Tehnica actului sexual întrerupt este o metodă de prevenire a sarcinii, ceea ce presupune că bărbatul, atunci când simte că se apropie de orgasm, scoate penisul din vaginul femeii înainte de ejaculare. Această metodă de prevenire a sarcinii, în mare parte, este pusă în aplicare de cuplurile tinere, care nu vor să aibă de a face cu metodele medicamentoase (contraceptive) și nici cu prezervativele.

Conform datelor statistice, în 2008, metoda actului sexual întrerupt a fost utilizată de 4% dintre cupluri. Deși aceasta este o metodă foarte nesigură (nici pe departe nu fiecare bărbat se poate lăuda cu abilitatea de a se autocontrola suficient), este totuși mai bună decât lipsa totală de protejare în cazul unui act sexual spontan, să zicem.

Actul sexual întrerupt ca metodă de contracepție. Eficient sau nu?

Despre metodă

Dacă aplicați permanent metoda actului sexual întrerupt, faceți măcar ceva pentru a preveni o sarcină. Însă, potrivit datelor statistice, cuplurile care se încred exclusiv în această metodă, nu pot evita sarcina. Totodată, actul sexual întrerupt influențează sistemul nervos al bărbatului. În creierul lui are loc un conflict de motivație. Pe de o parte, în timpul actului sexual, crește excitarea, creierul preia senzația de plăcere și încearcă să o extindă cât mai mult posibil. Pe de altă parte, bărbatul, în condițiile în care este excitat, trebuie să mențină autocontrolul pentru a determina la timp apropierea ejaculării ca să reușească să întrerupă la timp actul sexual. Acest lucru nu-i oferă posibilitatea de a se relaxa în totalitate și să primească satisfacție de la acest proces. Schimbarea bruscă a excitării cu oprirea procesului poate genera o eroare a proceselor nervoase de bază – excitarea și încetarea, ceea ce duce la afectarea mobilității lor, tulburări ale sistemului nervos, dezvoltarea nevrozelor, afectarea funcționării organelor interne, de asemenea, la ejacularea prematură și înrăutățirea erecției. Și femeia este impusă să urmărească momentul în care se apropie orgasmul, ceea ce o sustrage și o împiedică să primească satisfacția cuvenită în urma actului sexual.  

Totodată, după un act sexual întrerupt, ambii parteneri trebuie să se spele bine, indiferent dacă planifică sau nu să mai continue maratonul sexual. Bărbatul trebuie să urineze (pentru a scăpa de rămășițele de spermă), ulterior, să spele bine penisul pentru a curăța sperma pe din afară. Femeia, de asemenea, trebuie să se spele dacă sperma a nimerit pe corpul ei.

Câteva metode eficiente ale actului sexual întrerupt

Ca metodă de protejare împotriva unei sarcini, tehnica actului sexual întrerupt, fără nici o îndoială, este mai bună decât nimic. Cu toate acestea, medicii recomandă ca aceasta să nu fie metoda aplicată în permanență. Și asta din următoarele cauze:

  • Nu este sigură (siguranța – 25%) – nu întotdeauna bărbatul reușește să întrerupă actul sexual înainte de ejaculare;
  • Pre-ejaculator – substanța secretată din penis la excitare cu mult înainte de ejaculare, poate conține spermatozoizi;  
  • Actul sexual întrerupt nu protejează de bolile venerice, așa cum ar fi SIDA, herpesul genital sau gonoreea.

Plus la toate, actul sexual întrerupt reduce satisfacția sexuală pentru că cuplul trebuie să se gândească permanent la necesitatea de a ”reuși la timp”. Totodată, femeia poate fi iritată sau dezamăgită pentru faptul că bărbatul nu vrea să-i dea semințele lui.

Cu toate acestea, actul sexual întrerupt, poate fi folosit ca metodă de contracepție în cazuri speciale. De exemplu, în cazul unui act sexual spontan. La fel, este recomandat cuplurilor, care, în principiu, nu au nimic împotriva unei sarcini, sau nu pot utiliza alte metode contraceptive. În cazul în care contraceptivele nu sunt accesibile, întreruperea actului sexual este unica metodă posibilă de prevenire a sarcinii, însă, nu poate avea statutul de alternativă a metodelor contraceptive contemporane, în special, a prezervativului. Aplicarea cu regularitate a metodei actului sexual întrerupt poate genera afecțiuni genitale, atât în cazul femeii cât și în cazul bărbatului.