Vă faceţi griji cu privire la naştere? Vă prezentăm în continuare câteva metode simple pentru a ţine în frâu emoţiile.

Şapte reguli: naştere fără frică

Metoda 1

Vă temeţi de necunoscut? Cu cât mai multe informaţii veţi avea despre începutul travaliului, despre cursul acestuia şi despre senzaţiile pe care le veţi avea, cu atât mai sigură şi calmă vă veţi simţi. Din fericire, în prezent nu există un deficit de literatură specializată. De exemplu puteţi citi „Naştere fără frică” de Grantly Dick-Read sau „Ne pregătim de naştere” de William și Martha Sears.

Multe informaţii utile puteţi obţine şi în cadrul cursurilor de pregătire către naştere. Aici viitorilor părinţi li se vorbeşte despre particularităţile psihologice şi fiziologice ale sarcinii, despre etapele şi biomecanica naşterii. La dorinţă, puteţi viziona filmuleţe cu naşteri reale, pentru a avea o reprezentare cât mai corectă despre ce vă aşteaptă. 

Metoda 2

De cele mai multe ori frica de naştere este determinată de frica de durere. Viitoarele mămici se tem atât de mult de durerile naşterii, încât cer din timp medicului să le facă anestezie. Însă ele uită că aceasta este o componentă inerentă a naşterii. Mai mult, ea este aliatul principal în procesul de naştere, pentru că intensitatea durerii vorbeşte despre etapa travaliului. Cu cât contracţiile sunt mai puternice, iar intervalul dintre ele – mai scurt, cu atât mai aproape este momentul venirii pe lume a micuţului.

Obiectivul principal în timpul sarcinii este să înţelegeţi că pe durata naşterii nu trebuie să luptaţi cu durerea, ci să o acceptaţi, să treceţi cu bine contracţiile, păstrând forţele pentru împingere. La cursurile de pregătire către sarcină veţi învăţa să respiraţi corect, să vă relaxaţi şi să lucraţi cu vocea. Un sunet organizat este foarte eficient pentru uşurarea durerilor naşterii şi armonizarea activităţii de naştere. În schimb ţipetele necontrolate, la fel ca tăcerea şi dinţii strânşi, împiedică deschiderea uterului şi consumă fără rost energia lehuzei.

Şapte reguli: naştere fără frică

Metoda 3

Vă veţi simţi mult mai liniştite dacă veţi decide din timp la ce maternitate veţi naşte. Mergeţi încolo, vedeţi condiţiile oferite, modalităţile de supraveghere a naşterii. Este posibil să vreţi să mai veniţi, pentru a vă obişnui cu anturajul. Varianta ideală este să alegeţi din timp medicul care va supraveghea naşterea. Discutaţi cu el toate detaliile, spuneţi-i preferinţele, adresaţi-i întrebările care vă frământă.

Metoda 4

Dacă vă temeţi că naşterea va începe înainte de termen, pregătiţi-vă, din timp, o valijoară cu toate lucrurile de care veţi avea nevoie la maternitate. Nu uitaţi de acte: buletinul de identitate, cartela medicală, certificatul pentru naştere, contractul cu maternitatea (dacă există). Decideţi cum veţi ajunge la maternitate: va fi nevoie să chemaţi ambulanţa sau soţul vă va putea duce la orice oră.

Fiţi pregătite moral pentru situaţii nestandard. De exemplu, s-ar putea întâmpla ca apele să se rupă sau contracţiile să înceapă într-un loc public. Nu trebuie să vă speriaţi, pentru că naşterea va avea loc abia peste câteva ore, în special dacă naşteţi prima dată. Veţi reuşi să ajungeţi acasă sau la maternitate ori chema ambulanţa. Cel mai important este să nu vă panicaţi.

Metoda 5

Viitoarea mamă face mai uşor faţă emoţiilor şi fricii dacă este susţinută de persoanele apropiate, în primul rând de soţ. Discutaţi din timp ajutorul pe care îl aşteptaţi din partea soţului: să vă ducă la maternitate, să vă facă masaj sau să asiste la naştere şi să taie cordonul ombilical.

Orice rol aţi acorda viitorului tată, este mai bine să frecventaţi cursurile de pregătire împreună. Atunci soţul va fi informat şi se va putea descurca în orice situaţie. Dacă planificaţi să naşteţi împreună, pregătirea tatălui este obligatorie. Trebuie să întrebaţi din timp dacă maternitatea acceptă taţii în timpul naşterii, iar la necesitate să încheiaţi un contract.

Şapte reguli: naştere fără frică

Metoda 6

Gândurile sunt materiale. Aceasta înseamnă că trebuie să gândiţi pozitiv. Comunicaţi cu prietenele care au născut şi nu permiteţi nimănui să vă povestească istorii horror despre naştere şi „dureri insuportabile”.

Vă puteţi imagina în detalii ce bebeluş frumos şi sănătos veţi avea, cum îl veţi strânge în braţe, săruta şi alăpta la sân. În acest demers vă poate ajuta terapia prin artă şi diversele metode de exprimare artistică (în timpul sarcinii femeile sunt deseori mai creative). Dacă fricile au devenit obsedante şi nu le puteţi depăşi de una singură, nu vă jenaţi să vă adresaţi unui psiholog.

Metoda 7

Naşterea este un proces natural. Cât timp mergeţi la medic, faceţi toate analizele necesare, frecventaţi cursurile pentru viitoarele mămici, aveţi grijă de alimentaţie, organismul dumneavoastră se pregăteşte singur de naştere.

Schimbările semnificative în sistemele endocrin, sangvin, cardiovascular, osos şi muscular asigură un proces natural de naştere. Ţesuturile conjunctive ale bazinului se înmoaie, canalul de naştere devine mai elastic, inima şi plămânii sunt pregătite pentru un efort mai mare şi pentru un consum sporit de oxigen în timpul naşterii, endorfinele uşurează durerea şi ajută micuţului să depăşească stresul naşterii.

Dar cele mai multe schimbări au loc în sistemul nervos central, în special în creier. Procesul de naştere este controlat de structurile de adâncime. De aceea în momentul naşterii trebuie să lăsaţi la o parte toate gândurile de prisos, toate grijile şi emoţiile şi să vă lăsaţi „pe mâna” organismului, care dispune de un mecanism de naştere perfect.

Şapte reguli: naştere fără frică

Sursa