8 mituri despre concepție și adevărul despre ele

8 mituri despre concepție și adevărul despre ele

Fie că avem sau nu copii, cu toții credem deseori în anumite mituri și suntem dezamăgiți atunci când realitatea se dovedește a fi mult mai prozaică.

8 mituri despre concepție și adevărul despre ele

Mit: Dacă faceți dragoste în ziua a 14-a a ciclului menstrual, veți rămâne cu siguranță însărcinată

Adevăr: Acest mit ar fi adevărat pentru o lume ideală, bazată pe principii exclusiv matematice, în care ciclul menstrual ar dura exact 28 de zile. Însă pentru majoritatea femeilor nu este așa. De aceea nu vă puneți toate speranțele într-o singură zi. Mai mult, nu este cazul să credeți că sunteți în siguranță nici în ziua a 22-a.

Mit: Dacă ați conceput ușor primul copil, și următoarele sarcini se vor instala ușor

Adevăr: Nu este așa. Corpul dumneavoastră se modifică, iar barierele în calea concepției pot apărea în orice moment. Din contra, de cele mai multe ori este invers: după prima concepție dificilă, celelalte sunt mai ușoare.

Mit: Până la 35 de ani rămâi însărcinată mai ușor

Adevăr: Da, fertilitatea se reduce brusc după 35 de ani, dar aceasta nu înseamnă că femeile tinere pot rămâne însărcinate fără probleme. Cea mai bună vârstă pentru concepție în lumea modernă a crescut ușor și constituie acum pentru femeile europene 23-25 de ani. Mai mult, responsabilitatea nu este întotdeauna a femeii. Calitatea proastă a spermei poate face concepția imposibilă la orice vârstă.

Mit: Pentru concepție este nevoie de orgasm

Adevăr: Orgasmul poate ajuta, dar el nu reprezintă o condiție necesară. Contracțiile uterului ajută sperma să ajungă mai repede în trompele uterine. Însă spermatozoizii mai puternici nu au nevoie de ajutor.

Mit: Alcoolul împiedică concepția și duce la nașterea unor copii cu anomalii

Adevăr: Da, este adevărat, însă doar dacă beți regulat. Un pahar de șampanie înainte de a face dragoste nu poate influența nici asupra șansei de concepție, nici asupra copilului. În schimb dacă beți mult, acest lucru poate avea urmări negative atât pentru concepție, cât și pentru evoluția sarcinii.

Mit: Anumite poziții cresc șansa de concepție

Adevăr: Pozițiile nu au nici o importanță. Mucoasa cervicală este un conductor foarte bun pentru spermatozoizi, iar poziția în timpul sexului are o importanță mai mică.

8 mituri despre concepție și adevărul despre ele

Mit: Trebuie să face sex în fiecare zi pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată

Adevăr: Greșit. Dacă sexul nu se produce în zilele ovulației, el nu conduce la concepție. Nu uitați acest lucru și întocmiți-vă un calendar al ciclului menstrual!

Mit: Dacă rămâi însărcinată la începutul ciclului, vei avea o fetiță

Adevăr: Nu. Unica posibilitate de a influența asupra sexului copilului este fertilizarea in vitro. Asupra acestui proces nu influențează nici alimentele, nici fazele ciclului sau ale Lunii… Nu are rost nici să rotiți patul „de-a latul sau de-a lungul” câmpurilor magnetice.

Sursa