După ce micuțul s-a născut, iar uterul a eliminat placenta și s-a curățat, începe perioada postpartum. Aceasta durează 6 săptămâni, perioadă în care mucoasele uterului se regenerează complet. Ce se întâmplă în acest timp în organism, ce pericole vă pasc, ce reguli trebuie respectate? Haideți să căutăm împreună răspunsuri la aceste întrebări.

Perioada postnatală. Modificările din organismul femeii

Modificările din organismul femeii

În această perioadă toate organele și sistemele organismului se „restructurează” și revin la dimensiunile și funcțiile lor dinainte de sarcină. Se păstrează anumite modificări ale colului uterin, vaginului, mușchilor perineului, peretelui abdominal anterior, glandelor mamare. Cele mai vizibile procese au loc în organele reproductive.

Uterul

După naștere greutatea uterului constituie, aproximativ, 1000 g, însă deja la sfârșitul celei de-a doua săptămâni greutatea lui se reduce până la 300 g, pentru a atinge, la sfârșitul săptămânii a patra, mărimile dinainte de sarcină. La femeile care alăptează, uterul este chiar și mai mic.

Mucoasa uterului (endometrul)

Restabilirea endometrului are loc destul de rapid – în 7-10 zile de la naștere. Excepție face doar patul placentar (locul de fixare a placentei). Regenerarea lui completă se încheie la sfârșitul celei de-a 6-a săptămâni.

Tonusul mușchilor planșeului pelvin, perineului și vaginului

Acești mușchi își revin treptat, însă nu întotdeauna complet. Vaginul se restabilește spre săptămâna a treia, volumul lui se reduce, dispare edemul, iar excoriațiile și rupturile se cicatrizează.

Ovarele

Funcția ovarelor se restabilește în primele săptămâni, începând iarăși să se maturizeze foliculele. De regulă, prima menstruație este anovulatorie – foliculul ajunge la maturitate, însă are loc dezvoltarea lui regresivă, ovulația lipsește, iar corpul galben, prin urmare, nu se formează. Treptat, ciclul menstrual revine la normal. Rețineți că, dacă nu alăptați copilul regulat, săriți pentru alăptările de noapte, probabilitatea ovulației crește, prin urmare sporește și riscul instalării unei noi sarcini. Menstruația poate reveni deja la săptămâna a 8-a după naștere, dar poate lipsi și toată perioada activă de alăptare la sân.

Perioada postnatală. Modificările din organismul femeii

Peretele abdominal anterior

Pentru a face loc uterului în creștere, mușchii abdomenului se desfac. Imediat după naștere, aspectul abdomenului la majoritatea femeilor nu este prea plăcut: pliuri, striații, burtică proeminentă. Însă în condiții corespunzătoare, cu ajutorul unor exerciții fizice moderate, tonusul mușchilor revine la cel dinaintea sarcinii, striațiile se reduc și devin mai puțin vizibile.

Glandele mamare

Perioada de maximă dezvoltare a glandelor mamare este după naștere. În maternitate, în primele câteva zile de la naștere, glandele mamare secretă colostru. Însă deja în ziua a doua sau a treia (după cezariană un pic mai târziu) începe secreția de lapte. Cât timp veți alăpta copilul la sân depinde de dorința dumneavoastră și funcția hormonilor. Durata lactației este strict individuală. Doar aproximativ 8% dintre femeile de pe tot globul nu pot alăpta copiii la sân din cauze care nu pot fi supuse tratamentului.

Fiți atente

Dacă nașterea a decurs normal, femeia trebuie să se simtă bine. Desigur, oboseala, lipsa de energie, o anumită cădere a stării de spirit pot exista, pentru că misiunea pe care ați îndeplinit-o nu este una ușoară. Temperatura corpului în prima zi și în ziua a treia poate crește puțin. În prima zi această reacție este legată de supraconsumul de energie în timpul nașterii, iar în ziua a treia poate fi determinată de staza laptelui. Însă valorile indicate de termometru nu trebuie să fie înalte, iar starea generală nu trebuie să fie afectată, în caz contrar aveți nevoie de un consult medical amănunțit.

Durerile postnatale. În mod normal, câteva zile după naștere femeia mai simte contracții ușoare, care ajută uterul să se micșoreze până la dimensiunile anterioare. Uneori, după o naștere rapidă sau în cazul unui tonus crescut al uterului, au loc anumite modificări în țesuturi, care conduc la apariția senzațiilor de durere, dar și acestea trebuie să dispară după vreo trei zile.

Lohiile – eliminările din uter după naștere. Acestea reprezintă un amestec de celule nonviabile ale mucoasei și sângelui. Imediat după naștere în eliminări predomină sângele, însă ulterior caracterul lor se schimbă, ele devin mai sărace și capătă un caracter mucilaginos. 

Hemoroizii. Tensiunea care apare în timpul nașterii poate conduce la extinderea venelor hemoroidale și la formarea unor noduli. Dacă această stare nu trece de la sine, trebuie să vă adresați unui chirurg după ajutor.

Perioada postnatală. Modificările din organismul femeii

Recomandări

Regimul. Oricât de greu ar fi, dacă nașterea a decurs în mod natural fără complicații, trebuie să vă ridicați din pat după 4-5 ore. Această abordare este orientată spre profilaxia hipotoniei uterului, vezicii urinare, intestinului, precum și spre evitarea formării de trombi.

Dieta. După două ore de la o naștere fără complicații pe cale naturală puteți mânca, iar aici vă vor fi foarte utile rezervele luate de acasă. Femeia nu are nevoie de o dietă specială, însă nu trebuie să uitați că tot ce mâncați ajunge, împreună cu laptele, la copil, de aceea alimentația trebuie să fie variată și hipoalergenică.

Igiena corpului. În a doua zi trebuie să faceți un duș, iar apoi să repetați procedura zilnic. O atenție specială trebuie acordată organelor care au o legătură directă cu nașterea. Glandele mamare trebuie spălate zilnic cu apă caldă și săpun. Este obligatorie purtarea unui sutien special, comod, de mărimea potrivită. Organele genitale externe trebuie spălate de 4-5 ori pe zi. Viața sexuală poate fi reluată la 6 săptămâni după naștere. Contraceptivele orale pot fi administrate după 3 săptămâni, iar cele intrauterine sunt permise după o lună (în cazul nașterii prin cezariană – după 2 luni).

Sursa