost foarte dureroasă și dificilă. Chiar dacă prima naștere a fost rapidă și fără complicații, multe femei se tem că următoarea nu va fi la fel.

Pentru a vă pregăti psihologic pentru nașterea celui de-al doilea copil, ar trebui să încercați să uitați impresiile negative de la prima naștere, și să aveți o abordare pozitivă. În plus, femeile gravide pentru a doua oară, au o mulțime de probleme și preocupări cu primul copil, cee ace le ajută să-și distragă atenția și să nu se gândească la nașterea viitoare.

Trebuie de menționat și faptul că prima dată, de multe ori, o femeie în travaliu nu știe cum să se comporte, iar a doua oară, ea este mai încrezătoare, pentru că știe deja ce trebuie să facă.

A doua naștere decurge mai ușor?

Nașterea, oricare ar fi la număr, de obicei, decurge după același scenariu: în primul rând, încep contracțiile, apoi copilul este expulzat din uter, și, în sfârșit, nașterea. Obstetricienii susțin că, de regulă, a doua naștere este mult mai ușoară și se petrece mai rapid decât prima, fapt de asemenea foarte important. De exemplu, dacă prima naștere durează în medie de aproximativ 12 ore, a doua durează aproximativ 8 ore.

 La nașterea celui de-al doilea copil, colul uterin este mai moale și mai flexibil, este mai elastic, de aceea și deschiderea lui are loc mai rapid. În timpul celei de-a doua nașteri, colul uterin se deschide și se închide, în același timp. Corpul femeii, amintindu-și prima naștere, intră în procesul celei de-a doua naștere mai ușor.

A doua naștere este mai ușoră decât prima. Mit sau adevăr?

Dar și femeia în timpul nașterii este mult mai sigură pe sine și mai informată: ascultă sfatul medicului și a moașei, respiră corect și impinge la timp, tocmai de aceea cel de-al doilea proces de naștere poate dura câteva minute.

Nu trebuie să uităm însă că organismul iecărei femei este diferit, motiv pentru care nu putem spune că a doua și următoarele nașteri vor decurge fără dureri mari și foarte rapid. Fiecare sarcină este unică și se dezvoltă individual, indiferent de câte nașteri au avut loc anterior. Experții recomandă ca pregătirea pentru fiecare naștere să fie făcută din timp și cu mare responsabilitate.

La maternitate pentru a doua oară, ce trebuie să vă amintiți?

Primul lucru pe care trebuie să vi-l amintiți este faptul că trebuie să aveți cu dvs. lucrurile necesare pentru naștere și cele care vor fi necesare în maternitate.

Femeile sunt mult mai sigure în cazul în care au încredere deplină în personalul spitalului, astfel încât această problemă trebuie să fie rezolvată din timp. Căutați un specialist competent care va avea grijă de dvs pe întreaga durată a asarcinii și va primi nașterea. Întrebați și decideți din timp dacă la naștere va participa și soțul. Mulți bărbați sunt încântați să asiste la naștere, dar dacă soțul dvs nu este de accord cu acest fapt, nu este cazul să îl presați.

Mulți întreabă: "când mergi la maternitate?". Dacă prima dată femeia alarmată, fuge la spital chiar la primele contracții, a doua oară, aceasta nu se va grăbi atât de tare. Totuși rețineți că a doua naștere decurge mult mai rapid, așa că nu amânați.

Astăzi, destul de des în timpul travaliului sunt administrate calmante, dar pentru ca contracțiile să fie mai puțin dureroase nu trebuie decât să vă relaxați și să gândiți pozitiv.

Este necesar să vă aduceți aminte tot ce ați învățat la cursurile privind pregătirea pentru naștere: respirație corectă, pozițiile recomandate în momentul contracțiilor, cum să vă odihniți și să vă relaxați corect înainte de următoarea contracție. Va fi binevenită și utilă experiența dvs, deoarece deja ați trecut prin această situație va fi mai ușor să acționați corect.

În ceea ce ține de momentele când trebuie să împingeți, trebuie neapărat să ascultați medicul și moașa. Dacă aveți încredere în medic, nu va fi o problemă. Nu uitați de respirația corectă. Experții spun că a doua și a treia naștere este mai ușoară și în această privință, deoarece femeia face efortul în mod eficient și corespunzător. Important este să nu vă faceți griji!

A doua naștere este mai ușoră decât prima. Mit sau adevăr?

Ce poate influiența procesul celei de-a doua nașteri?

În procesul celei de-a doua nașteri, totul decurge mai rapid și mai ușor, dar nu uitați că există diverse situații neprevăzute pentru care ar trebui să vă pregătiți în prealabil. În primul rând, femeia trebuie să se relaxeze și să se bazeze pe medici, pe cunoștințele și competența lor.

De asemenea, nu se poate prezice cum va decurge cea de-a doua naștere bazăndu-te pe starea de sănătate a femeii gravide și după modul în care a decurs prima naștere.

Nașterea este un stres imens pentru organism, motiv pentru care aveți nevoie de timp suficient pentru a vă recupera după prima naștere. Medicii recomandă ca între sarcina anterioară și următoarea nașterea să-i oferim organismului o pauză de aproximativ doi ani, timp în care se va recupera pe deplin și va fi gata pentru nașterea copilului următor. Dacă între nașterea primului și al doilea copil este o pauză mai mare de 10 de ani, riscul complicațiilor crește semnificativ, dar, după cum s-a menționat mai sus, totul este individual.

Înfluiențează cumva vârsta femeii procesul nașterii? Cu siguranță da! Ginecologii recomandă nașterile până la 35 de ani, dar există cazuri în care și după patruzeci de ani, femeile nasc pentru prima data fără complicații și probleme. În acest caz, factorul determinant este starea de sănătate a mamei.

Trebuie să menționăm că în prezența unor boli cronice, nu numai nașterea, dar și sarcina pot decurge destul de dificil. Prin urmare, în cazul unor probleme de sănătate, sarcina trebuie să decurgă sub supravegherea unui specialist. Inflamarea organelor genitale sau un avort făcut anterior, pot da complicații în timpul sarcinii.

Se crede că, dacă primul copil a fost adus pe lume prin cezariană, a doua oară mama nu va putea naște pe cale naturală. Această ipoteză este greșită. În cazul în care intervenția a fost făcută din cauza dimensiunii fătului sau a poziției incorecte a copilului în uter, a doua naștere, în absența acestor factori poate decurge pe cale naturală.

Și, desigur, trebuie să ne amintim de complicații postnatale: rupture pe locul cicatricilor vechi și contracția slabă a uterului după a doua naștere.

A doua naștere este mai ușoră decât prima. Mit sau adevăr?

Cum să vă pregătiți pentru a doua naștere, astfel încât acestea să decurgă mai ușor decât prima?

Dacă vă decideți la un al doilea copil, în primul rând este necesară o examinare medicală completă pentru a identifica și vindeca bolile care pot afecta negativ sarcina. Nu uitați să întăriți mușchii pelvieni, aceasta vă va ajuta foarte mult la a doua naștere. Aveții grijă de dvs., nu exagerați și nu duceți nimic greu.  

Cel mai important lucru este atitudinea pozitivă: credeți cu toată ființa în faptul că a doua naștere va avea loc ușor, rapid și fără complicații, iar copilul se va naște sănătos!