Știi deja că dacă îți dorești să rămâi însărcinată și să ai un copil sănătos, trebuie să schimbi câteva dintre obiceiurile tale, dar și partenerul tău va trebui să modifice câte ceva în comportamentul și stilul său de viață. Nu trebuie să privești aceste schimbări ca pe sacrificii pe care le faceți pentru viitorul vostru copil: toate sunt benefice și pentru voi ca indivizi, dar și pentru cuplul vostru. Iată lista cu lucruri și obiceiuri pe care este bine să le eviți atunci când încerci să concepi.

Alcoolul dăunează sănătății viitorului bebeluș

Medicii recomandă să eviți băuturile alcoolice înainte de a concepe și în perioada în care încerci să rămâi însărcinată. Bebelușul se dezvoltă foarte repede în primele săptămâni de sarcină, chiar în săptămânile în care tu nici nu vei ști că ești însărcinată. Alcoolul, chiar și în cantități mici, este foarte nociv pentru bebeluș și în plus, crește riscul unui avort spontan. În cazul în care încerci să rămâi însărcinată, este de preferat să nu bei alcool (indiferent cât de slab alcoolizate ar fi băuturile preferate) în a doua jumătate a ciclului menstrual. După ovulație, consumul de alcool trebuie evitat, deoarece alcoolul ajunge la embrion și poate afecta dezvoltarea acestuia. Dacă nu poți renunța la alcool, bea un pahar sau două în timpul menstruației și în perioada imediat următoare.

Alimentele periculoase pentru concepție

În primul rând, este important să evitați consumarea unor specii de pește bogat în mercur, cum ar fi peștele-spadă, rechinul sau macroul regal, deoarece mercurul poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. De asemenea, trebuie să evitați soia sau alimentele obținute din soia. Specialiștii în infertilitate au arătat că proteinele din soia, consumate în exces, pot îngreuna concepția. Dacă mănânci doar ocazional tofu sau alte produse din soia, nu trebuie să te îngrijorezi. Este bine să eviți și consumul produselor care conțin carne, pește sau ouă în stare crudă, deoarece te poți îmbolnăvi de boli cauzate de Salmonella, Listeria sau alte bacterii.

Reduceți consumul de cofeină

În cazul în care bei numai o ceașcă de cafea pe zi, nu sunt motive să îți faci griji, însă fii atentă la cofeina ascunsă în alte produse, cum ar fi băuturile tip cola, băuturile energizante, anumite pastile sau ceaiuri pentru slăbit, ciocolata. Trebuie să mai știi și că specialiștii au ajuns la concluzia că mai mult de 200 mg de cafea consumate pe zi în timpul sarcinii cresc șansele de avort spontan.

Renunțați la fumat înainte de concepție

Fumatul nu doar că dăunează grav sănătății voastre, dar reduce șansele de concepție, iar în cazul în care concepția are loc, nicotina și celelalte substanțe inhalate odată cu fumul de țigară afectează dezvoltarea intrauterină a bebelușului. De asemenea, fumatul afectează fertilitatea femeii direct, prin alterarea funcționării ovarelor, perturbarea ovulației și scăderea nivelului de estrogen, unul dintre hormonii feminini. În plus, partenerul tău trebuie să renunțe și el la fumat, nu numai pentru că fumatul pasiv îți poate dăuna atât ție, cât și bebelușului, dar trebuie să știe că acest viciu reduce drastic numărul spermatozoizilor.

Medicamentele interzise înaintea concepției

Cele mai periculoase medicamente sunt: antiinflamatoarele nesteroidiene, tetraciclina, accutane (contra acneei), medicamentele contra epilepsiei, medicamente care conțin propranolol, medicamente anti-malarie, anticoagulante și steroizi (precum cortizon și prednison). Interdicția se referă strict la tine în anumite cazuri, dar în ceea ce privește anumite medicamente nici partenerul tău nu are voie să le ia în timpul sau înaintea concepției. O listă detaliată și personalizată vă poate face medicul de familie, mai ales în cazul în care unul dintre voi ia tratament medicamentos pentru anumite boli. De asemenea, suplimentele care conțin vitaminele A, C și D în cantități mari trebuie evitate.

Lubrifianții dăunează concepției

Nu este indicat ca în perioada în care încercați să concepeți să folosiți lubrifianții. Specialiștii au descoperit că lubrifianții artificiali afectează spermatozoizii și interferează cu rolul pe care lubrifianții vaginali naturali încearcă să îl îndeplinească. În mod normal, aciditatea secreției vaginale ar ucide spermatozoizii, însă în perioada ovulației mucusul cervical este alcalin și protejează spermatozoizii. Lubrifiantul artificial împiedică spermatozoizii să ajungă la timp în mediul alcalin protector oferit de mucusul cervical și aceștia mor în mediul acid al vaginului, fără a mai ajunge în uter. Nu uitați că cel mai bun lubrifiant rămâne cel natural, iar pentru a-l obține este suficient să acordați mai multă atenție preludiului.

Stresul poate întârzia concepția

Fără îndoială, stresul poate afecta concepția, iar acest lucru se întâmplă deoarece stresul perturbă funcționarea hipotalamusului - o glandă în creierul tău care îți reglează apetitul și emoțiile, dar și hormonii care le spun ovarelor tale să elibereze ovulele. Atunci când ești stresată, ovulația ar putea fi amânată sau chiar anulată în perioada respectivă. Este important să faci diferență între stresul constant și cel acut, brusc. Organismul tău se va adapta la stresul cotidian și ovulația va fi normală, însă stresul brusc (cum ar fi un deces în familie, pierderea slujbei sau un accident) poate deregla dramatic ovulația. De asemenea, stresul „pozitiv” (cum ar fi nunta, o mutare, o călătorie) poate perturba ciclul menstrual și, implicit, ovulația. Totuși, nu uita că fiecare femeie reacționează diferit, prin urmare stresul poate fi sau nu o cauză care să amâne sau să împiedice concepția.

Sursa